Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Інструктаж з охорони праці у складі валових витрат

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Інструктаж з охорони праці у складі валових витрат

 

Як відображаються в податковому обліку витрати на проведення інструктажу з охорони праці?

(м. Чернігів)

 

Якщо інструктаж проводитиме працівник підприємства (фахівець з охорони праці), то витрати на оплату праці такого працівника в повному обсязі потраплять до валових витрат на підставі

п. 5.6 Закону про податок на прибуток. А от як бути, якщо такий інструктаж проводить стороння організація? Для того щоб відповісти на це запитання, необхідно розібратися з тим, як кваліфікувати власне інструктаж, а точніше, витрати на його проведення: чи будуть це витрати на навчання, чи їх слід розглядати як витрати на охорону праці? Інтерес до такої кваліфікації не позбавлений сенсу: адже облік витрат на навчання та охорону праці регулюється різними нормами Закону про податок на прибуток . Відразу почнемо з позиції податківців, викладеної в листах ДПАУ від 22.12.2006 р. № 14475/6115-03, від 22.12.2006 р. № 14475/6115-0316. Вирішуючи долю валововитратності витрат на навчання та інструктаж з охорони праці, податківці в цих листах процитували дві норми:

п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток

, де зазначено про віднесення витрат на навчання до складу валових у межах 3 % фонду оплати праці звітного року,

і

п. 4 Переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат, затвердженого постановою КМУ від 27.06.2003 р. № 994 (далі — Перелік № 994), де зазначено, що витрати на цільове навчання з охорони праці включаються до валових у межах 2 % прибутку минулого року.

Складається враження, що представники ДПАУ пропонують керуватися двома обмеженнями одночасно, і при цьому не пояснили, як саме зіставити ці норми. Проте не забули зробити «переконливий» висновок, що питання охороннотрудового навчання податковим законодавством урегульовано.

Більш однозначно до цього питання підішли столичні податківці (див.

лист ДПА в м. Києві від 23.05.2006 р. № 389/10/31-106). Зокрема, вони зазначають: навчання працівників підприємства щодо питань, пов’язаних з охороною праці, передбачено ст. 18 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII і Типовим положенням про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, затвердженим наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 р. № 15. Порядок віднесення до складу валових витрат сум будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв’язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) та охороною праці, урегульовано п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток. Стосовно витрат на охорону праці зазначений підпункт застосовується з урахуванням норм п. 4 Переліку № 994.

Цей підхід, на наш погляд, обґрунтованіший, але й щодо нього маємо деякі зауваження.

По-перше, не будь-яке навчання з питань, пов’язаних з охороною праці, а точніше, витрати на це навчання відносяться до валових відповідно до

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток. Загалом можна зазначити: якщо провадиться навчання працівників підприємства з наданням їм певного освітньо-кваліфікаційного рівня або оволодінням певною професією, то в такому разі керуватися потрібно п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток незалежно від того, з яких питань проходило таке навчання. Найчастіше інструктаж з питань охорони праці таким не є, тому тут слід керуватися п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток.

По-друге, певні сумніви викликає обмеження

п. 4 Переліку № 994. Річ у тім, що в п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток ідеться про віднесення до складу валових витрат усіх витрат «...з урахуванням обмежень, установлених пунктами 5.3 — 5.7 цієї статті». Зазначеними пунктами жодних обмежень щодо віднесення витрат на охорону праці до складу валових витрат не встановлено. Не містять вони також посилань на інші нормативно-правові акти, що дозволяють обмежити віднесення витрат на охорону праці до складу валових. На додаток до сказаного в п. 5.11 Закону про податок на прибуток ідеться про те, що «установлення додаткових обмежень щодо віднесення витрат до складу валових витрат платника податку, крім тих, що зазначені у цьому Законі, не дозволяється». Як бачимо, Закон про податок на прибуток не передбачає жодних обмежень на шляху віднесення витрат на охорону праці до валових. Однак ігнорувати норми Переліку № 994 можуть дозволити собі тільки дуже сміливі платники податків, які готові відстоювати свою позицію в суді.

Антон Іванченко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі