Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Резервний РРО при роздрібній торгівлі алкогольними напоями

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Резервний РРО при роздрібній торгівлі алкогольними напоями

 

На торговельній точці, що реалізує алкоголь уроздріб, вийшов з ладу РРО. Чи можна застосувати резервний РРО, якщо його не внесено до ліцензії?

(м. Харків)

 

Згідно з вимогами

ст. 15 Закону № 481 усі РРО, розташовані в місці торгівлі алкогольною продукцією, має бути внесено до додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Таку вимогу не можна назвати випадковою, адже плата за ліцензію залежить від кількості РРО на торговій точці (8000 грн. на кожний апарат).

Разом з тим згідно із законодавством про РРО будь-який роздрібний магазин має право зареєструвати резервний РРО, який у разі поломки основного (-них) РРО, що знаходиться (-дяться) у торговому залі, тимчасово його замінить (

ст. 5 Закону про РРО). Ця норма не позбавлена сенсу: завдяки резервному РРО торгівля не зупиниться, бізнес не потерпить збитків.

На жаль, у

Законі № 481 не прописано механізм обліку інформації про резервний РРО в додатку до «алкогольної» ліцензії. Про те, що резервний РРО не вказується в додатку до ліцензії, зазначали й податківці у своєму листі від 18.06.2007 р. № 1359/32-0415 (с. 45). Там же вони повідомили про застосування згідно з ч. 2 ст. 17 Закону № 481 фінсанкції за використання торговцями алкоголем «неліцензійного» РРО. Нагадаємо: розмір штрафу становить 200 % вартості реалізованої продукції через не зазначений у ліцензії РРО, але не менше 1000 грн.

Отже, у разі поломки РРО на точці, що торгує алкоголем, резервний РРО застосувати не можна. У підприємства залишаються два варіанти: або припинити торгівлю алкоголем, або виписувати розрахункові квитанції, як це передбачено

ст. 5 Закону про РРО (тим більше що інформацію про КУРО буде відображено в додатку до ліцензії, див. додаток 3 до наказу від 06.04.2005 р. № 123).

Михайло Вишневський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі