Теми статей
Обрати теми

Щодо термінів перерахування орендної плати до бюджету

Редакція ПБО
Лист від 19.06.2007 р. № 10-16-9580

Щодо термінів перерахування орендної плати до бюджету

Лист Фонду державного майна України від 19.06.2007 р. № 10-16-9580

 

Фонд державного майна України на запит <...> щодо надання відповіді стосовно питань оренди майна, що належить бюджетним установам, які утримуються за рахунок державного бюджету, повідомляє таке.

Відповідно до п. 32 ст. 2 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» до доходів загального фонду Державного бюджету належать 50 % плати за оренду майна (крім військового майна і майна Національної академії наук України та галузевих академій наук), що належить бюджетним установам, які утримуються за рахунок державного бюджету.

Терміни, в які повинні бути перераховані 50 % плати за оренду майна, що належить бюджетним установам, до Державного бюджету України, визначаються договором оренди, укладеним між органами приватизації та бюджетною установою. Статтею 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» зазначено, що укладений сторонами договір оренди в частині істотних умов повинен відповідати Типовому договору оренди відповідного майна.

Пунктом 3 Типового договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить державній власності (затверджено наказом Фонду державного майна України від 23 серпня 2000 р. № 1774 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21 грудня 2000 р. № 931/5152), передбачено, що орендна плата перераховується до Державного бюджету у відповідному процентному співвідношенні щокварталу не пізніше 12-го числа місяця, наступного за звітним кварталом. Крім цього, ст. 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» передбачено, що за згодою сторін у договорі оренди можуть бути передбачені й інші умови. Статтею 59 Бюджетного кодексу України передбачено, що органи державної влади (у цьому випадку — Фонд державного майна України, за яким, додатком 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік», закріплено контроль за справлянням (стягненням) платежів від оренди державного майна до Державного бюджету України) повинні надавати Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, Рахунковій палаті та Міністерству фінансів України місячні звіти про фактичні надходження податків і зборів (обов’язкових платежів) та інших доходів до бюджету не пізніше 12-го числа місяця, наступного за звітним.

Ураховуючи наведене вище та з метою виконання органами приватизації встановлених Міністерством фінансів України щомісячних бюджетних завдань з надходження коштів до Державного бюджету (Міністерство фінансів України проводить щомісячну оцінку відповідності прогнозу надходжень показникам, встановленим Державним бюджетом України, ст. 52 Бюджетного кодексу України),

правомірно передбачати у договорах оренди державного майна помісячне перерахування орендної плати орендарем. Крім цього, Фонд державного майна на цей час уносить зміни до зазначеного Типового договору оренди з метою врегулювання цього питання.

Що ж стосується відповідальності за своєчасне та повне перерахування орендної плати, то, виходячи зі змісту п. 5.2 Типового договору оренди, її покладено на орендаря. Розмір такої відповідальності визначено в п. 3.5 Типового договору оренди, а саме: орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується до бюджету та орендодавцю у визначеному п. 3.3 співвідношенні, відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені (яка встановлюється, як правило, в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості), з урахуванням індексації, за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

Заступник голови Фонду С. Лєдомська



коментар редакції

У договорі оренди держмайна можна передбачити щомісячне перерахування орендарем частини орендної плати до бюджету

Відомо, що 50 % плати за оренду майна, належного бюджетним установам, що утримуються за рахунок коштів держбюджету, підлягає перерахуванню в дохід держбюджету на підставі п. 2 ст. 2 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» від 19.12.2006 р. № 489-V.

У листі, що коментується, Фонд держмайна відповідає на такі запитання, що виникають у зв’язку з цим:

1. В які строки потрібно перераховувати в дохід держбюджету частину орендної плати за оренду держмайна?

2. Чи правомірно передбачати в договорі оренди щомісячне перерахування орендарем частини орендної плати в дохід бюджету?

3. Яку відповідальність передбачено за несвоєчасне перерахування частини орендної плати до бюджету?

На перше запитання ФДМУ відповів, що строки перерахування частини орендної плати в дохід держбюджету визначаються

в договорі оренди.

Стосовно другого запитання зауважимо, що в п. 3.3 чинного на сьогодні Типового договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого чи іншого) майна, що належить до державної власності, прямо передбачено: орендна плата перераховується до держбюджету у відповідному відсотковому співвідношенні

щокварталу не пізніше 12-го числа місяця, наступного за звітним кварталом. Однак ФДМУ, посилаючись на необхідність подання йому щомісячних звітів про надходження до бюджету від орендної плати за держмайно, вважає за можливе за угодою сторін договору оренди передбачити в ньому перерахування відповідної частини орендної плати до бюджету не щокварталу, а щомісяця до 12-го числа місяця, наступного за звітним.

Найімовірніше, найближчим часом ФДМУ

внесе зміни до Типового договору оренди, де й буде записано положення про щомісячне перерахування в дохід бюджету частини орендної плати за оренду держмайна.

Що стосується третього запитання — про відповідальність за несвоєчасне перерахування частини орендної плати до бюджету, то її передбачено в Типовому договорі оренди.

Перш за все згідно з п. 5.2 Типового договору оренди таку відповідальність покладено на

орендаря. Якщо в договорі оренди буде записано, що орендар самостійно розподіляє орендну плату в установленому відсотковому співвідношенні між орендодавцем та бюджетом, то орендна плата, перерахована ним несвоєчасно і не в повному обсязі, підлягає індексації. Вона стягується до бюджету і орендодавцю в належному їм співвідношенні з урахуванням пені в розмірі, як правило, подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості з урахуванням індексації за кожний день прострочення, включаючи день сплати.

Однак

якщо договором оренди передбачено, що орендар перераховує всю суму орендної плати орендодавцю, а той, у свою чергу, розподіляє суму, що надійшла, між собою і держбюджетом, то відповідальність за своєчасне перерахування частини орендної плати до бюджету нестиме вже орендодавець. Орендар не нестиме відповідальності за несвоєчасне перерахування орендодавцем частини орендної плати до бюджету, якщо він перерахував останньому всю суму орендної плати, а той вчасно не поділився з бюджетом.

Світлана Замазій

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі