Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації грошових доходів громадян у разі суміщення професій (посад)

Редакція ПБО
Лист від 14.02.2007 р. № 9/10/136-07

Щодо індексації грошових доходів громадян у разі суміщення професій (посад)

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 14.02.2007 р. № 9/10/136-07

 

Департамент стратегії соціального розвитку Міністерства праці та соціальної політики України на <...> запит від 15 січня 2007 року № 1/34 щодо індексації грошових доходів громадян повідомляє.

Пунктом 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (з урахуванням внесених змін постановою Кабінету Міністрів України від 17.05.2006 р. № 690), зазначено, що

індексації підлягають грошові доходи громадян , одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру.

Пунктом 5 Порядку визначено, що лише у разі зростання грошових доходів населення місяць підвищення вважається базовим і індексація в цьому місяці не проводиться. Якщо відбулося зменшення доходу, то це не є підставою вважати місяць базовим.

Механізм індексації при переведенні працівників на іншу посаду Порядком не передбачено

. Рішення про індексацію заробітної плати таким працівникам підприємство може ухвалювати самостійно.

Виходячи з практики застосування цього Порядку, рекомендуємо

у разі підвищення посадового окладу при переведенні працівника на іншу посаду місяць, в якому відбулося підвищення, вважати базовим і індексацію за цей місяць не проводити.

Місяць підвищення грошових доходів працівника у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника

не вважається базовим, оскільки таке підвищення носить тимчасовий характер, тому індексація здійснюється на загальних підставах, визначених Порядком.

Відповідно до п. 7 Порядку особі, яка працює за сумісництвом, провадиться

індексація доходів за основним місцем роботи. Потім провадиться індексація доходів від роботи за сумісництвом у межах суми, що не перевищує прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, з урахуванням отриманої заробітної плати за основним місцем роботи.

У разі суміщення професій (посад) на одному підприємстві

, якщо суміщення носить постійний характер, при зростанні грошових доходів за рахунок збільшення постійних складових оплати праці по одній із професій місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим і індексація за цей місяць не проводиться. Якщо суміщення має тимчасовий характер, індексація здійснюється на загальних підставах, визначених Порядком проведення індексації.

Директор Департаменту стратегії
соціального розвитку
В. Латік



коментар редакції

Індексація заробітної плати при переведенні працівника на іншу посаду, суміщенні професій, заміщенні відсутнього працівника

У листі, що коментується, Мінпраці розглянув кілька питань, що стосуються порядку проведення індексації грошових доходів громадян, зокрема індексації заробітної плати.

1. Як справедливо зауважив Мінпраці, у разі

якщо заробітна плата працівника зменшилася, місяць, у якому це відбулося, не є базовим. Індексація зарплати в такому разі провадиться в загальному порядку, тобто базовим є місяць останнього підвищення заробітної плати такого працівника або, якщо підвищення не провадилося, місяць прийняття на роботу. Звертаємо вашу увагу, що причина зменшення заробітної плати не має значення.

2. Ситуацію з механізмом індексації заробітної плати працівників, переведених на іншу посаду згідно з Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, не застережено. Разом з тим Мінпраці пропонує такий вихід із ситуації, що склалася.

Якщо при переведенні працівника на іншу посаду посадовий оклад було підвищено, місяць підвищення окладу є для такого працівника базовим. Якщо ж при переведенні працівника на іншу посаду посадовий оклад не було підвищено, місяць переведення не є базовим. Заробітна плата такого працівника підлягає індексації в загальному порядку.

3. На практиці, особливо в період відпусток, нерідко виникають ситуації, коли працівник виконує обов’язки тимчасово відсутнього працівника, за що він одержує відповідну доплату до заробітної плати.

Місяць, в якому відбулося підвищення загальної суми заробітної плати працівника у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника, не є базовим. Це пов’язано з тим, що таке підвищення зарплати носить тимчасовий характер. Тому зарплата такого працівника підлягає індексації.

4. Індексації підлягає зарплата за основним місцем роботи в межах прожиткового мінімуму на працездатну особу (з 10.04.2007 р. по 30.09.2007 р. — у межах 561 грн.).

За сумісництвом заробітна плата індексується тільки в разі, якщо за основним місцем роботи заробітна плата такого працівника менше прожиткового мінімуму на працездатну особу. Отже, на підставі довідки з основного місця роботи, працівник має право на індексацію заробітної плати за сумісництвом, але в межах суми, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом на працездатну особу та сумою заробітної плати за основним місцем роботи.

5. Трапляються випадки, коли на одному підприємстві працівник суміщає декілька професій (посад). Нагадаємо, що суміщення професій (посад) здійснюється у разі потреби виконання роботи на вакантній посаді. Разом з тим таке суміщення може бути як постійним, так і тимчасовим. За суміщення професій (посад) працівнику проводиться доплата. Як зазначає Мінпраці, якщо суміщення професій (посад) має постійний характер, то місяць, в якому відбулося збільшення постійних складових оплати праці за однією з професій, є базовим.

Якщо ж суміщення має тимчасовий характер, то індексація загальної суми заробітної плати (разом з доплатою за суміщення професій) продовжує провадитися в загальному порядку.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі