Теми статей
Обрати теми

Для підтвердження нульової ставки і бюджетного відшкодування подання міжнародної транспортної накладної (CMR) не передбачено

Редакція ПБО
Лист від 27.01.2007 р. № 1561/7/16-1517-26

Для підтвердження нульової ставки і бюджетного відшкодування подання міжнародної транспортної накладної (CMR) не передбачено

Лист Державної податкової адміністрації України від 27.01.2007 р. № 1561/7/16-1517-26

 

ДПАУ розглянула лист щодо необхідності надання перевізником, який здійснює міжнародні перевезення, для підтвердження відшкодування ПДВ оригіналу міжнародної транспортної накладної (CMR) і повідомляє.

При оподаткуванні експорту товарів та супутніх такому експорту послуг за нульовою ставкою податку підпунктом 6.2.1 статті 6 Закону України «Про податок на додану вартість» передбачено засвідчення проведеного експорту належно оформленою митною вантажною декларацією.

При оподаткуванні міжнародних перевезень, які відповідно до підпункту 6.2.4 статті 6 Закону оподатковуються за нульовою ставкою податку, податковим законодавством окремих вимог для підтвердження застосовування нульової ставки податку на додану вартість не визначено.

Згідно зі статтею 9 Закону від 01.07.2004 р. № 1955-IV «Про транспортно-експедиторську діяльність» перевезення вантажів супроводжується товарно-транспортними документами, складеними мовою міжнародного спілкування залежно від обраного виду транспорту або державною мовою, якщо вантажі перевозяться в Україні. Такими документами можуть бути:

авіаційна вантажна накладна (Air Waybill);

міжнародна автомобільна накладна (CMR);

накладна СМГС (накладна УМВС);

коносамент (Bill of Lading);

накладна ЦІМ (CIM);

вантажна відомість (Cargo Manifest).

Відповідно до підпункту 7.7.4 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість» платник податку, який має право на одержання бюджетного відшкодування та прийняв рішення про повернення повної суми бюджетного відшкодування, подає відповідному податковому органу податкову декларацію та заяву про повернення такої повної суми бюджетного відшкодування, яка відображається у податковій декларації. При цьому платник податку в п’ятиденний термін після подання декларації податковому органу подає органу Державного казначейства України копію декларації з відміткою податкового органу про її прийняття, для ведення реєстру податкових декларацій у розрізі платників.

До декларації додаються розрахунок суми бюджетного відшкодування, копії погашених податкових векселів (податкових розписок), у разі їх наявності, та оригіналів п’ятих основних аркушів (примірників декларанта) вантажних митних декларацій, у разі наявності експортних операцій.

Проведення документальної невиїзної перевірки декларації з заявленими до відшкодування з бюджету сумами податку на додану вартість здійснюється у порядку, визначеному наказом Державної податкової адміністрації України від 18 серпня 2005 року № 350 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо взаємодії між підрозділами органів державної податкової служби України при організації та проведенні перевірок достовірності нарахування бюджетного відшкодування податку на додану вартість».

Відповідно до зазначених Методичних рекомендацій з метою проведення перевірки доцільно отримати від платника ПДВ

завірені копії первинних документів, що підтверджують факт оплати ним товарів (послуг) основним постачальникам, та копії реєстрів, отриманих і виданих податкових накладних (форми та порядок ведення яких встановлено наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165 «Про затвердження форм податкової накладної, книги обліку придбання та книги обліку продажу товарів (робіт, послуг), порядку їх заповнення» (у редакції наказу ДПАУ від 30.06.2005 р. № 244, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.07.2005 р. за № 769/11049)) за попередній податковий період, в якому фактично сплачено суму ПДВ у вартості придбаних товарів (послуг), та податковий період, в якому заявлено бюджетне відшкодування ПДВ.

Крім того, відповідно до Закону України «Про державну податкову службу в Україні» органи державної податкової служби мають право надіслати платнику письмовий запит про надання платником (протягом десяти робочих днів з дня отримання запиту) до ДПІ за місцем його реєстрації відповідних пояснень щодо достовірності господарських операцій та їх документального підтвердження.

При цьому

не передбачено надання оригіналів міжнародних автомобільних накладних (CMR) платником до ДПІ за місцем його реєстрації ні для підтвердження нульової ставки при оподаткуванні міжнародних перевезень, ні при декларуванні бюджетного відшкодування. Такі документи повинні бути пред’явлені контролюючому органу лише при проведенні виїзних документальних перевірок.

Заступник голови Л. Боєнко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі