Теми статей
Обрати теми

Про віднесення діяльності з надання в оренду та суборенду нерухомого майна за кодами КВЕД

Редакція ПБО
Лист від 26.04.2007 р. № 14/3-53/44

Про віднесення діяльності з надання в оренду та суборенду нерухомого майна за кодами КВЕД

Лист Департаменту планування та організації статистичних спостережень Державного комітету статистики України від 26.04.2007 р. № 14/3-53/44

 

Держкомстат розглянув питання щодо кодування діяльності з надання в оренду та суборенду власного нерухомого майна за Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД) та повідомляє.

За методологічними основами, принципами побудови та своїм призначенням КВЕД є статистичною класифікацією, створеною з метою впорядкування інформації для забезпечення процесу її збору, аналізу та узагальнення. Об’єктами класифікації у КВЕД є види економічної діяльності юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців. Класифікаційні позиції КВЕД є групувальними для подібних видів економічної діяльності, класифікаційним групуванням подібних видів економічної діяльності присвоєно відповідні класифікаційні коди.

Відповідно до статистичної методології вид економічної діяльності юридичної або фізичної особи визначається залежно від використання ресурсів, виробничого процесу та його результатів — випуску продукції (товарів та послуг).

Так, відповідно до КВЕД

діяльність зі здавання в оренду власного нерухомого майна належить до підкласу 70.20.0 «Здача в оренду власного нерухомого майна».

Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 14 «Оренда», затвердженим наказом Мінфіну від 28.07.2000 № 181, суборенда визначається як передача орендарем орендованого ним об’єкта в оренду третій особі. Отже, результатом цієї діяльності також буде отримання доданої вартості від оренди. З урахуванням зазначеного вище

діяльність з надання в суборенду нерухомого майна за КВЕД належить теж до підкласу 70.20.0.

Крім того, звертаємо увагу, що всі операції з нерухомим майном для третіх осіб згруповано в групі 70.3 «Операції з нерухомістю за дорученням третіх осіб». Сюди відносяться діяльність агентств нерухомості (ріелторська діяльність) та діяльність безпосередніх оцінювачів нерухомого майна, які можуть діяти як у складі цих агентств, так і самостійно, і класифікуються в підкласі 70.31.0 «Діяльність агентств нерухомості».

Заступник директора Департаменту Л. Сергієнко



коментар редакції

Суборенда і оренда класифікуються за одним кодом

Хоча в цьому листі немає жодного слова про оподаткування, воно вкрай важливе для єдиноподатників — фізичних осіб, які здають нерухомість у суборенду. Але про все по порядку.

Не секрет, що податківці розділяють такі види діяльності, як здавання нерухомості в

оренду та здавання нерухомості в суборенду. З посиланням на КВЕД вони стверджують, що діяльність зі здавання в оренду власного нерухомого майна і операції з нерухомістю для третіх осіб належать до різних підкласів (відповідно до 70.2 і 70.3 коду 70 «Операції з нерухомістю»), тобто є окремими видами економічної діяльності. Таку думку було викладено, наприклад, у консультації у «Віснику податкової служби», 2006, № 37. А випливає з неї такий висновок: щоб єдиноподатник — приватний підприємець одночасно зі сплатою єдиного податку міг займатися здаванням в оренду власного нерухомого майна та суборендою орендованого в іншого суб’єкта господарювання майна, місцевою радою має бути встановлено саме такі види підприємницької діяльності, на які поширюється спрощена система оподаткування, і у Свідоцтві про сплату єдиного податку має бути зазначено саме ці види діяльності.

Якщо ж у Свідоцтві підприємця зазначено тільки вид діяльності «Здавання в найм нерухомого майна», то доходи, отримані від здійснення інших, не зазначених у Свідоцтві видів діяльності, наприклад

суборенди, підлягають оподаткуванню відповідно до норм Закону про податок з доходів фізосіб.

На наш погляд, для таких висновків немає достатніх підстав, що й підтверджується листом, який коментується. Річ у тім, що згідно з

ЦКУ піднайм (суборенда) є одним з різновидів найму (оренди). Так, згідно зі ст. 774 ЦКУ «до договору піднайму застосовуються положення про договір найму». Отже, юридично піднайм (суборенда) і найм (оренда) — однакові операції, та й регламентуються одним розділом ЦКУ — 58-м, який так і називається: «Найм (оренда)». Держкомстат у цьому листі доходить таких самих висновків, але на підставі норм П(С)БО 14.

Таким чином, якщо вибирати, до якого виду діяльності віднести суборенду в КВЕД, то найрозумніше рішення — ототожнювати її з кодом 70.20, а не з 70.30. Заради справедливості зазначимо, що за кодом 70.20 фігурує здача в оренду

власного нерухомого майна. Якщо йдеться про суборенду, то така нерухомість не є власністю суборендодавця. Та все ж відносити цей вид діяльності до коду 70.30 «Операції з нерухомістю для третіх осіб» абсолютно неприйнятно, адже за цим кодом фігурують діяльність агентств нерухомості та управління нерухомим майном, а ці види діяльності взагалі жодного відношення до суборенди не мають. Власне, про це і зазначається в листі, що коментується.

Отже, немає нічого страшного в тому, що у Свідоцтві про сплату єдиного податку не буде зазначено такий вид діяльності, як здавання нерухомості в суборенду; за наявності запису «Здавання в оренду нерухомості» здійснювати суборенду, перебуваючи на єдиному податку,

можна без сплати податку з доходів фізичних осіб.

Та все ж, ураховуючи наполегливість податкових органів щодо цього питання, ми б рекомендували в заяві, яка подається для отримання Свідоцтва, зазначити здавання нерухомості в суборенду. І дуже бажано, щоб у самому Свідоцтві податківці також зазначили його у складі інших видів діяльності (зрозуміло, якщо інші види діяльності вказано в рішенні місцевої ради). У такому разі жодних проблем виникати не повинно.

Інша справа, якщо в рішенні місцевої ради виділено такий вид діяльності, як здавання нерухомості в суборенду (далеко не завжди місцеві органи орієнтуються на КВЕД при зазначенні того чи іншого виду діяльності). Тоді без зазначення цього виду діяльності у Свідоцтві обійтися важко.

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі