Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Тренінги, семінари, курси відвідуйте без податкового навантаження

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Тренінги, семінари, курси відвідуйте без податкового навантаження

 

Працівники нашого підприємства часто відвідують семінари, тренінги, курси тощо. Як такі витрати слід відображати в податковому обліку?

(м. Харків)

 

У сучасних умовах діяльності кожне підприємство потребує висококваліфікованих кадрів. Підвищити рівень знань і тим самим допомогти зорієнтуватися в потоці змін покликані всілякі семінари, тренінги та курси. У зв’язку з цим питання про порядок оподаткування витрат на подібні заходи дуже актуальне.

На сучасних семінарах та тренінгах слухачу пропонується інформація, необхідна йому для трудової діяльності. Це свого роду консультації, що дозволяють отримати відповіді на поставлені запитання.

Оподаткування витрат на оплату тренінгів, семінарів, курсів залежатиме від того, як складено договір між їх організатором і підприємством. Найімовірніше, предметом договору будуть

інформаційні чи консультаційні послуги, які відповідають профілю діяльності підприємства. Такі витрати — не що інше, як витрати на виробничі цілі.

Згідно з

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток сума витрат, сплачених протягом звітного періоду у зв’язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції відноситься до складу валових витрат. Саме на підставі цього підпункту витрати на семінари, тренінги та курси потраплять до складу валових витрат.

Якщо на «вході» був ПДВ, то підприємство має повне право на

податковий кредит відповідно до п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ.

Тепер перейдемо до

податку з доходів фізичних осіб. Якщо предметом договору будуть інформаційні чи консультаційні послуги з профілю діяльності, то п.п. 4.3.20 Закону № 889 застосовувати не слід. Пояснюється це тим, що витрати на оплату таких послуг відносяться на виробничі цілі і не є додатковим благом працівника. Аналогічну думку викладено в листах ДПАУ від 20.08.2004 р. № 7201/6/17-3116, від 12.02.2004 р. № 982/6/17-3216 //«Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 52, в яких головне податкове відомство зазначило, що витрати підприємства (роботодавця), пов’язані з професійною підготовкою, перепідготовкою чи підвищенням кваліфікації працівників за профілем діяльності такого підприємства, а також витрати підприємства на участь у семінарах, конференціях, «круглих столах» та інших аналогічних заходах щодо профілю діяльності підприємства, у тому числі за межами України, є витратами на виробничі цілі, які пов’язані з господарською діяльністю підприємства і не є особистим доходом (додатковим благом) працівників. У разі укладення підприємством угод із суб’єктами господарювання, що не відносяться до закладів освіти, суми зазначених витрат підприємства не є доходом (додатковим благом) найманої особи і не включаються до складу оподатковуваного доходу.

Приклад

. Підприємство направило працівника на проходження дводенного тренінгу за темою «Управлінський облік на сучасному підприємстві» вартістю 1800 грн. у тому числі ПДВ — 300 грн. Організатор перебуває на загальній системі оподаткування.

 

Облік витрат на участь працівника у тренінгу

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума,
грн.

ВД

ВВ

дебет

кредит

Перераховано кошти організації, яка проводить семінар

371

311

1800

1500*

*Уся сума відноситься до складу валових витрат згідно з п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток.

Відображено податковий кредит

641

644

300

Відображено вартість інформаційно-консультаційних послуг за актом наданих послуг

92

685

1500

Списано суму раніше відображеного податкового кредиту при оприбутковуванні послуг

644

685

300

Проведено залік заборгованостей

685

371

1800

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі