Теми статей
Обрати теми

Віднесення витрат з охорони праці до валових витрат обмежено 2 % від оподаткованого прибутку за попередній податковий рік

Редакція ПБО
Лист від 23.05.2006 р. № 389/10/31-106

Віднесення витрат з охорони праці до валових витрат обмежено 2 % від оподаткованого прибутку за попередній податковий рік

Лист Державної податкової адміністрації України у м. Києві від 23.05.2006 р. № 389/10/31-106

 

Державна податкова адміністрація у м. Києві на виконання доручення Державної податкової адміністрації України від 10.05.2006 р. № 8707/7/15-0317 розглянула <...> лист <...> і повідомляє.

Відповідно до підпункту 5.2.1 пункту 5.2 статті 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями), до складу валових витрат платника податку включаються суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв’язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) і охороною праці.

Загальні норми навчання з питань охорони праці встановлено статтею 18 «Навчання з питань охорони праці» Закону України «Про охорону праці» в редакції Закону від 21 листопада 2002 р. № 229-IV.

Порядок і види навчання, інструктажів, порядок перевірки знань з питань охорони праці всіх працівників установлені Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці України від 26 січня 2005 р. № 15 (далі — Типове положення про навчання з охорони праці).

Цим же наказом затверджено Перелік робіт з підвищеною небезпекою та Перелік посад посадових осіб, які проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці (додаток 3 до підпункту 5.1 Типового положення про навчання з охорони праці, далі — Перелік посад). Вимоги положення є обов’язковими для виконання всіма центральними, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами всіх форм власності та видів діяльності.

У п. 1.4 Типового положення про навчання з охорони праці зазначається, що суб’єкт господарської діяльності, який має намір проводити навчання з питань охорони праці працівників інших суб’єктів господарської діяльності або професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників, які залучаються до виконання робіт з підвищеною небезпекою, повинен одержати відповідний дозвіл Держнагляд-
охоронпраці України або його територіального органу в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 15.10.2003 р. № 1631 (із змінами і доповненнями).

Застосування цього нормативно-правового акта здійснюється згідно з відповідною Інструкцією, затвердженою наказом Держнаглядохоронпраці України від 21 січня 2004 р. № 13.

Що стосується питання віднесення до валових витрат на проведення цільового навчання з охорони праці

, то постановою Кабінету Міністрів України від 27 червня 2003 року № 994 затверджено Перелік заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат.

Відповідно до п. 4 зазначеного Переліку, витрати на проведення цільового навчання з охорони праці працівників, організація семінарів та оглядів-конкурсів з цих питань

включаються до валових витрат за умови, що витрати на їх проведення не будуть перевищувати двох відсотків оподаткованого прибутку платника податку за попередній звітний (податковий) рік.

Заступник голови К. Силенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі