Теми статей
Обрати теми

Для реалізації залишків алкогольних напоїв після закінчення строку дії ліцензії на право оптової торгівлі необхідно придбати нову ліцензію

Редакція ПБО
Лист від 23.11.2005 р. № 8125/21-0315

Для реалізації залишків алкогольних напоїв після закінчення строку дії ліцензії на право оптової торгівлі необхідно придбати нову ліцензію

Лист Державної податкової адміністрації України, Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів від 23.11.2005 р. № 8125/21-0315

 

Департамент з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів Державної податкової адміністрації України (далі — Департамент) на запит <...> щодо реалізації залишків алкогольних напоїв, у межах своєї компетенції, повідомляє.

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, забезпечення їх високої якості та захисту здоров’я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв та тютюнових виробів на території України визначені Законом України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (зі змінами і доповненнями) (далі — Закон України).

Закон України є спеціальним законом і регулює порядок видачі ліцензій на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв та тютюнових виробів, встановлює організаційні, кваліфікаційні та інші спеціальні вимоги, обов’язкові до виконання при провадженні ліцензованого виду діяльності.

Ліцензування господарської діяльності, пов’язаної з обігом алкогольних напоїв, здійснюється відповідно до вимог Закону України, Положення про впорядкування видачі суб’єктам підприємницької діяльності ліцензії на право оптової торгівлі спиртом етиловим, коньячним, плодовим і виноградним, алкогольними напоями та тютюновими виробами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 1999 року № 500 (далі — Положення), та Тимчасового порядку видачі ліцензій на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року № 493.

Статтею 15 Закону України визначено, що оптова торгівля алкогольними напоями може здійснюватися суб’єктами підприємницької діяльності всіх форм власності, в тому числі її виробниками, за наявності у них ліцензії — документа державного зразка, який засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності на провадження зазначеного в ньому виду діяльності протягом визначеного строку. Ліцензія на право оптової торгівлі алкогольними напоями видається суб’єктами підприємницької діяльності незалежно від форм власності терміном на 5 років. Плата за ліцензії справляється щорічно і зараховується до державного бюджету в порядку, визначеному законодавством.

Відповідно до п. 16 Положення без відмітки про внесення чергових платежів дія ліцензії призупиняється та анулюється у разі несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення.

Враховуючи викладене,

для реалізації залишків алкогольних напоїв після закінчення терміну дії ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями суб’єктам підприємницької діяльності необхідно придбати ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями на наступний термін або ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольним напоями для реалізації алкогольної продукції кінцевому споживачу в межах терміну придатності.

Одночасно повідомляємо, що згідно зі статтею 42 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Директор ДААК ДПА України І. Гончар

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі