Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати перших п’яти днів лікарняних з урахуванням норми статті 112 Закону № 489

Редакція ПБО
Лист від 03.08.2007 р. № 479/020/153-07

Щодо оплати перших п’яти днів лікарняних з урахуванням норми статті 112 Закону № 489

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 03.08.2007 р. № 479/020/153-07

 

За зверненням <...> у Мінпраці розглянуто <...> лист щодо застосування норми статті 112 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» (далі — Закон № 489) при оплаті перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавців.

Частиною першою статті 112 Закону № 489 встановлено, що застрахованим

особам — найманим працівникам, які сплачували страхові внески менше 6 місяців протягом останніх 12 місяців перед настанням страхового випадку, допомога по тимчасовій непрацездатності та допомога по вагітності та пологах відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (далі — Закон № 2240) виплачується не вище розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Закон України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» спрямований на запровадження Закону № 2240 і визначає лише механізм та джерела фінансування оплати днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві. Відповідно до статті 2 цього Закону

перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються власником або уповноваженим ним органом за рахунок коштів підприємства, установи, організації за місцем роботи, а починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності — Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Зважаючи на викладене,

норму статті 112 Закону № 489 слід застосовувати при оплаті лікарняного листка за весь період тимчасової непрацездатності, включаючи і перші п’ять днів тимчасової непрацездатності.

Заступник міністра К. Крищенко



коментар редакції

На перші п’ять днів тимчасової непрацездатності,
що оплачуються за рахунок роботодавця, поширюються положення
ст. 112 Закону про держбюджет на 2007 рік

Докладному аналізу норм ст. 112 Закону України «Про державний бюджет України на 2007 рік» від 19.12.2006 р. № 489-V було присвячено статтю «Розрахунок оплати лікарняних листків з урахуванням норм ст. 112 Закону про держбюджет» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 28.

Нагадаємо, що статтею 112 Закону про держбюджет у 2007 році встановлено, що

допомога по тимчасовій непрацездатності та по вагітності і пологах згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III застрахованим особам (крім добровільно застрахованих), які сплачували страхові внески менше шести місяців протягом останніх дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку, виплачується виходячи з фактичної заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески, але не вище за розмір мінімальної заробітної плати, установленої на момент настання страхового випадку.

Одразу після набуття чинності Законом про держбюджет закономірно виникло запитання: а чи поширюється норма ст. 112 Закону про держбюджет на оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів підприємства?

Адже якщо буквально слідувати Закону про держбюджет, то виходить, що спеціальний порядок розрахунку передбачено тільки для оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах, які й згадуються в цьому законі. Оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок роботодавця, у Законі про держбюджет не зазначено.

На додаток зазначимо, що відповідно до ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III

допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності в порядку та розмірах, установлених законодавством. Із цього випливає, що оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та допомога по тимчасовій непрацездатності — це різні поняття.

У своїх неофіційних консультаціях, зокрема в газеті «Праця та зарплата», 2007, № 6, с.13, фахівці Мінпраці зазначали, щоправда, без наведення будь-яких аргументів, що норми ст. 112 Закону про держбюджет поширюються також і на перші п’ять днів тимчасової непрацездатності, які оплачуються за рахунок коштів підприємства. Разом з тим необхідність офіційного роз’яснення Мінпраці була очевидною.

І от листом, що коментується, Мінпраці донесло до відома бухгалтерів свою офіційну позицію:

норми ст. 112 Закону про держбюджет слід застосовувати при оплаті листка непрацездатності за весь період тимчасової непрацездатності, включаючи й перші п’ять днів тимчасової непрацездатності.

Обґрунтування цієї позиції таке. Закон № 2213 визначає тільки механізм і джерело фінансування оплати днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання чи травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві. Із цього випливає, що він нову чи іншу виплату щодо Закону № 2240 не встановлює.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі