Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Щодо податкового обліку приросту (убутку) балансової вартості біологічних активів

Редакція ПБО
Стаття

Щодо податкового обліку приросту (убутку) балансової вартості біологічних активів

 

Як виробники сільськогосподарської продукції, які визначені статтею 14 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (з наступними змінами та доповненнями), застосовують положення п. 5.9 цього Закону щодо поточних біологічних активів при складанні декларації з податку на прибуток підприємства в 2007 році?

 

Відповідно до п. 5.9 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (з наступними змінами та доповненнями) (далі — Закон) платники податку, зокрема виробники сільськогосподарської продукції, визначені статтею 14 Закону, ведуть податковий облік приросту (убутку) балансової вартості запасів (товарів (крім тих, що підлягають амортизації, та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів) на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких включаються до складу валових витрат згідно із Законом (за винятком тих, що отримані безкоштовно). При цьому для виробників сільськогосподарської продукції, визначених статтею 14 Закону, норми цього пункту застосовуються для податкового періоду, що дорівнює дванадцяти календарним місяцям, починаючи з 1 липня поточного звітного (бюджетного) року.

Згідно з п. 1.43 Закону терміни, що прямо не визначені в цьому Законі, використовуються у значеннях, визначених законами з питань оподаткування, а також національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку у випадках, визначених цим Законом, які не суперечать цьому Закону та іншим законам з питань оподаткування в частині визначення термінів.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 30 «Біологічні активи», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 18 листопада 2005 року № 790 (зареєстроване в Міністерстві юстиції України 5 грудня 2005 року за № 1456/11736), що набрало чинності з 1 січня 2007 року, передбачає впровадження нових методологічних засад формування у бухгалтерському обліку інформації про біологічні активи і про одержані в процесі їх біологічних перетворень додаткові біологічні активи й сільськогосподарську продукцію та розкриття інформації про них у фінансовій звітності.

Відповідно до п. 7 Положення (стандарту) 30 «Біологічні активи» придбаний (одержаний) біологічний актив зараховується на баланс підприємства за первісною вартістю, яка визначається відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» або Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси».

Приклади біологічних активів і сільськогосподарської продукції наведено в додатку до Положення (стандарту) 30 «Біологічні активи».

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про запаси і розкриття її у фінансовій звітності визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 20 жовтня 1999 року № 246 (зареєстроване в Міністерстві юстиції України 2 листопада 1999 року за № 751/4044).

Проте відповідно до п. 6 Положення (стандарту) 9 «Запаси» для цілей бухгалтерського обліку запаси включають, зокрема, поточні біологічні активи, якщо вони оцінюються за цим Положенням (стандартом), а також сільськогосподарську продукцію після її первісного визнання.

Отже, для цілей застосування п. 5.9 Закону поточні біологічні активи враховуються за вартістю їх придбання платником податку.

Звертаємо увагу, що відповідно до абзацу сьомого п. 5.9 Закону, якщо платник податку приймає рішення про уцінку (дооцінку) запасів згідно з правилами бухгалтерського обліку, то така уцінка (дооцінка) з метою податкового обліку не змінює балансову вартість запасів та валові доходи або валові витрати такого платника податку, пов’язані з придбанням таких запасів.

У подальшому оцінка поточних біологічних активів за справедливою вартістю відповідно до норм Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 30 «Біологічні активи» не впливає на податковий облік приросту (убутку) балансової вартості цього виду запасів відповідно до норм п. 5.9 Закону.

Таким чином, з метою забезпечення єдності методології податкового обліку та порівнянності показників приросту (убутку) балансової вартості запасів виробники сільськогосподарської продукції, що визначені статтею 14 Закону, при складанні розрахунку приросту (убутку) балансової вартості запасів у додатку К 1/1 до декларації з податку на прибуток підприємства в 2007 році у складі показника вартості залишку запасів станом на кінець звітного періоду щодо тих об’єктів запасів (у тому числі й поточних біологічних активів, які відповідно до норм Положення (стандарту) 9 «Запаси» класифіковано як запаси), які було враховано станом на початок звітного періоду,

застосовуються ті ж самі методологічні засади визначення їх вартості, що й на початок звітного періоду. Щодо тих об’єктів поточних біологічних активів, які відповідно до норм Положення (стандарту) 9 «Запаси» класифіковано як запаси, балансова вартість їх залишку станом на кінець звітного періоду (зокрема, тих, які відповідно до абзацу другого п. 11 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 30 «Біологічні активи» визначаються і відображаються як незавершене виробництво) визначається відповідно до норм Положення (стандарту) 9 «Запаси» та без урахування витрат, що понесені платником податку в цілях, не пов’язаних з придбанням таких запасів (витрат на оплату праці, відрахувань на соціальні заходи, амортизації тощо), про що зазначено в листі ДПА України від 29.01.2007 р. № 1564/7/15-0217 про порядок ведення податкового обліку приросту (убутку) балансової вартості запасів у незавершеному виробництві та залишках готової продукції.

Податковий облік будь-яких біологічних активів, вартість яких не перевищує 1000 грн., здійснюється в аналогічному порядку

*.

* Порядок ведення сільгоспвиробниками податкового обліку приросту (убутку) запасів, у тому числі біологічних активів розглянуто у статті «Сільгоспдекларація-2006/2007 з податку на прибуток: особливості складання» (с. 43).

— Прим. ред.

О. Задорожний,
заступник директора Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

В. Завгороднєв,
начальник відділу методології податку на прибуток і податкових платежів

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі