Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Якщо працівник навчається за однією спеціальністю, а працюватиме за іншою

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо працівник навчається за однією спеціальністю, а працюватиме за іншою

 

Підприємство оплатило навчання працівника у вищому навчальному закладі за однією спеціальністю, але після його закінчення вузу він працює за іншою спеціальністю. Опишіть, будь ласка, податкові наслідки такої ситуації.

(м. Артемівськ)

 

Згідно з

п.п. 4.3.20 Закону № 889 сума, сплачена роботодавцем навчальним закладам у рахунок компенсації вартості підготовки чи перепідготовки платника податку — найманої особи за профілем діяльності або загальними виробничими потребами такого роботодавця, але не вище розміру суми, визначеної в п.п. 6.5.1 Закону № 889 у розрахунку за кожний повний чи неповний місяць підготовки або перепідготовки такої найманої особи, не включається до оподатковуваного доходу працівника.

Таким чином, однією з умов ненарахування ПДФО на суму оплати за навчання є відповідність такого навчання

профілю діяльності чи загальним виробничим потребам роботодавця. У разі припинення трудових відносин протягом навчання або до закінчення другого календарного року від року, в якому закінчується таке навчання, сума компенсації вартості такого навчання прирівнюється до додаткового блага і включається до оподатковуваного доходу працівника.

Що стосується ситуації, описаної в запитанні, то ДПАУ в

листі від 24.01.2006 р. № 409/к/17-0715 відзначила, що за наявності договору про обов’язок працівника відпрацювати протягом визначеного строку на посаді, яка не відповідає спеціальності навчання, вартість такого навчання доведеться включити до оподатковуваного доходу працівника . Пояснюється це тим, що витрати на навчання не відповідають виробничим потребам підприємства, тому вартість навчання належить до додаткового блага працівника і підлягає обкладенню ПДФО.

Однак з позицією податківців у деяких випадках можна посперечатися. Адже працівники мають володіти знаннями не тільки за своєю спеціальністю, а й орієнтуватися в багатьох інших сферах, що обумовлено специфікою діяльності підприємства. Наприклад, секретар-референт компанії, яка співробітничає з іноземними партнерами, повинен знати іноземну мову. Без уміння спілкуватися з партнерами однією мовою про плідну співпрацю годі й говорити.

Аргументами в спорі з контролюючими органами про відповідність освіти фахівця профілю діяльності підприємства можуть бути

посадова інструкція та наказ керівника. Посадова інструкція містить кваліфікаційні вимоги, що пред’являються до працівника. У ній наведено перелік того, що саме має знати працівник, який обіймає цю посаду. Якщо в цьому переліку є ті знання, які отримає працівник, освоївши нову професію, то заявити про відсутність зв’язку з виробничими потребами податковому інспектору буде проблематичніше. У наказі керівника слід зазначити, що працівник направляється на навчання, що обумовлено виробничою необхідністю.

Відносно валових витрат зазначимо, що відповідно до

п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток до них відносяться витрати платника податку, пов’язані з навчанням осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, у розмірі 3 % фонду оплати праці звітного періоду. Звичайно за умови, що такі витрати пов’язані з його господарською діяльністю.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі