Теми статей
Обрати теми

У період з 31.03.2005 р. до 30.06.2005 р. послуги по перевезенню вантажів за межами території України оподатковувались за нульовою ставкою ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 23.02.2006 р. № 31-20020-07-18/3744

У період з 31.03.2005 р. до 30.06.2005 р. послуги по перевезенню вантажів за межами території України оподатковувались за нульовою ставкою ПДВ

Лист Міністерства фінансів України від 23.02.2006 р. № 31-20020-07-18/3744

 

МФУ розглянуло лист ДПАУ та пароплавства щодо надання роз’яснень стосовно оподаткування операцій з поставки транспортних послуг по міжнародному перевезенню залізничним, автомобільним, морським, річковим та авіаційним транспортом вантажів за межами митної території України у період з 31.03 до 30.06.2005 р. і повідомляє.

Законом України від 25.03.2005 р. № 2505-IV «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» внесено суттєві зміни до Закону України «Про податок на додану вартість».

Зокрема, ст. 3 згаданого Закону викладено у новій редакції, відповідно до якої об’єктом оподаткування ПДВ є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на території України, а також ввезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі імпорту або реімпорту та вивезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту або реекспорту.

У згаданій статті операції з поставки послуг, місце надання яких знаходиться за межами митної території України, не визначалися як об’єкт оподаткування ПДВ.

При цьому п.п. 6.2.4 ст. 6 зазначеного Закону було встановлено, що за нульовою ставкою оподатковуються операції з поставки транспортних послуг залізничним, автомобільним, морським та річковим транспортом по перевезенню

пасажирів, багажу та вантажобагажу (товаробагажу) за межами державного кордону України, а саме: від пункту за межами державного кордону України до пункту знаходження зовнішнього митного контролю України; від пункту знаходження зовнішнього митного контролю України до пункту за межами державного кордону України; між пунктами за межами державного кордону України, а також авіаційним транспортом: від пункту за межами державного кордону України до пункту проведення митних процедур з пропуску пасажирів, багажу та вантажобагажу (товаробагажу) через митний кордон на митну територію України (включаючи внутрішні митниці); від пункту проведення митних процедур з пропуску пасажирів, багажу та вантажобагажу (товаробагажу) через митний кордон за межі митного кордону України (включаючи внутрішні митниці) до пункту за межами державного кордону України; між пунктами за межами митного кордону України.

У зазначеному пункті Закону

термін «вантаж» не застосовувався, однак використовувався у п.п. «г» п. 6.4 ст. 6 Закону щодо визначення місця поставки послуг на митній території України.

Одночасно п. 1.15 ст. 1 Закону України «Про податок на додану вартість» визначено, що терміни, значення яких не визначено в даному Законі, використовуються у значеннях, визначених законами з питань оподаткування або іншими законами, у частині, що не суперечить цьому Закону та іншим законам з питань оподаткування.

Визначення термінів «вантаж» та «багаж» містяться в таких спеціальних актах законодавства, як Закон України «Про державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації», Конвенції про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і багажу, Конвенції з полегшення міжнародного морського судноплавства, Тимчасових правилах контролю з метою забезпечення безпеки цивільної авіації, затверджених постановою КМУ від 02.08.95 р. № 592, та інших нормативно-правових актах.

Таким чином, з метою застосування норм закону при визначенні ПДВ з послуг по перевезенню пасажирів, вантажу, вантажобагажу (товаробагажу) необхідно виходити

з економічної природи послуги, її загальної класифікації.

Законом України від 03.06.2005 р. № 2642-IV «Про внесення змін до деяких законів України» було внесено, окрім іншого, зміну до п.п. 6.2.4 ст. 6 Закону України «Про податок на додану вартість». Зокрема, слова «пасажирів, багажу та вантажобагажу (товаробагажу)» замінено словами «пасажирів, багажу, вантажобагажу (товаробагажу)

та вантажу ». Тобто змінами, внесеними Законом України № 2642-IV, лише було удосконалено діючу норму.

Враховуючи викладене, МФУ вважає, що у період з 31.03.2005 р. до набрання чинності Законом № 2642-IV

операції з поставки транспортних послуг по міжнародному перевезенню залізничним, автомобільним, морським, річковим та авіаційним транспортом вантажів за межами митної території України повинні оподатковуватися за нульовою ставкою ПДВ.

Заступник міністраВ. Регурецький

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі