Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Навчання працівника за кордоном

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Навчання працівника за кордоном

 

Підприємство оплатило навчання працівника за кордоном. Чи обкладається сума, сплачена за навчання працівника, податком з доходів фізичних осіб?

(м. Дніпропетровськ)

 

 

Законом № 889

передбачено пільгу, яка застосовується при оподаткуванні сум, сплачених підприємством за навчання працівників, у разі дотримання певних умов.

Так, згідно з

п.п. 4.3.20 Закону № 889 до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається сума, сплачена роботодавцем на користь навчальних закладів у рахунок компенсації вартості підготовки чи перепідготовки платника податків — найманої особи за профілем діяльності чи загальними виробничими потребами такого роботодавця, але не вище за розмір суми, визначеної п.п. 6.5.1 Закону № 889, із розрахунку на кожний повний чи неповний місяць підготовки або перепідготовки такої найманої особи.

Отже, для неоподаткування суми, сплаченої роботодавцем за навчання працівника, необхідно дотримуватися таких умов:

1) фізична особа має перебувати

в трудових відносинах з підприємством;

2) суму на підготовку чи перепідготовку працівника має бути сплачено

на користь навчального закладу;

3)

підготовка чи перепідготовка працівника має здійснюватися за профілем діяльності або загальними виробничими потребами роботодавця;

4)

сума, сплачена підприємством за підготовку чи перепідготовку працівника за повний або неповний місяць не повинна перевищувати суми прожиткового мінімуму, що діє для праце-
здатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих
10 гривень (у 2007 р. — 740 грн.).

У випадку якщо хоча б одна з умов не виконується, уся сума, сплачена підприємством за навчання працівника, включається до загального оподатковуваного доходу останнього.

У такому разі особливу увагу слід звернути на умову, згідно з якою кошти за навчання необхідно сплатити

навчальному закладу.
У п.п. 4.3.20 Закону № 889, на відміну від п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток, не зазначено державної приналежності навчальних закладів, яким має сплачуватися пільгована сума на навчання працівників.

З цього можна було б зробити висновок, що законодавець не випадково не уточнив, якими мають бути навчальні заклади для цілей

п.п. 4.3.20 Закону № 889, тобто незалежно від того, в українському навчальному закладі навчається працівник чи в навчальному закладі за кордоном, при виконанні перелічених вище умов сума, сплачена підприємством за навчання, не повинна включатися до загального оподатковуваного доходу працівника. Але з висновками не поспішатимемо.

У роз’ясненні щодо цього питання, наданому начальником відділу розгляду звернень платників Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПАУ Тетяною Добродій («Вісник податкової служби України», 2007, № 10, с. 53) зазначено: якщо роботодавець здійснив оплату за навчання свого працівника закладу освіти — нерезиденту, немає законодавчих підстав для застосування норм

п.п. 4.3.20 Закону № 889, «сума, сплачена в рахунок компенсації вартості навчання найманого працівника в навчальному закладі (закладі освіти), який є нерезидентом України, прирівнюється до додаткового блага, наданого такому найманому працівнику, і підлягає оподаткуванню в загальному порядку».

Аргументуючи цю позицію (слід відзначити, не досить переконливо), фахівець ДПАУ посилається на

Конституцію України і Закон про освіту. Зокрема, зазначено, що визначення закладів освіти наведено в Законі про освіту.

На жаль, чіткого визначення навчальних закладів у

Законі про освіту немає, проте з норм цього ж Закону випливає, що навчальними є заклади, включені до Державного реєстру навчально-виховних закладів, які мають ліцензію, одержану відповідно до Порядку ліцензування освітніх послуг, затвердженого постановою КМУ від 29.08.2003 р. № 1380, а також ті, які мають право видачі документа про освіту та ті, які діють згідно із законодавством про освіту. Тому не виключено, що іноземний навчальний заклад цим критеріям не відповідає.

При проведенні перевірок посадові особи податкових органів наполягатимуть на обкладенні податком з доходів фізичних осіб сум, сплачених роботодавцем неукраїнському навчальному закладу за навчання працівника.

Дотримуючись такої позиції, слід ураховувати, що сума, сплачена підприємством за навчання працівника, є сумою «чистого» доходу, який виплачено (перераховано) на користь фізичної особи. Тому для визначення суми нарахованого доходу відповідно до

п. 3.4 Закону № 889 необхідно застосовувати «натуральний» коефіцієнт. У 2007 році цей коефіцієнт становить 1,176471.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ суму, сплачену підприємством за навчання працівника, відображаємо з

ознакою доходу «09».

Що стосується внесків до фондів соціального страхування, то на суму, сплачену підприємством за навчання працівника, вони не нараховуються і з неї не утримуються, оскільки ця виплата не включається до фонду оплати праці (

п. 3.24 Інструкції № 5).

Сміливі платники податків, охочі посперечатися з податківцями, можуть наполягати на тому, що в

Законі № 889 відсутнє обмеження щодо державної приналежності навчального закладу. Крім того, послатися можна й на Конвенцію про визнання кваліфікацій вищої освіти в Європейському регіоні від 11.04.97 р. ЕТS № 165, ратифіковану Законом України «Про ратифікацію Конвенції про визнання кваліфікацій вищої освіти в Європейському регіоні» від 03.12 99 р. № 1273-XIV, з якої випливає, що вищий заклад освіти вважається таким при визнанні його компетентним органом сторони конвенції.

Дмитро Костюк  заступник головного редактора.

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі