Теми статей
Обрати теми

Щодо обміну інформацією між держреєстратором та органами державної влади

Редакція ПБО
Лист від 27.06.2007 р. № 13/03/10774

Щодо обміну інформацією між держреєстратором та органами державної влади

Лист Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку від 27.06.2007 р. № 13/03/10774

 

Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку опрацювала лист <...> і повідомляє.

Відповідно до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Комісія встановлює вимоги та стандарти щодо обов’язкового розкриття інформації емітентами та забезпечує створення інформаційної бази даних про ринок цінних паперів.

При складанні річної інформації, що надається до Комісії, емітенти цінних паперів керуються Положенням про надання регулярної інформації відкритими акціонерними товариствами та підприємствами — емітентами облігацій, затвердженим рішенням Комісії від 09.06.98 р. № 72 (зі змінами та доповненнями), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 08.07.98 р. за № 431/2871, Положенням про подання річного звіту закритими акціонерними товариствами до Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку, затвердженим рішенням Комісії від 03.06.2003 р. № 227 (із змінами і доповненнями), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.06.2003 р. за № 515/7836, і Положенням про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженим рішенням Комісії від 19.12.2006 р. № 1591, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.02.2007 р. за № 97/13364.

Відповідно до вимог зазначених положень акціонерні товариства (крім акціонерних товариств, що здійснюють банківську діяльність, страхову діяльність, та інститутів спільного інвестування) додають до річної інформації

розрахунок вартості чистих активів станом на кінець звітного року.

Зазначена інформація є загальнодоступною і розміщена на веб-сайті Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України (www.smida.gov.ua).

З метою запровадження єдиного підходу до розрахунку вартості чистих активів акціонерні товариства керуються

Методичними рекомендаціями з перевірки порівнюваності показників форм річної фінансової звітності підприємства (лист Міністерства фінансів України від 31 грудня 2003 року № 31-04200-20-5/8622 (зі змінами та доповненнями)) і Методичними рекомендаціями щодо визначення вартості чистих активів акціонерних товариств, затвердженими рішенням Комісії від 17 листопада 2004 року № 485.

Відповідно до пункту 3 статті 14 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» підприємства (крім бюджетних установ) зобов’язані подавати (направляти рекомендованим листом)

державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи не пізніше ніж до 1 червня року, наступного за звітним періодом, фінансову звітність про господарську діяльність у складі балансу та звіту про річні фінансові результати.

Порядок обміну інформацією

між державним реєстратором та органами державної влади щодо виконання норм статі 144, 155 Цивільного кодексу України не передбачено.

Ураховуючи згадане вище, з питанням

щодо визначення підстав ліквідації акціонерного товариства у разі невідповідності розміру статутного капіталу вартості чистих активів доцільно звернутися до Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, що є спеціально уповноваженим органом з питань державної регуляторної політики, державної реєстрації, ліцензування та дозвільної системи у сфері господарської діяльності.

Керівник апарату Комісії  Ю. Назаренко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі