Теми статей
Обрати теми

Школа правових знань. Зменшення посадового окладу за невиконання посадових обов’язків

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Зменшення посадового окладу за невиконання посадових обов’язків

 

Чи можна зменшити посадовий оклад працівника за невиконання посадових обов’язків, якщо після оголошення догани працівник продовжує не виконувати своїх посадових обов’язків?

м. Вінниця

 

Як випливає із запитання за невиконання посадових обов’язків працівника уже притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани, але він продовжує не виконувати своїх посадових обов’язків і роботодавець бажає зменшити його посадовий оклад, але незрозуміло яких цілей він збирається цим досягти. Якщо

роботодавець бажає зменшенням посадового окладу покарати працівника, то він помиляється, оскільки ст. 147 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) передбачено тільки два види дисциплінарного покарання (догана та звільнення), які може бути застосовано до працівника за порушення трудової дисципліни, у нашому випадку — за невиконання (неповне виконання) посадових обов’язків. Слід також урахувати, що для окремих категорій працівників законодавством, статутами та положеннями про дисципліну може бути передбачено й інші дисциплінарні покарання, проте серед них немає і не може бути такого покарання, як зменшення посадового окладу, оскільки розмір оплати праці є однією з істотних умов трудового договору і його не може бути змінено роботодавцем в односторонньому порядку. Заробітна плата може бути нижче за встановлену трудовим договором тільки в разі невиконання норм виробітку (ст. 111 КЗпП), виготовлення продукції, що виявилася браком (ст. 112 КЗпП), простою (ст. 113 КЗпП) та в інших випадках, передбачених законодавством. Отже, зменшення посадового окладу як дисциплінарне покарання заборонене, однак це стосується саме посадового окладу. Що стосується виплати різного виду премій за виконання певних показників, винагороди за підсумками роботи за рік, то вони є заохоченням і виплачуються (чи не виплачуються) у випадках, передбачених відповідними положеннями, що регулюють їх виплату, тому роботодавець може в цих положеннях передбачити, що в разі невиконання (неповного виконання) працівником своїх посадових обов’язків заохочувальні виплати йому не проводяться.

Якщо ж працівник не виконує посадових обов’язків, хоча його вже притягнуто за це до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани, то в роботодавця залишається тільки можливість застосувати до нього наступне дисциплінарне покарання — звільнення. У нашому випадку

працівника може бути звільнено за систематичне невиконання без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором, ураховуючи, що до нього раніше застосовувалися заходи дисциплінарного покарання (п. 3 ч. 1 ст. 40 КЗпП), проте слід урахувати, що серед фахівців існує думка, що поняття «систематичне» охоплює як мінімум три випадки невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором, при цьому за перші два випадки він притягувався до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани, і лише після третього випадку до нього застосовано дисциплінарне покарання у вигляді звільнення.

Якщо ж

роботодавець вважає, що працівник у принципі справляється зі своїми посадовими обов’язками, але при цьому його посадовий оклад є завищеним, то він може зменшити його посадовий оклад , повідомивши про це працівника не пізніше ніж за два місяці до цього (ст. 103 КЗпП).

Георгій Сфінцицкі, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі