Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Максимальні ціни при продажу тютюнових виробів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Максимальні ціни при продажу тютюнових виробів

 

Підприємство роздрібної торгівлі здійснює продаж тютюнових виробів. Чи треба в цьому випадку розміщувати на вітрині копію декларації про максимальні ціни? Які штрафні санкції передбачено законодавством за продаж тютюнових виробів за цінами, що перевищують максимальні?

(м. Полтава)

 

Максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари встановлюються

виробниками або імпортерами товарів (ст. 6 Декрету № 18-92). Причому це стосується тільки тих підакцизних товарів, для яких встановлено ставки акцизного збору у процентах. Зараз такі ставки встановлено тільки на тютюнові вироби.

Нагадаємо, що максимальні роздрібні ціни встановлюються шляхом

декларування. Декларація заповнюється за формою, затвердженою наказом ДПАУ, ДМСУ від 21.11.2003 р. № 551/786, і надається виробником чи імпортером ДПАУ або ДМСУ не пізніше, ніж за п’ять календарних днів до запровадження максимальних роздрібних цін, зафіксованих у декларації. Максимальні роздрібні ціни запроваджуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому було подано декларацію.

Згідно з

частиною 25 ст. 6 Декрету № 18-92 установлені виробником чи імпортером максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари можуть наноситися на споживчу упаковку разом із датою їх виробництва. Водночас з 1 липня 2005 року виробництво та імпорт тютюнових виробів, на пачках, коробках і сувенірних коробках яких не нанесено максимальну роздрібну ціну та дату їх виготовлення, заборонено (ст. 18 Закону № 481). Так що споживач цілком може дізнатися максимальну роздрібну ціну, побачивши її на упаковці.

Що стосується положення

частини 24 ст. 6 Декрету № 18-92, що містить вимогу про розміщення в місці торгівлі підакцизними товарами копії діючих декларацій про максимальні роздрібні ціни, завіреної виробником або імпортером, то з 1 січня 2006 року воно не застосовується до суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють роздрібну торгівлю тютюновими виробами. До того ж п. 10 ст. 111 Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів» від 18.11.2004 р. № 2189-IV штрафні санкції за відсутності копії декларації на видному місці було відмінено. На це звертали увагу й представники податкових органів у консультації, опублікованій у «Віснику податкової служби України», 2005, № 17 — 18, с. 78.

А от роздрібна торгівля тютюновими виробами за цінами, що перевищують максимальні, карається штрафом у розмірі

100 відсотків вартості наявних у суб’єкта підприємницької діяльності тютюнових виробів, але не менше 1000 грн. (абз. 12 ч. 2 ст. 17 Закону № 481). Застосовувати зазначену санкцію має право Департамент контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПАУ. На перерахування коштів до бюджету суб’єкту господарювання відводиться 30 днів. Після закінчення зазначеного строку суму штрафу буде стягнуто на підставі рішення суду (п. 10 Порядку № 790).

Як бачимо, штрафні санкції за порушення законодавства у сфері торгівлі тютюновими виробами досить суттєві, але, володіючи необхідною інформацією, ви зможете їх уникнути.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі