Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Надання та оплата додаткових днів відпочинку працівникам-донорам

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Надання та оплата додаткових днів відпочинку працівникам-донорам

 

1. Працівник здав кров у вихідний день (неділя). Скільки додаткових днів надається в такому разі, і чи оплачуються вони за середнім заробітком?

 

Відповідно до

ст. 124 КЗпП України та ст. 9 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» у день давання крові та/або її компонентів працівник звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності зі збереженням за ним середнього заробітку.

Після кожного дня давання крові та/або її компонентів, у тому числі давання їх у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається

додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням працівника цей день може бути приєднано до щорічної відпустки або використано в інший час протягом року після дня давання крові чи її компонентів. Але оплата цього дня має здійснюватись не за правилами, що встановлені для оплати днів відпустки, а виходячи з двох місяців, що передують місяцю, у якому цей день відпочинку було надано реально.

2. Працівник здав кров, перебуваючи у відпустці. Скільки додаткових днів відпочинку надається в цьому разі, і чи оплачуються вони за середнім заробітком?

У разі давання крові та/або її компонентів у період щорічної відпустки ця відпустка продовжується на відповідну кількість днів з урахуванням надання працівнику

додаткового дня відпочинку за кожний день давання крові*.

* Докладніше про порядок надання та оплати додаткових днів відпочинку працівникам-донорам див. статтю «Якщо на підприємстві працює донор» на с. 38.

Начальник відділу аналітично-організаційного забезпечення державний інспектор праці О. В. Маслій-Шишова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі