Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення поставок молока та м’яса в живій вазі і відповідного податкового кредиту в спецдекларації № 1

Редакція ПБО
Лист від 06.11.2007 р. № 22539/7/16-1517-23

Щодо відображення поставок молока та м’яса в живій вазі і відповідного податкового кредиту в спецдекларації № 1

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.11.2007 р. № 22539/7/16-1517-23

  

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо правомірності включення операцій, що регулюються підпунктом 6.2.6 статті 6 Закону України «Про податок на додану вартість», до спеціальної декларації з ПДВ за формою № 1 і повідомляє.

Законом України «Про податок на додану вартість» для сільськогосподарських товаровиробників передбачена нульова ставка податку по операціях з поставки переробним підприємствам молока і м’яса живою вагою.

Крім того

пунктом 11.21 статті 11 Закону України «Про податок на додану вартість» передбачено, що сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету сільськогосподарськими підприємствами усіх форм власності за реалізовані ними молоко, худобу, птицю, вовну, а також за молочну продукцію та м’ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах, повністю залишається у розпорядженні цих сільськогосподарських підприємств і спрямовується на підтримку власного виробництва тваринницької продукції та продукції птахівництва.

При цьому

згаданий пункт не встановлює будь-якої залежності в обліку цих операцій ні від ставки податку, яка застосовується при реалізації вказаних видів продукції, ні від напрямку її реалізації.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.03.2007 р. № 596

з Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1999 р. № 805 «Про Порядок нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі», виключена норма, яка дозволяла відносити суми ПДВ по придбаних товарах (роботах, послугах), пов’язаних з виробництвом молока та м’яса в живій вазі, що поставляються сільгосппідприємствами переробним підприємствам, до складу податкового кредиту, який відображався в декларації з розрахунків з бюджетом (загальна декларація), і відповідно отримувати відшкодування з бюджету за цією декларацією.

Порядком заповнення та подання декларації з податку на додану вартість (наказ ДПА України від 30.05.97 р. № 166, із змінами і доповненнями) передбачено, що платники податку, у яких згідно з чинним законодавством (пункти 11.21, 11.29 Закону) суми податку на додану вартість повністю залишаються у їх розпорядженні для цільового використання, подають податкову декларацію з податку на додану вартість (скорочену).

Отже,

починаючи з дати опублікування постанови Кабінету Міністрів України від 28.03.2007 р. № 596 операції з поставки молока та м’яса в живій вазі сільгоспвиробниками на переробні підприємства за нульовою ставкою та податковий кредит, пов’язаний з придбанням ТМЦ для виробництва зазначених товарів, підлягають відображенню в спецдекларації № 1 (відповідно до пункту 11.21 Закону України «Про податок на додану вартість»).

В доповнення до викладеного ДПА України повідомляє, що

всі податкові роз’яснення, видані до набуття чинності вказаною постановою, можуть застосовуватися лише в частині, що не суперечить цій постанові.

Заступник голови Л. Боєнко



коментар редакції

Стара пісня ДПАУ на новий... Порядок № 805

Як ми і передбачали у статті «Про сільгоспПДВ та дотації: новації від Кабміну» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 31), яка, по суті, є розширеним коментарем до згаданої постанови Кабміну № 596, ДПАУ не залишила без уваги факт вилучення другого речення з п. 2 старого Порядку № 805. Нагадаємо, про що йшлося: «При цьому податковий кредит, який складається із сум податку на додану вартість, сплачених сільськогосподарськими товаровиробниками у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу власних валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів або нематеріальних активів, що підлягають амортизації, включається до податкової декларації платника податку за звітний період, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом, з відшкодуванням з бюджету податкового кредиту за цією декларацією». У зв’язку з цим ДПАУ наполягає на відображенні операцій з поставки сільгоспвиробниками молока та м’яса в живій вазі переробним підприємствам у спецдекларації з ПДВ.

Ця думка податківців, зауважимо,

скоріше забуте старе, ніж нове. Нагадаємо, що в давніх листах від 18.06.99 р. № 8837/7/16-1121 (далі — лист № 8837) (див. «Податки та бухгалтерський облік», 1999, № 39) і від 26.07.99 р. № 10944/7/19-0117 (далі — лист № 10944) ДПАУ вже зазначала про відображення в декларації № 1 (спеціальній або окремій декларація з ПДВ) операцій з реалізації молока, худоби (у тому числі молока і м’яса в живій вазі, реалізованого переробним підприємствам), птиці та вовни. При цьому зазначалося, що відповідні суми податкового кредиту за операціями, пов’язаними з виробництвом та реалізацією молока і м’яса в живій вазі, до розрахунків з бюджетом не відносяться, а отже, і не підлягають відшкодуванню.

Тоді, як відомо, податківці вимушені були виправитися. У коментарі до листа № 8837 наша редакція оспорювала таку позицію ДПАУ, оскільки вона була прямим порушенням норм Закону про ПДВ, а також п. 2 Порядку № 805, де чорним по білому було написано саме про відшкодування таких сум. І через півроку, керуючись висновками Мін’юсту України, ДПАУ внесла часткову зміну до листа № 8837 повідомляючи, що операції з продажу молока і м’яса в живій вазі переробним підприємствам включаються до податкової декларації з ПДВ, за якою здійснюються

розрахунки з бюджетом (лист від 24.12.99 р. № 19461/7/16-1121 // «Податки та бухгалтерський облік», 2000, № 4). Унести відповідні зміни також і до листа № 10944 ДПАУ так і не спромоглася.

Треба визнати, що сьогодні, з урахуванням вилучення згаданої норми з Порядку № 805, оспорювати фіскальну позицію ДПАУ набагато складніше. Водночас, як ми розуміємо, ця новація є лише передумовою для приведення ДПАУ у відповідність до нової редакції Порядку № 805 механізму відображення операцій у деклараціях з ПДВ, установленого Порядком заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (далі — Порядок № 166). Проте вона, як бачимо, продовжує практику зміни встановленого порядку складання декларацій з ПДВ не наказами, а листами, не змінюючи при цьому власне Порядок № 166.

Із твердженням ДПАУ, що абзац другий п. 11.21 ст. 11 Закону про ПДВ не встановлює будь-якої залежності в обліку операцій ні від ставки податку, яка застосовується при реалізації зазначених в ньому видів продукції, ні від напрямку її реалізації, можна погодитися. Проте поширювати його на операції з поставки переробним підприємствам молока і м’яса в живій вазі без застережень, на нашу думку, неправильно, оскільки це призводить до звуження та перекручення порядку дотаційних виплат. Загальновідомо, що в цьому випадку сільгосптоваровиробники керуються не ним, а

підпунктом 6.2.6 ст. 6 Закону про ПДВ. При цьому виплати переробними підприємствами дотаційних сум можливі:

по-перше — сільгосп

товаровиробникам (у тому числі й особистим селянським господарствам), а не тільки частині з них — лише сільгосппідприємствам, які згадуються в абзаці другому п. 11.21;

по-друге — за умови поставок молока і м’яса в живій вазі за нульовою ставкою ПДВ. Цілком зрозуміло, що в цьому випадку в сільгосппідприємств

не виникає жодних сум ПДВ, які залишаються в їх розпорядженні і направляються на підтримку власного виробництва тваринницької продукції та продукції птахівництва. Отже, і з цієї точки зору не можна говорити про безумовне ототожнення таких операцій з нормами абзацу другого п. 11.21 ст. 11 Закону про ПДВ.

Проте можна не сумніватися, що податківці на місцях, незважаючи на форму доведення інформації (лише листом, а не наказом), візьмуть її на озброєння, і, найімовірніше, ревізуватимуть подані сільгосптоваровиробниками декларації з ПДВ. Акцентуємо увагу на передостанньому абзаці листа, що коментується:

починаючи з дати опублікування постанови № 596, а воно, нагадаємо, було 11.04.2007 р. («Урядовий кур’єр», 2007, № 64), операції з поставки молока і м’яса в живій вазі сільгоспвиробниками на переробні підприємства за нульовою ставкою та податковий кредит, пов’язаний з придбанням ТМЦ для виробництва зазначених товарів, підлягають відображенню в спецдекларації № 1. У зв’язку з цим є сенс, як мовиться, подалі від гріха, за необхідності самовиправитися.

Крім того, ДПАУ повідомляє, що

всі податкові роз’яснення, видані до набуття чинності постановою № 596, можуть застосовуватися лише в частині, що не суперечить цій постанові.

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі