Теми статей
Обрати теми

Щодо базового місяця для індексації грошових доходів

Редакція ПБО
Лист від 17.01.2007 р. № 2/10/136-07

Щодо базового місяця для індексації грошових доходів

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 17.01.2007 р. № 2/10/136-07

 

Департамент стратегії соціального розвитку Міністерства праці та соціальної політики України на <...> лист щодо визначення базового місяця при проведенні індексації

грошових доходів повідомляє.

Відповідно до пункту 5 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (з урахуванням змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 17.05.2006 р. № 690), передбачено, що при проведенні індексації

місяць вважається базовим у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, а також у разі зростання доходів без перегляду їх мінімальних розмірів. У такому разі індексація у місяці підвищення не провадиться. З наступного місяця здійснюється обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для подальшої індексації.

Коли підвищення розмірів мінімальних соціальних гарантій, зазначених в абзаці першому (п. 5), не супроводжується зростанням грошових доходів громадян, передбачених п. 2 Порядку, грошові доходи індексуються на загальних підставах відповідно до пунктів 11 і 4 зазначеного Порядку.

Якщо сума збільшення грошових доходів менша від суми індексації, нарахованої відповідно до Порядку, грошові доходи також продовжують індексуватися на
визначені згідно з пунктами 11 і 4 Порядку індекси.

Отже, якщо при законодавчому підвищенні мінімальної заробітної плати на підприємстві

не відбувалося реального збільшення доходів працівників, то базовим при проведенні індексації грошових доходів вважається місяць останнього підвищення заробітної плати на підприємстві.

Директор Департаменту стратегії соціального розвитку В. Латік



коментар редакції

Мінпраці роз’яснює: як впливає збільшення розміру мінімальної заробітної плати на індексацію грошових доходів громадян

Як ми неодноразово зазначали, з 1 липня 2007 року розмір мінімальної заробітної плати збільшився з 420 грн. до 440 грн. Закономірно виникає запитання: як ця подія вплинула на порядок індексації заробітної плати працівників підприємств?

Згідно з роз’ясненнями Мінпраці можна зробити такі висновки.

1. У разі якщо у зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати, заробітна плата конкретного працівника не збільшилася, то липень 2007 року для такого працівника базовим місяцем не є.

2. У разі якщо в липні сума збільшення заробітної плати конкретного працівника склала менше, ніж це відбулося б за рахунок належної суми індексації заробітної плати, то липень 2007 року для цього працівника базовим також не є.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі