Теми статей
Обрати теми

Щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з імпорту товарів

Редакція ПБО
Лист від 01.03.2007 р. № 20-26-846

Щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з імпорту товарів

Лист Міністерства юстиції України
від 01.03.2007 р. № 20-26-846

Відповідно до листа Мінфіну в Міністерстві юстиції розглянуто питання щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість при імпорті товарів та повідомляється.

Закон України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) визначає платників податку на додану вартість, об’єкти, базу та ставки оподаткування, перелік неоподатковуваних та звільнених від оподаткування операцій, особливості оподаткування експортних та імпортних операцій, поняття податкової накладної, порядок обліку, звітування та внесення податку до бюджету.

Статтею 5 Закону встановлено перелік операцій, що звільнені від оподаткування, а також випадки, на які звільнення від оподаткування, встановлені цим Законом, не поширюються.

Так, відповідно до пункту 5.5 статті 5 Закону

звільнення від оподаткування, встановлені цим Законом, не поширюються на операції з:

— поставки товарів у митному режимі імпорту або реімпорту (крім випадків, зазначених у підпунктах 5.1.7 і 5.1.24 пункту 5.1 та пункті 5.3 цієї статті);

— поставки підакцизних товарів (крім легкових автомобілів для інвалідів згідно з підпунктом 5.1.4 пункту 5.1 та товарів згідно з пунктом 5.3 цієї статті).

Водночас, на сьогоднішній день залишаються чинними

пункти 5.4, 5.13, 5.14 статті 5 та пункти 11.23, 11.37, 11.44 статті 11 Закону, норми яких встановлюють звільнення від оподаткування операцій з імпорту відповідних товарів.

Таким чином,

між нормами Закону України «Про податок на додану вартість» існує неузгодженість (колізія) у частині звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з поставки товарів в митному режимі імпорту/реімпорту.

Вирішення такої колізії, на нашу думку, можливе шляхом внесення відповідних змін до Закону «Про податок на додану вартість».

До вирішення порушеного питання на законодавчому рівні, на нашу думку,

слід керуватися нормою підпункту 4.4.1 пункту 4.4 статті 4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», згідно з якою у разі, коли норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або коли норми різних законів чи різних нормативно-правових актів припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу, рішення приймається на користь платника податків.

Заступник міністра І. Ємельянова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі