Теми статей
Обрати теми

Вимоги регіональних податкових органів щодо подання звітності виключно в електронній формі безпідставні

Редакція ПБО
Лист від 19.03.2007 р. № 1965

Вимоги регіональних податкових органів щодо подання звітності виключно в електронній формі безпідставні

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 19.03.2007 р. № 1965

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув <...> лист щодо безпідставних відмов податкових органів у прийнятті звітної документації з податку на додану вартість у березні поточного року та вимог щодо укладання договорів про забезпечення електронного документообігу платника податків з органами державної податкової служби засобами телекомунікаційного зв’язку.

Вважаємо, що такі дії органів податкової служби суперечать діючому законодавству з податку на додану вартість, Рішенню Ради національної безпеки та оборони України «Про заходи щодо попередження і нейтралізації загроз національній безпеці, пов’язаних із нестабільністю правового регулювання відносин у сфері адміністрування податку на додану вартість», затвердженому Указом Президента України від 28.12.2006 № 1154/2006, та призводять до напруження у стосунках між податковими органами та платниками податків.

Так, Закон України від 03.04.97 № 168/97 «Про податок на додану вартість» не містить вимог щодо обов’язкового подання декларацій з податку на додану вартість, податкових накладних та реєстрів податкових накладних в електронному вигляді. Рішенням Ради національної безпеки та оборони України передбачено лише розробку та подання на розгляд Верховної Ради України законопроекту про внесення змін до законодавчих актів з питань ПДВ, зокрема в частині запровадження системи електронного контролю за обігом ПДВ (з 1 липня 2007 року) з одночасним забезпеченням до 1 червня 2007 року платників податків відповідним програмним продуктом.

Вважаємо, що до законодавчого врегулювання зазначеного питання

вимоги органів ДПС щодо подання звітності з ПДВ в електронному вигляді не мають підстав.

Відповідно до Закону України від 21.12.2000 № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі — Закон № 2181)

податкова звітність може бути надана за добровільним рішенням платника податків податковому органу в електронній формі, за умови реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Цим же Законом передбачено, що

прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу. Податкова декларація приймається без попередньої перевірки зазначених у ній показників через канцелярію, чий статус визначається відповідним нормативно-правовим актом. Відмова службової (посадової) особи контролюючого органу прийняти податкову декларацію з будь-яких причин або висування нею будь-яких передумов щодо такого прийняття (включаючи зміну показників такої декларації, зменшення або скасування від’ємного значення об’єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов’язань тощо) забороняється та розцінюється як перевищення службових повноважень такою особою, що тягне за собою її дисциплінарну та матеріальну відповідальність у порядку, визначеному законом.

Крім того, відповідно до статті 19 Господарського кодексу України органи державної влади і посадові особи, уповноважені здійснювати державний контроль і державний нагляд за господарською діяльністю, їх статус та загальні умови і порядок здійснення контролю і нагляду визначаються законами.

Незаконне втручання та перешкоджання господарській діяльності суб’єктів господарювання з боку органів державної вклади, їх посадових осіб при здійсненні ними державного контролю та нагляду забороняються.

Таким чином, на думку Комітету,

вимоги щодо обов’язкового подання звітності виключно у електронному вигляді шляхом укладання обов’язкових договорів (угод) та відмова у прийнятті податкової звітності є такими, що не відповідають вимогам чинного законодавства.

Також повідомляємо, що

Держпідприємництво звернувся до голови Державної податкової адміністрації України з проханням врегулювати зазначене питання та прийняти рішення щодо припинення безпідставних вимог регіональних органів податкової служби.

Заступник голови О. Сахненко



коментар редакції

Електронна звітність з ПДВ — справа добровільна

Аргументування листа досить переконливе, і нам залишається лише приєднатися до висновків Держпідприємництва. Зауважимо також, що редакція неодноразово звертала увагу на виключно добровільний характер подання електронної звітності (див., наприклад, матеріал «Електронна звітність: обов’язок чи право?» в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 28; редакційний коментар до наказу ДПАУ від 26.01.2007 р. № 30 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 16).

Найцікавіше полягає в тому, що сама ДПАУ (принаймні, у публічних документах та роз’ясненнях) заявляє про добровільність подання електронної звітності. Наприклад, у матеріалі, розповсюдженому Департаментом інформатизованих процесів оподаткування ДПАУ (див. «Вісник податкової служби України», 2006, № 47—48), зазначалося: «ДПА України надає можливість платникам податків направляти податкову звітність в електронному вигляді, проте не зобов’язує їх. Якщо платник не має можливості або бажання направляти звітність в електронному вигляді, він може так само, як і сьогодні, подавати її до органів ДПС у паперовому вигляді».

У листі від 24.11.2006 р. № 360/4/15-0110 ДПАУ також прямо заявляє, що податковим законодавством передбачено можливість подання платником податків до органів ДПС податкової звітності як у паперовому, так і в електронному вигляді за вибором платника. Нам залишається сподіватися, що адресоване голові ДПАУ прохання Держ-підприємництва (див. останній абзац листа, що коментується) подіє належним чином і заяви податкових органів повністю збігатимуться з їх фактичними діями.

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі