Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати страхових внесків роботодавцями у разі несвоєчасного взяття їх на облік в органах Фонду

Редакція ПБО
Лист від 14.03.2007 р. № 02-24-497

Щодо сплати страхових внесків роботодавцями у разі несвоєчасного взяття їх на облік в органах Фонду

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 14.03.2007 р. № 02-24-497

Розглянувши лист щодо обов’язку сплати страхових внесків у разі несвоєчасного взяття на облік суб’єкта господарювання у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повідомляє.

Відповідно до частини третьої ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240)

взяття на облік у виконавчих дирекціях відділень Фонду юридичних та фізичних осіб — підприємців здійснюється на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755 (далі — Закон № 755). Частиною першою ст. 26 Закону № 755 визначено, що державний реєстратор у день державної реєстрації юридичної особи зобов’язаний передати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи (для фізичної особи — підприємця, згідно із частиною п’ятою ст. 43 Закону № 755, передача таких відомостей здійснюється державним реєстратором не пізніше наступного робочого дня з дня державної реєстрації). Таким чином, у разі своєчасного отримання від державного реєстратора відомостей з реєстраційної картки та невзяття на облік юридичних та фізичних осіб — підприємців у виконавчих дирекціях відділень Фонду, згідно із положеннями ст. 31 Закону № 2240, працівники відповідних органів Фонду несуть відповідальність згідно з законодавством.

У той же час

згідно зі ст. 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на їх матеріальне забезпечення, зокрема, у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності. Це право гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій. Відповідно до частини першої ст. 6 Закону № 2240 загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб. Статтею 2 Закону № 2240 встановлено, що страхувальник — це роботодавець (у тому числі фізична особа), який використовує працю найманих працівників. Згідно з п. 2 частини другої ст. 27 Закону № 2240 страхувальник зобов’язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Таким чином, забезпечуючи конституційне право громадян отримувати матеріальне забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням,

роботодавець зобов’язаний нараховувати та сплачувати страхові внески, а також, відповідно до п. 3 частини другої ст. 27 Закону № 2240, надавати та оплачувати застрахованим особам у разі настання страхового випадку відповідний вид матеріального забезпечення та соціальних послуг. Несвоєчасне взяття на облік в органах Фонду не впливає на порядок нарахування та сплати страхових внесків роботодавцями , визначений ст. 23 Закону № 2240.

Директор С. Санченко



коментар редакції

Несвоєчасне взяття на облік не звільняє від сплати страхових внесків

Як відомо, сьогодні взяття на облік юридичних та фізичних осіб — підприємців у виконавчих дирекціях відділень усіх соціальних фондів здійснюється на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором (принцип узяття на облік — так зване «єдине вікно»).

Обов’язок щодо взяття на облік покладено на державного реєстратора. Тому, як справедливо зазначено в листі, що коментується, відповідальність за несвоєчасне взяття на облік у виконавчих дирекціях відділень Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності несе або державний реєстратор, який несвоєчасно передав необхідні відомості, або працівники Фонду, які своєчасно не здійснили взяття на облік юридичної особи чи фізичної особи — підприємця.

Інакше кажучи, роботодавець за несвоєчасне взяття на облік у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відповідальності не несе.

Разом з тим, несвоєчасне взяття на облік в органах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності не впливає на порядок нарахування та сплати страхових внесків роботодавцями, визначений ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III. А саме,

при виплаті заробітної плати працівникам роботодавець повинен сплатити внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Найімовірніше цей підхід буде застосовано і щодо ситуації несвоєчасного взяття на облік в інших соціальних фондах.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі