Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Податковий кредит при отриманні другої вищої освіти

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податковий кредит при отриманні другої вищої освіти

 

Фізична особа оплачує другу вищу освіту за рахунок власних коштів. Чи може така фізична особа скористатися правом на податковий кредит?

(м. Вінниця)

 

Згідно з

п.п. 5.3.3 Закону № 889 до складу витрат, які дозволено включати до податкового кредиту, входить сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості середньої професійної чи вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, але не більше суми, зазначеної у п.п. 6.5.1 Закону № 889 (у 2007 році — 740 грн.), у розрахунку за кожний повний чи неповний місяць навчання протягом звітного податкового року. Сума витрат на навчання, яка перевищує 740 грн., не включається до складу податкового кредиту фізичної особи.

У

п. 1.11 Інструкції про порядок нарахування платником податку податкового кредиту з податку з доходів фізичних осіб, затвердженої наказом ДПАУ від 22.09.2003 р. № 442, зазначено, що вищими закладами освіти є технікум (училище), коледж, інститут, консерваторія, академія, університет та інші. Крім того, вищі заклади освіти в установленому порядку можуть створювати різні типи навчально-науково-виробничих комплексів, об’єднань, центрів, інститутів, філій, коледжів, ліцеїв, гімназій).

Пунктом 5.4 Закону № 889

установлено обмеження права на нарахування податкового кредиту, а саме:

1) податковий кредит може бути нараховано

тільки резидентом, що має ідентифікаційний номер;

2)

загальна сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суму загального оподатковуваного доходу платника податків, одержаного протягом звітного року у вигляді заробітної плати;

3) якщо фізична особа не скористалася

правом на нарахування податкового кредиту за результатами звітного податкового року, таке право на наступні податкові періоди не переноситься.

Отже, у разі якщо платник податків навчається в одному із зазначених вище навчальних закладів і метою навчання є отримання такого освітнього рівня, як вища освіта, підтвердженого документом про вищу освіту державного зразка, за виконання інших перелічених вище умов, він має право включити до податкового кредиту суму витрат на навчання в межах 740 грн. у розрахунку на кожний повний чи неповний місяць навчання протягом звітного податкового року. Слід пам’ятати, що сума податкового кредиту не повинна перевищувати загальну суму нарахованої протягом звітного року заробітної плати.

Для реалізації права на податковий кредит фізична особа має подати податкову декларацію, у якій зазначається сума витрат на навчання. До декларації необхідно додати:

— документи, що підтверджують сплату сум на навчання, наприклад платіжне доручення на безготівкове перерахування коштів, або квитанцію банку чи відділення зв’язку, або довідку роботодавця, який за дорученням платника податку здійснював перерахування коштів на його навчання з отриманого фізичною особою доходу

(абзац третій п. 3.3 Інструкції № 442);

— довідку від роботодавця про суми нарахованого та перерахованого податку з доходів фізичних осіб.

Згідно з

абзацом «г» п.п. 4.1.4 Закону № 2181 декларація про доходи подається до податкового органу до 1 квітня.

Що стосується строків подання декларації з метою реалізації громадянами права на податковий кредит, то, на думку ДПАУ, така декларація може подаватися протягом усього року, наступного за звітним

(лист ДПАУ від 12.05.2006 р. № 9045/7/17-2116 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 53).

Як свідчить практика, у фізичних осіб не виникає проблем з отриманням податкового кредиту на навчання в разі отримання другої вищої освіти.

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі