Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Про віднесення до валових витрат сум пенсійного збору з вартості послуг стільникового зв’язку

Редакція ПБО
Стаття

Про віднесення до валових витрат сум пенсійного збору з вартості послуг стільникового зв’язку

 

Підприємство здійснює оптову закупівлю магнітних карток у операторів мобільного зв’язку для подальшого продажу. Який порядок віднесення до валових витрат суми збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з вартості послуг стільникового зв’язку?

 

Згідно з п.п. 5.2.5 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР до валових витрат платника податку відносяться суми внесених (нарахованих) податків, зборів (обов’язкових платежів), установлених Законом № 1251-XII.

Пунктом 1 ст. 14 цього Закону визначено, що до загальнодержавних податків і зборів (обов’язкових платежів) належить збір на обов’язкове державне пенсійне страхування. Відповідно до п. 9 ст. 2 Закону № 400/97-ВР об’єктом обкладення збором з послуг стільникового мобільного зв’язку є вартість будь-яких послуг стільникового мобільного зв’язку, сплачена споживачами цих послуг оператору, який надає їх, уключаючи вартість вхідних та вихідних телефонних дзвінків, абонентну плату, плату (надбавку) за роумінг, суми страхового задатку, авансу, вартість інших спеціальних послуг, зазначених у рахунку на оплату послуг стільникового мобільного зв’язку.

Платниками цього збору є підприємства, установи, організації, фізичні особи, які користуються послугами стільникового зв’язку, а також оператори цього зв’язку, які надають послуги безоплатно. Обов’язок з утримання та перерахування збору на рахунки органів Пенсійного фонду покладено виключно на операторів стільникового зв’язку.

Виходячи з викладеного вище, платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з вартості послуг стільникового зв’язку є користувачі, які відповідно до п.п. 5.2.5 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР включають до валових витрат суми цього збору.

Оскільки в цьому випадку підприємство не виступає користувачем послугами стільникового зв’язку, то воно не є платником збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. При цьому відповідно до п.п. 5.2.1 зазначеної статті Закону № 334/94-ВР підприємство відносить до складу валових витрат, зокрема суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв’язку з організацією та продажем продукції (робіт, послуг), у тому числі за магнітні картки стільникового зв’язку, і відображає їх у рядку 04.1 декларації з податку на прибуток підприємства і збільшує балансову вартість запасів на вартість придбаних і не використаних магнітних карток на кінець звітного періоду. Продажна вартість магнітних карток (без урахування ПДВ) у повному обсязі включається до валових доходів (рядок 01. 1)

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ, заступник директора Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ, начальник відділу методології податку на прибуток і податкових платежів ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі