Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Чи можна виписувати податкову накладну при роздрібній торгівлі алкоголем і тютюном

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи можна виписувати податкову накладну при роздрібній торгівлі алкоголем і тютюном

 

Суб’єкт підприємницької діяльності — юридична особа здійснює роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, згідно з відповідними ліцензіями. Покупець у момент придбання зазначеної продукції за готівку вимагає виписати йому податкову накладну. Чи виходитиме за межі визначення роздрібної торгівлі і буде оптовим продаж алкоголю та тютюну з виписуванням податкової накладної покупцю?

(м. Маріуполь)

 

Спершу слід розібратися з визначеннями роздрібної та оптової торгівлі. У законодавстві існує декілька їх визначень, які детально розкрито у статті «Торгівля алкоголем, тютюном і пивом для єдиноподатника» на с. 26 цього номера. Ознайомившись з ними, напрошується такий

висновок: при роздрібній торгівлі товари мають реалізуватися громадянам та іншим кінцевим споживачам — не суб’єктам підприємницької діяльності. Інакше (при реалізації товару суб’єкту підприємницької діяльності), такий продаж вважатиметься оптовою торгівлею.

Визначальним чинником в ідентифікації статусу покупця може бути порядок документального оформлення продажу. Зокрема, якщо покупець вимагає виписати йому податкову накладну, то немає сумнівів, що покупцем є саме СПД,

наприклад, який оформляє купівлю через підзвітну особу. При виписуванні податкової накладної в ній підприємству-продавцю доведеться зазначити саме найменування покупця-СПД. Це у свою чергу буде підтвердженням того, що такий продаж явно здійснено не для особистих некомерційних цілей кінцевому споживачу, і він відповідно не потрапляє під визначення роздрібної торгівлі. Для роздрібного торговця, який не має ліцензії на оптову торгівлю, такий продаж буде каратися. Згідно зі ст. 17 Закону № 481, якщо суб’єкт підприємницької діяльності здійснює торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензії, до нього застосовуються фінансові санкції у сумі 200 % вартості отриманої партії товару, але не менше 1700 грн. Крім того, згідно зі ст. 156 КпАП торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензії тягне за собою накладення адміністративного штрафу від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 нмдг = 17 грн.) з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, отриманої від продажу предметів торгівлі.

Уникнути цього підприємство може, відмовивши покупцю у виписуванні податкової накладної. Адже в

п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ та в п. 8.4 Порядку № 165 зазначено випадки, коли виписування податкової накладної на кожний продаж і видача її покупцю не обов’язкові. У цьому випадку підприємство обмежується виписуванням підсумкової податкової накладної за підсумками дня.

Це можливо:

коли при поставці товарів платнику податку за готівку чи з розрахунками картками платіжних систем, банківськими чи персональними чеками в межах граничної суми, установленої Національним банком України для готівкових розрахунків, видається товарний чек, інший платіжний або розрахунковий документ, що підтверджує прийом платежу постачальником від одержувача таких товарів (послуг), з визначенням загальної суми такого платежу, суми податку та податкового номера постачальника;

— коли платнику податку надається касовий чек, що містить суму наданих товарів (послуг), загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера постачальника), якщо сума наданих товарів (послуг) одному платнику податку

не перевищує 200 гривень на день.

З тим, що в цьому випадку підприємство

не зобов’язане видавати покупцю податкову накладну згодні й податківці (див. лист ДПАУ від 06.01.2005 р. № 55/С/21-4217 (с. 47), а також консультацію у «Віснику податкової служби України», 2006, № 20, с. 26).

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі