Теми статей
Обрати теми

Школа правових знань. Пошкодження працівником службового цифрового фотоапарата

Редакція ПБО
Стаття

Пошкодження працівником службового цифрового фотоапарата

 

Працівник фірми впустив і розбив цифровий фотоапарат. Як стягнути з нього вартість ремонту фотоапарата?

м. Чернівці

 

З питання незрозуміло, чи входить використання цифрового фотоапарата до трудових обов’язків працівника, тому розглянемо обидва варіанти.

Якщо працівник пошкодив цифровий фотоапарат, що належить фірмі, при виконанні своїх трудових обов’язків, фірма може стягнути з працівника вартість його ремонту шляхом притягнення працівника до матеріальної відповідальності. Порядок притягнення працівників до матеріальної відповідальності досить детально описано в

Кодексі законів про працю України (далі — КЗпП), він загальновідомий і останнім часом не змінювався, однак саме ця «загальновідомість» часто призводить до помилок при притягненні працівників до матеріальної відповідальності.

Нагадаємо, що загальні підстави та умови матеріальної відповідальності працівників визначено у

ст. 130 КЗпП, а їх недотримання призводить до допущення порушень при притягненні працівників до матеріальної відповідальності. Давайте розглянемо ці підстави стосовно згаданої вище ситуації.

Підприємство, установа, організація (далі —

роботодавець) може притягти працівника до матеріальної відповідальності тільки за шкоду, заподіяну ним у результаті порушення покладених на нього трудових обов’язків. Це означає, що працівника в нашому випадку можна притягти до матеріальної відповідальності за пошкодження цифрового фотоапарата тільки в тому разі якщо його використання входить до його посадових обов’язків, правила поводження з ним при виконанні цих обов’язків регламентовано, а працівник їх порушив, унаслідок чого й відбулося пошкодження.

Матеріальна відповідальність працівника можлива тільки за

пряму дійсну шкоду, заподіяну винними протиправними діями (бездіяльністю) працівника. У нашому випадку це означає, що до моменту притягнення працівника до матеріальної відповідальності ремонт цифрового фотоапарата має бути вже проведено і оплачено фірмою, тоді пряма дійсна шкода буде дорівнювати витратам фірми на його ремонт. При цьому мають бути наявні докази вини та протиправності дій (бездіяльності) працівника (пояснення самого працівника, доповідна записка його керівника, пояснення інших працівників, які були присутні при пошкодженні цифрового фотоапарата, висновок сервіс-центру, що проводив ремонт тощо), тобто працівник має усвідомлювати, що порушуючи правила поводження з цифровим фотоапаратом, він може його пошкодити, упустити тощо.

За відсутності якої-небудь з вищезгаданих підстав (порушення трудових обов’язків, пряма дійсна шкода, вина) притягнення працівника до матеріальної відповідальності неможливе.

Слід ураховувати, що матеріальна відповідальність працівників обмежена, як правило, повним розміром заподіяної шкоди, але не більше середньомісячного заробітку (

ст. 132 — 133 КЗпП), за винятком випадків, передбачених законодавством, а також те, що працівник може притягатися до матеріальної відповідальності незалежно від того, чи притягувався він до інших видів відповідальності, наприклад, до дисциплінарної, за це ж порушення.

Працівник не може притягатися до матеріальної відповідальності за шкоду, яка належить до категорії нормального виробничо-господарського ризику, а також за шкоду, заподіяну працівником у стані крайньої необхідності

(наприклад, при запобіганні небезпеці, яка могла нанести фірмі набагато більші збитки).

У нашому випадку працівник може притягатися до матеріальної відповідальності у розмірі вартості ремонту цифрового фотоапарата, але не більше його середньомісячного заробітку, шляхом видання роботодавцем наказу про його притягнення до матеріальної відповідальності та утримання заподіяної матеріальної шкоди із заробітної плати (

ч. 1 ст. 136 КЗпП). Цей наказ має бути видано протягом двох тижнів з моменту виявлення заподіяної шкоди і передано до виконання не раніше 7 днів з дня повідомлення про це працівника (ч. 2 ст. 136 КЗпП).

Якщо працівник не згоден з утриманням чи його розміром, трудовий спір за його заявою розглядається комісією із трудових спорів, а в разі її відсутності — судом.

Слід брати до уваги, що

заподіяну матеріальну шкоду може бути добровільно відшкодовано працівником шляхом подання роботодавцю заяви з проханням про його утримання із заробітної плати, у нашому випадку — у розмірі вартості ремонту цифрового фотоапарата.

Якщо

матеріальну шкоду заподіяно працівником не при виконанні своїх трудових обов’язків, то процедура його притягнення до матеріальної відповідальності відрізняється від описаної вище тим, що повний розмір заподіяної шкоди не буде обмежено середньомісячним заробітком (п. 7 ч. 1 ст. 134 КЗпП). У нашому випадку це означає, що працівник упустив і розбив цифровий фотоапарат, не маючи до нього офіційного доступу у зв’язку з виконуваною роботою, тому для його притягнення до матеріальної відповідальності достатньо наявності лише двох підстав — прямої дійсної шкоди та вини.

 

Георгій СФІНЦИЦКИ, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі