Теми статей
Обрати теми

Про нарахування пенсійних внесків за працюючих інвалідів

Редакція ПБО
Лист від 27.02.2007 р. № 3424/03

Про нарахування пенсійних внесків за працюючих інвалідів

Лист Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві від 27.02.2007 р. № 3424/03

1. Який розмір страхових внесків необхідно застосовувати фізичним особам — суб’єктам підприємницької діяльності при нарахуванні страхових внесків за працюючих інвалідів?

Відповідно до статті 14 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, включаючи тих, які вибрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), є страхувальниками за осіб, які працюють у них на умовах трудового договору (контракту) або працюють на інших умовах, передбачених законодавством, або виконують роботу за договорами цивільно-правового характеру.

Пунктом 8 Прикінцевих положень цього Закону визначено, що до набрання чинності законом про спрямування частини страхових внесків до Накопичувального фонду страхувальники та застраховані особи сплачують страхові внески в розмірах, передбачених Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» для відповідних платників збору.

Згідно з абзацом другим п. 1 ст. 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» для фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, установлено ставку страхових внесків у розмірі 33,2 % від об’єкта оподаткування.

Ставку 4 %

від об’єкта оподаткування для працюючих інвалідів установлено законодавством тільки для підприємств, установ та організацій, де працюють інваліди (абзац п’ятий п. 1 ст. 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування»). На фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які використовують працю найманих інвалідів, ця пільга не поширюється.

2. З якого моменту застосовується ставка 4 % щодо працюючих інвалідів, якщо копію виписки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії надано несвоєчасно?

Підпунктом 1 пункту 8 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що до набрання чинності законом про спрямування частини страхових внесків до Накопичувального фонду страхові внески, що перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначених цим Законом, та в розмірах, передбачених Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» для відповідних платників збору.

Згідно зі статтею 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» для підприємств, установ та організацій, де працюють інваліди, страхові внески визначаються окремо за ставкою 4 % від об’єкта оподаткування для працюючих інвалідів і за ставкою 33,2 % (з 01.01.2007 р.) від об’єкта оподаткування для інших працівників.

Підприємства нараховують страхові внески в розмірі 4 % від об’єкта оподаткування для працівників, які є інвалідами, на період установлення інвалідності. Згідно з п. 4.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663, підставою для застосування цієї ставки є копія виписки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії. Нарахування в розмірі 4 % із заробітної плати зазначеної категорії працівників здійснюється

з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше надання працівником підприємству копії зазначеної вище виписки.

3. За яких умов застосовується ставка в розмірі 4 % для нарахування страхових внесків на заробітну плату всіх працівників підприємства?

Відповідно до підпункту 1 пункту 8 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що до набрання чинності законом про спрямування частини страхових внесків до Накопичувального фонду страхові внески, що перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначених цим Законом, та в розмірах, передбачених Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» для відповідних платників збору.

Згідно зі статтею 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» для підприємств, установ та організацій, де працюють інваліди, страхові внески визначаються окремо за ставкою 4 % від об’єкта оподаткування для працюючих інвалідів і за ставкою 33,2 % (з 01.01.2007 р.) від об’єкта оподаткування для інших працівників.

Для підприємств всеукраїнських громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих, страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування визначаються за ставкою 4 % від об’єкта оподаткування для всіх працівників цих підприємств.

Відповідно до статті 9 Закону України від 16.06.92 р. № 2460-ХII «Про об’єднання громадян» до всеукраїнських об’єднань громадян належать об’єднання, діяльність яких поширюється на територію всієї України і які мають місцеві осередки в більшості її областей.

Якщо підприємство засновано іншою організацією інвалідів, застосування ставки для нарахування страхових внесків у розмірі 4 % для всіх працюючих неможливе.

Ураховуючи викладене,

ставка 4 % від об’єкта оподаткування для всіх працюючих на підприємстві застосовується тільки за умови, що:

— підприємства засновані всеукраїнськими організаціями інвалідів, майно яких є їх повною власністю;

— чисельність працюючих інвалідів на цьому підприємстві становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих.

<...>



коментар редакції

ПФУ роз’яснив порядок справляння внесків до Пенсійного фонду з працюючих інвалідів

Згідно з чинним законодавством, зокрема Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР (далі — Закон № 400), для страхувальників, у яких працюють інваліди, передбачено такі пільгові ставки обкладення внеском до Пенсійного фонду в частині нарахувань:

— для підприємств, установ та організацій, на яких працюють інваліди, внесок до Пенсійного фонду визначається

окремо за ставкою 4 % від об’єкта оподаткування для працюючих інвалідів і за ставкою 32,3 % від об’єкта оподаткування для інших працівників такого підприємства;

— для підприємств всеукраїнських громад-ських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих, страхові внески визначаються

за ставкою 4 % від об’єкта оподаткування для всіх працівників підприємств.

Щодо першої категорії страхувальників, то, дійсно, у частині нарахувань Законом № 400 ставку в розмірі 4 % від об’єкта оподаткування для працюючих інвалідів передбачено тільки для підприємств, установ та організацій, тобто для юридичних осіб.

Стосовно фізичних осіб — підприємців, які є роботодавцями, то для них Законом № 400 пільгову ставку щодо працюючих інвалідів не передбачено.

Для підприємств, на яких працюють інваліди, Пенсійний фонд у листі, що коментується, нагадує, що документом, який надає право на застосування ставки в розмірі 4 %, є копія виписки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.

При цьому нарахування в розмірі 4 % від заробітної плати працюючих інвалідів здійснюється з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше надання працівником копії цієї виписки. Отже, підприємству, на якому працює інвалід, варто потурбуватися про те, щоб такий працівник своєчасно надав копію виписки з акта огляду МСЕК.

Щодо другої категорії страхувальників, то ПФУ зазначив таке.

Ставка 4 % від об’єкта оподаткування для всіх працюючих на підприємстві застосовується тільки за умови, що:

— підприємство засноване всеукраїнськими організаціями інвалідів, майно якого є їх власністю;

— чисельність працюючих інвалідів на цьому підприємстві складає не менше 50 % від загальної чисельності працюючих

.

Отже, у випадку, якщо підприємство засноване іншою організацією інвалідів, застосовувати ставку внеску в розмірі 4 % для всіх працюючих не можна. У цьому разі підприємство застосовуватиме такі ставки внеску до Пенсійного фонду, як і будь-яке інше підприємство, на якому працюють інваліди, а саме: 4 % — на заробітну плату працюючих інвалідів і 32,3 % — на заробітну плату решти працівників.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі