Теми статей
Обрати теми

Зміни в ліцензуванні транспортних перевезень

Редакція ПБО
Стаття

Зміни в ліцензуванні транспортних перевезень

 

14 червня 2007 року набули чинності зміни до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» у частині ліцензування автотранспортних перевезень. Наскільки серйозні ці зміни, і чим їх спричинено, читайте в цій статті.

Сергій Томашпольський, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»

 

Поява

Закону України від 19.04.2007 р. № 961-V була цілком очікуваною. Річ у тім, що близько півроку тому Закон № 2344 було прийнято в новій редакції, якою, поряд з іншим, було оновлено підхід до ліцензування діяльності автоперевізників. Проте втілити в життя ці новації було неможливо без унесення змін до головного документа, що регулює ліцензування, — Закону про ліцензування.

По суті, уведено новий перелік ліцензованих видів діяльності у сфері послуг автотранспорту, хоча відмінностей від старого переліку не так уже й багато. Для зручності порівняємо стару та нову редакції

Закону про ліцензування.

 

Стара редакція

Закону про ліцензування

Нова редакція

Закону про ліцензування

Стаття 9. Види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню

Відповідно до цього Закону ліцензуванню підлягають такі види господарської діяльності:
...
33) надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом загального користування (крім надання послуг із перевезення пасажирів та їхнього багажу на таксі);
34) надання послуг із перевезення пасажирів та їхнього багажу на таксі;
Стаття 14. Видача ліцензії
...
До ліцензій на надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом загального користування і з перевезення пасажирів та їхнього багажу на таксі додаються ліцензійні картки на кожний автомобільний транспортний засіб
...

Стаття 9. Види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню

Відповідно до цього Закону ліцензуванню підлягають такі види господарської діяльності:
...
33) надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт»

Стаття 14. Видача ліцензії

...
До ліцензій на надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом додаються ліцензійні картки на кожний автомобільний транспортний засіб
...

  

Як бачимо, з тексту

п. 33 ст. 9 Закону про ліцензування вилучено слова «загального користування». Проте навряд чи можна назвати це істотною зміною, адже й раніше особливого змістового навантаження ці слова не мали, зате багато кого плутали (багато хто вважав, що до транспорту загального користування належить тільки міський громадський транспорт, а отже, тільки такий транспорт потребує ліцензії, що, звичайно ж, неправильно). Набагато цікавішими є інші нововведення.

 

Одна ліцензія

Мабуть, найголовніша зміна полягає в тому, що

замість двох видів діяльності, що ліцензується, запроваджується один. Адже раніше було дві різні ліцензії: одна видавалася тим суб’єктам, які займалися перевезенням пасажирів і вантажів автотранспортом, друга — тим, хто здійснював перевезення на таксі, а якщо була необхідність здійснювати і той і інший види діяльності, то потрібно було одержувати обидві ліцензії. Відповідно було два різні документи, що регламентують Ліцензійні умови для цих видів діяльності: Ліцензійні умови здійснення господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом загального користування (крім надання послуг з перевезення пасажирів та їхнього багажу на таксі) і Ліцензійні умови здійснення господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів та їхнього багажу на таксі. Причому Ліцензійними умовами виділялися види робіт, які можна було здійснювати в межах кожного із зазначених видів діяльності.

Тепер ці два види діяльності об’єднано в один. Зауважимо, що ліцензування перевезень на таксі ніхто не відміняв, як не відміняв і необхідності отримання на автомобіль-таксі ліцензійної картки. Просто тепер за однією ліцензією можна буде здійснювати перевезення таксомотором разом з іншими видами перевезень —

якщо отримати ліцензію відразу на декілька видів перевезень. Отже, слід відкоригувати й Ліцензійні умови, об’єднавши два документи в один.

Причому ліцензійна картка на таксі надається за умови підтвердження відповідності його облаштування до вимог визначення «таксі», згідно з яким під таксі розуміється спеціальний легковий автомобіль, обладнаний

таксометром і призначений для перевезення пасажирів та їхнього багажу в індивідуальному порядку. Це означає: якщо автомобіль не має таксометра, то ліцензійну картку на нього не видадуть.

 

Види перевезень

Що це за «

види перевезень»? Зі ст. 9 Закону № 2344 випливає, що ліцензія видається на господарську діяльність із надання послуг з перевезення пасажирів та вантажів на такі види робіт:

надання послуг із внутрішніх перевезень пасажирів автобусами;

— надання послуг із

внутрішніх перевезень пасажирів на таксі;

— надання послуг із

внутрішніх перевезень пасажирів легковими автомобілями на замовлення*;

*

Перевезення пасажирів легковим автомобілем на замовлення — перевезення пасажирів легковим автомобілем загального призначення (не таксі. —
Прим. ред.), замовленим юридичною або фізичною особою з укладенням письмового договору на кожну послугу або на обумовлений строк обслуговування, у якому визначено умови обслуговування, вартість послуги, строк її виконання та інші положення за домовленістю сторін (стаття 1 Закону про автотранспорт).

Послуги з перевезення пасажирів легковими автомобілями на замовлення не можуть надаватися на стоянках таксі і на шляху прямування громадянам, з якими не було попередньої домовленості про надання послуги.

— надання послуг із

внутрішніх перевезень вантажів вантажними автомобілями, причепами та напівпричепами;

— надання послуг із

міжнародних перевезень пасажирів автобусами;

— надання послуг із

міжнародних перевезень пасажирів на таксі;

— надання послуг із

міжнародних перевезень пасажирів легковими автомобілями на замовлення;

— надання послуг із

міжнародних перевезень вантажів вантажними автомобілями, причепами та напівпричепами.

При цьому встановлено, що ліцензія на надання послуг із

міжнародних перевезень пасажирів чи вантажів дає право автомобільному перевізнику надавати послуги з внутрішніх перевезень пасажирів чи вантажів.

 

Старі ліцензії

У

Законі № 961 прямо зазначено, що ліцензії на право надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом, у тому числі на таксі, які було видано до 14.06.07 р., тобто до набуття чинності законом, що коментується, діють до закінчення строку їх дії.

Найімовірніше, має бути внесено зміни і до

Переліку органів ліцензування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 р. № 1698. Можливо, у когось постане таке запитання: чи можуть ті суб’єкти, які до цього не здійснювали діяльності, яка підлягає ліцензуванню, а зараз хочуть цією діяльністю зайнятися, а також ті суб’єкти, у яких закінчився строк дії раніше виданої ліцензії, працювати без ліцензії, доки не буде затверджено відповідного органу ліцензування, принаймні, формально?

На наш погляд, краще так не чинити, а відразу звертатися за ліцензією до Головавтотрансінспекції. Незважаючи на те, що згідно зі

ст. 1 Закону про ліцензування органи ліцензування визначаються Кабінетом Міністрів України, у Законі про автотранспорт є норма, що ліцензію видає урядовий орган державного управління з питань контролю на автомобільному транспорті — Головавтотрансінспекція. Тобто складно стверджувати, що орган ліцензування не визначено.

Крім того,

Закон про автотранспорт до документів, на підставі яких здійснюються комерційні перевезення, зараховує в тому числі й ліцензію. За відсутність таких документів накладається штраф у сумі 1700 грн. Також без ліцензії не візьмеш участі в конкурсі на перевезення пасажирів. Усе це свідчить на користь того, що краще на принцип не йти і подавати документи на ліцензію, не чекаючи, доки буде внесено зміни до Переліку № 1698.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі