Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати компенсації за невикористані дні відпустки

Редакція ПБО
Лист від 17.11.2006 р. № 415/13/116-06

Щодо виплати компенсації за невикористані дні відпустки

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 17.11.2006 р. № 415/13/116-06

(витяг)

<...>

 

Згідно зі статтею 24 Закону України «Про відпустки» у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.

Тобто

норма щодо виплати компенсації за невикористані дні відпустки поширюється лише на вищезазначені види відпусток — щорічні відпустки та додаткову відпустку працівникам, які мають дітей (ст. 19 цього Закону).

Згідно з пунктом 22 статті 20 та пунктом 1 статті 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особам, віднесеним до категорій 1 та 2, державою гарантовані компенсації та пільги щодо використання чергової відпустки у зручний для них час, а також отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих (16 календарних) днів на рік.

Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» не зазначено, що додаткові відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих (16 календарних) днів на рік, які надаються особам, віднесеним до категорій 1 та 2, належать до виду щорічних відпусток.

Існує ряд відмінностей відпусток

, які надаються на підставі статей 20 та 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», порівняно до щорічних відпусток.

В першу чергу необхідно зазначити, що відпустка громадянам, віднесеним до категорій 1 та 2, визначена Законом як пільга та компенсація.

На відміну від виду щорічних відпусток, зазначена відпустка не пов’язана із робочим процесом і надається незалежно від часу роботи на підприємстві, установі, організації.

Якщо витрати, пов’язані з оплатою щорічних відпусток, здійснюються за рахунок коштів підприємств, призначених на оплату праці, або за рахунок коштів фізичної особи, в якої працюють за трудовим договором працівники, а в установах та організаціях, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, оплата цих відпусток провадиться із бюджетних асигнувань на їх утримання, то фінансування видатків по відшкодуванню витрат на оплату відпусток, що надаються особам, віднесеним до категорій 1 та 2, провадиться у відповідності до ст. 1 Закону України «Про формування, порядок надходження і використання коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення», за рахунок коштів Фонду. Тобто джерела покриття витрат на ці відпустки різні.

Враховуючи вищезазначене,

відпустка, яка надається на підставі статей 20 та 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», не відноситься до виду щорічних відпусток, а тому на них не може бути поширене право на виплату компенсації, передбачене статтею 24 Закону України «Про відпустки», а також порядок надання щорічної відпустки, право на перенесення та поділ щорічної відпустки на частини відповідно до статей 10, 11 та 12 цього ж Закону.

Начальник відділу умов та режимів праці г. Максименко



коментар редакції

Права на компенсацію «чорнобильської» додаткової відпустки працівники не мають

У листі, що коментується, ідеться про додаткову відпустку, що надається на підставі Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII особам, віднесеним до категорії 1 і 2 постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи.

Слід зазначити, що відповідно до ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР установлено такі види відпусток:

1) щорічні відпустки:

основна відпустка (стаття 6 Закону про відпустки);

додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці (стаття 7 цього Закону);

додаткова відпустка за особливий характер праці (стаття 8 цього Закону);

інші додаткові відпустки, передбачені законодавством;

2) додаткові відпустки у зв’язку з навчанням (статті 13, 14 і 15 цього Закону);

3) творча відпустка (стаття 16 цього Закону);

4) соціальні відпустки:

відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (стаття 17 цього Закону);

відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (стаття 18 цього Закону);

додаткова відпустка працівникам, які мають дітей (стаття 19 цього Закону);

5) відпустки без збереження заробітної плати (статті 25, 26 цього Закону).

Законодавством, колективним договором, угодою та трудовим договором можуть установлюватись інші види відпусток

.

У листі, що коментується, Мінпраці наполягає, що

додаткова відпустка, що надається на підставі Закону № 796, особам, віднесеним до категорій 1 — 2 постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, тривалістю 14 робочих (16 календарних) днів на рік зі збереженням заробітної плати, не належить до щорічних відпусток.

Аргументи при цьому такі:

1. У Законі № 796 не зазначено, що така додаткова відпустка належить до щорічної відпустки.

2. У Законі № 796 надання такої додаткової відпустки визначено як пільгу та компенсацію.

3. На відміну від виду щорічної відпустки, зазначена відпустка не пов’язана з робочим процесом і надається незалежно від тривалості роботи на підприємстві, в установі, організації.

4. Виплати додаткової відпустки чорнобильцям фінансуються за рахунок коштів підприємств з подальшим відшкодуванням таких витрат за рахунок державного бюджету.

Усім зрозуміло, що аргумент 4 є головним для Мінпраці у вирішенні питання щодо віднесення додаткової відпустки чорнобильцям до того чи іншого виду відпусток.

У зв’язку з цим не дивно, що

Мінпраці таку відпустку вивело за межі щорічної з усіма наслідками, що випливають звідси, а саме:

— права на компенсацію такої відпустки чорнобильці не мають

(такої ж думки Мінпраці дотримується і зараз // див. лист Мінпраці від 18.06.2007 р. № 150/13/133-07);

— перенести та розділити таку відпустку не можна.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі