Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Зменшення статутного капіталу з метою покриття збитків в обліку емітента

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Зменшення статутного капіталу з метою покриття збитків в обліку емітента

 

Як відображаються в обліку емітента операції зі зменшення статутного капіталу акціонерного товариства з метою покриття збитків?

(м. Суми)

 

Право акціонерного товариства змінювати розмір статутного фонду встановлено

ст. 16 Закону про господарські товариства. Порядок здійснення цієї процедури викладено в Положенні про порядок збільшення (зменшення) розміру статутного фонду акціонерного товариства в редакції наказу ДКЦПФР від 16.10.2000 р. № 158. У ньому ж ідеться про два можливі варіанти зменшення статутного фонду:

— шляхом зменшення номінальної вартості всіх акцій;

— шляхом зменшення кількості акцій існуючої номінальної вартості.

У межах першого варіанта й відбувається зменшення статутного капіталу

з метою покриття збитків. Так, згідно з п. 3 ст. 155 ЦКУ акціонерне товариство зобов’язане зменшити статутний фонд і зареєструвати ці зміни, якщо вартість його чистих активів у фінансовій звітності менше статутного капіталу. Таким чином, підприємство покриває власні збитки за рахунок коштів статутного фонду, і приводить у відповідність величину чистих активів і статутного капіталу.

У

бухгалтерському обліку згідно з п. 8 П(С)БО 13 акції підприємства є інструментами власного капіталу. При цьому витрати на оплату послуг сторонніх організацій, що виникають при зменшенні статутного фонду, покриваються за рахунок зменшення додаткового вкладеного капіталу, а за його відсутності — зменшення нерозподіленого прибутку (збільшення непокритого збитку).

Що стосується

податкового обліку, то акціонерне товариство організаційні витрати, що супроводжують зменшення статутного фонду, має право включити до складу валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток. При цьому зменшення ж самого статутного фонду, з метою покриття збитків не тягне за собою податкових наслідків, оскільки не формує об’єкта обкладення податком на прибуток і додану вартість.

І ще один момент. Оскільки у

ч.4 ст. 39 Закону про господарські товариства передбачено відшкодування збитків власників акцій, які понесено ними в результаті зміни статутного капіталу, то може здатися, що в цій ситуації товариство ще й акціонерам зобов’язане сплатити суму проведеного зменшення статутного фонду, визнаючи його збитками власників акцій. Проте, на наш погляд, це не так. Адже таке відшкодування призведе до формування непокритого збитку в тому ж розмірі. Тому вважаємо, що операція зменшення статутного капіталу з метою покриття збитків не пов’язана з якими-небудь додатковими фінансовими потоками для акціонерного товариства і до відшкодування збитків акціонерів в еквівалентному розмірі не приводить. Докладніше про це — у статтях «Зменшення статутного фонду АТ» // «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 50, 51. До речі, у зв’язку з цим на загальних зборах акціонерів може бути спочатку обумовлено, що власники акцій не зазнають збитків у зв’язку зі зменшенням статутного фонду.

Хоча, у той же час слід зазначити: якщо акціонерне товариство визнає необхідним все ж таки встановити порядок відшкодування таких збитків своїм акціонерам, то робити це йому не забороняється.

Звернемо увагу на думку податківців щодо цього питання. Так, у

листі ДПАУ від 13.12.2005 р. № 12252/6/15-0516 ідеться про виникнення валового доходу в товариства в тому випадку, якщо акціонери відмовилися від відшкодування збитків при зменшенні статутного капіталу шляхом зменшення номінальної вартості акцій.

З такою думкою податківців ми можемо погодитися лише частково. На наш погляд, валові доходи, мабуть, можуть виникати

тільки у тому разі, якщо загальні збори акціонерів все ж таки дійсно визначили порядок відшкодування збитків, але згодом акціонер відмовився від відшкодування або строк позовної давності за сумами відшкодування, що належать акціонеру, закінчився. А ось якщо спочатку передбачається, що акціонери не зазнають збитків при зменшенні статутного фонду, то вважаємо, що валові доходи в акціонерного товариства не виникають (оскільки ніякого валового доходу в його розумінні згідно з п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток акціонерне товариство не одержує).

Наведемо приклад відображення

операцій зі зменшення статутного фонду за рахунок покриття збитків у обліку акціонерного товариства.

Величина непокритих збитків підприємства у звітному періоді склала 175000,00 грн. Оплата послуг сторонніх організацій, пов’язаних зі зменшенням статутного капіталу — 5000,00 грн. (див. таблицю).

 

Покриття збитків акціонерного товариства за рахунок статутного фонду

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВР

1. Отримано послуги сторонніх організацій у зв’язку з унесенням змін до статутного капіталу підприємства

421 (443)

685

5000,00

5000

2. Зареєстровано зміни в статуті

40

442

175000,00

  

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі