Теми статей
Обрати теми

Одержання вагонів в користування від нерезидента оподатковується ПДВ за ставкою 20 %

Редакція ПБО
Лист від 14.06.2007 р. № 5763/6/16-1515

Одержання вагонів в користування від нерезидента оподатковується ПДВ за ставкою 20 %

Лист Державної податкової адміністрації України від 14.06.2007 р. № 5763/6/16-1515

(витяг)

 

Відповідно до п.п. «а» п. 6.5 ст. 6 Закону про ПДВ місцем поставки послуг є місце, де особа, яка надає послугу, зареєстрована платником цього податку, а у разі якщо така послуга надається нерезидентом — місце розташування його представництва, а за відсутності такого — місце розташування резидента, який виконує агентські (представницькі) дії від імені такого нерезидента, а за відсутності такого — місце фактичного розташування покупця (отримувача), який у цьому випадку виступає податковим агентом такого нерезидента.

Як викладено в запиті, українська залізнична адміністрація — користувач вагоном сплачує російській залізничній адміністрації — власниці плату за користування вагоном при перевезенні вантажу. Залізницею здійснюється оплата ВАТ «РЖД» за користування вагоном, що належить ВАТ «РЖД», за час перебування цього вагона на митній території України, тобто здійснюється оплата нерезиденту його послуг, отриманих від нього на митній території України.

Таким чином, у викладеній ситуації

підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 20 % такі окремі операції:

надання вагонів нерезидента в користування українській залізниці (оплачується українською залізницею залізниці-нерезиденту (власнику вагонів) — українська залізниця виступає як податковий агент;

— надання українською залізницею вагонів нерезидента в користування вантажовласникам (оплачується вантажовласниками українській залізниці) — здійснення українською залізницею оподатковуваної діяльності.

При цьому, беручи до уваги те, що

плата за користування вагонами по своїй суті є операцією з придбання послуги, сума ПДВ, нарахована українською залізницею як податковим агентом ВАТ «РЖД», може бути включена до складу податкового кредиту, але тільки в тій частині, яка використовується в оподатковуваних операціях.

Оподатковуваною операцією з поставки в цьому випадку є та частина послуг за користування вагонами, що належать ВАТ «РЖД», яка відшкодовується українській залізниці вантажовласниками за час перебування вагонів у них у користуванні.

Заступник голови Л. Боєнко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі