Теми статей
Обрати теми

Послуги, пов'язані з транзитом, звільняються від ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 23.05.2005 р. № 4588/6/15-2315

Послуги, пов'язані з транзитом, звільняються від ПДВ

Лист Державної податкової адміністрації України від 23.05.2005 р. № 4588/6/15-2315

(витяг)

 

ДПАУ розглянула запит щодо оподаткування ПДВ послуг із перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через територію і порти України та повідомляє таке.

Відповідно до п. 5.15 ст. 5 Закону України від 03.04.2005 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (з урахуванням унесених змін) установлено звільнення від ПДВ для операцій з поставки послуг із перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через територію України.

Одночасно з цим третім абзацом п.п. 6.2.4 ст. 6 цього Закону встановлено, що операції з поставки послуг платником податку, пов’язані з перевезенням (переміщенням) пасажирів і вантажів транзитом через територію України, оподатковуються у порядку, передбаченому п. 5.15 цього Закону.

Оскільки згідно із Законом України «Про транзит вантажів» транзитні послуги — це діяльність учасників транзиту, що здійснюється в межах договорів (контрактів) перевезення, транспортного експедирування, доручення, агентських угод, то

послуги, що безпосередньо пов’язані з транзитом вантажів та пасажирів, звільняються від ПДВ. При цьому, якщо для операцій з поставки послуг із перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через територію і порти України, а також для послуг, що безпосередньо пов’язані з транзитом, придбаваються (виготовляються) товари (послуги), які призначені для використання в таких звільнених операціях, то суми ПДВ, сплачені у зв’язку з таким придбанням (виготовленням) відповідно до п.п. 7.4.2 ст. 7 цього Закону, не включаються до складу податкового кредиту такого платника.

<...>

Директор Департаменту оподаткування юридичних осіб А. Богдан

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі