Теми статей
Обрати теми

Послуги експедитора оподатковуються ПДВ за ставкою 20 %

Редакція ПБО
Лист від 06.05.2005 р. № 3961/6/15-2315

Послуги експедитора оподатковуються ПДВ за ставкою 20 %

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.05.2005 р. № 3961/6/15-2315

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо включення транспортно-експедиторських послуг до складу супутніх послуг при експорті товарів та застосування до таких послуг нульової ставки податку на додану вартість і повідомляє таке.

Відповідно до статті 274 Митного кодексу України митна вартість товарів, що вивозяться (експортуються) з України на підставі договорів купівлі-продажу або міни, визначається на основі ціни, яку було фактично сплачено або яка підлягає сплаті за ці товари на момент перетинання митного кордону України.

До митної вартості товарів, що експортуються, також включаються фактичні витрати, якщо вони раніше не були включені, зокрема це витрати на навантаження, вивантаження, перевантаження, транспортування та страхування до пункту перетинання митного кордону, комісійні та брокерські винагороди, ліцензійні та інші платежі за використання об’єктів права інтелектуальної власності.

За договором транспортного експедирування згідно зі статтею 9 Закону України «Про транспортно-експедиторську діяльність» одна сторона (експедитор) зобов’язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов’язаних з перевезенням вантажу. Умовами договору є окремі відомості про сторони договору, а також про вид послуги експедитора та найменування вантажу.

Таким чином, якщо між резидентами складається договір на надання послуг, пов’язаних з перевезенням вантажу, то операції з поставки на митній території України послуг, які надаються експортеру товарів, оподатковуються за ставкою 20 відсотків. При цьому нульова ставка податку на додану вартість застосовується до товарів, що експортуються.

Якщо укладено договір на міжнародні перевезення пасажирів, багажу та вантажобагажу (товаробагажу), то порядок оподаткування операцій з поставки транспортних послуг встановлено пп. 6.2.4 статті 6 Закону України «Про податок на додану вартість», згідно з яким за нульовою ставкою податку на додану вартість оподатковуються операції з поставки транспортних послуг залізничним, автомобільним, морським та річковим транспортом по перевезенню пасажирів, багажу та вантажобагажу (товаробагажу) за межами державного кордону України, а саме: від пункту за межами державного кордону України до пункту знаходження зовнішнього митного контролю України; від пункту знаходження зовнішнього митного кордону України до пункту за межами державного кордону України; між пунктами за межами державного кордону України.

З цього випливає, що нульова ставка ПДВ застосовується лише при перевезеннях пасажирів, багажу та вантажобагажу (товаробагажу) залізничним, автомобільним, морським та річковим транспортом за межами державного кордону, а для авіаційного — за межами митного кордону включаючи внутрішні митниці.

Частина транспортних перевезень, яка здійснюється наземними транспортними засобами по митній території України, оподатковується за ставкою 20 відсотків незалежно від того, резидентом чи нерезидентом є замовник послуг з перевезення.

При цьому послуги експедитора, який організовує виконання транспортно-експедиторських послуг, визначених договором транспортного експедирування, оподатковуються за ставкою 20 відсотків

.

Заступник голови г. Оперенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі