Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Навчання за спеціальністю «юрист» за рахунок підприємства

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Навчання за спеціальністю «юрист» за рахунок підприємства

 

Підприємство торгівлі оплачує навчання працівника у вузі за спеціальністю «юрист». Чи відноситься до валових витрат підприємства вартість його навчання? Чи потрапить вартість навчання до оподатковуваного доходу працівника?

(м. Ялта)

 

Відповідно до

п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток витрати платника податку, пов’язані з професійною підготовкою, навчанням, перепідготовкою чи підвищенням кваліфікації осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податків, відносяться до складу валових витрат у розмірі 3 % фонду оплати праці звітного періоду. При цьому навчання має бути пов’язано з основною діяльністю підприємства. Як бачимо, від правильного розуміння терміна «основна діяльність» залежить подальше оподаткування витрат на навчання.

Оскільки

Закон про податок на прибуток не містить визначення основної діяльності, звернемося до інших нормативно-правових документів.

Відповідно до

КВЕД основний вид економічної діяльності — вид діяльності статистичної одиниці, на який припадає найбільший внесок до валової доданої вартості (або визначено інший критерій). При цьому вибір показника для визначення основного виду діяльності, як правило, не впливає на результат. Якщо на рівні підкласу понад 50 % валової доданої вартості виробляється цим видом діяльності, то класифікація одиниці визначається цим видом діяльності. У решті випадків слід дотримуватися визначених правил класифікації за методом «згори-вниз» (top down) (п.3.1).

Валова додана вартість

— це вартість валової виготовленої продукції за вирахуванням вартості витрат на сировину та матеріали, а також інших витрат проміжного споживання.

Отже, основна діяльність — це діяльність, яка забезпечує основну частину доходу, а також є регулярною і постійною, зафіксована у статутних документах підприємства та довідці з органу статистики. У свою чергу зазначимо, що

терміни «основна діяльність» і «профільна діяльність» близькі за значенням.

Здійснювати основну діяльність підприємства неможливо без адміністративного персоналу, до якого належать і

юристи. Тому витрати на підготовку юриста потрапляють до складу валових витрат у межах 3 % фонду оплати праці звітного періоду. Аналогічної думки дотримується Держпідприємництва в листі від 11.01.2001 р. № 3-513/80, а також представники головного податкового відомства в консультації, опублікованій у «Віснику податкової служби України», 2002, № 48.

Тепер перейдемо до

податку з доходів фізичних осіб. Чинне законодавство надає можливість роботодавцям не включати до складу оподатковуваного доходу працівників суми, сплачені на користь навчальних закладів у рахунок компенсації вартості підготовки чи перепідготовки платника податку — найманої особи за профілем діяльності або загальними виробничими потребами такого роботодавця, але не вище за розмір суми, визначеної в п.п. 6.5.1 Закону № 889 у розрахунку за кожний повний чи неповний місяць підготовки або перепідготовки такої найманої особи.

Як бачимо, сума коштів, що витрачаються на підготовку чи перепідготовку співробітника, не включатиметься до оподатковуваного доходу за умови, що:

— фізична особа є працівником підприємства;

— суми за підготовку або перепідготовку сплачуються навчальним закладам;

— надані послуги відповідають

профілю діяльності чи загальним виробничим потребам роботодавця;

— сума витрат обмежується сумою, яка визначається як добуток прожиткового мінімуму, що діяв для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 і округленого до найближчих 10 гривень (у 2007 році вона становила

740 грн. (525 х 1,4 = 735 ≈ 740)).

Як ми зазначили, навчання працівника за спеціальністю «юрист» необхідне для проведення профільної діяльності підприємства, а отже, вартість такого навчання

не включається до оподатковуваного доходу працівника, який навчається.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі