Теми статей
Обрати теми

Щодо надання допомоги на поховання застрахованій особі у разі смерті членів її сім’ї

Редакція ПБО
Лист від 09.11.2007 р. № 04-06/

Щодо надання допомоги на поховання застрахованій особі у разі смерті членів її сім’ї

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 09.11.2007 р. № 04-06/Н-213з-322

 

Розглянувши <...> звернення <...> повідомляємо, що відповідно до ст. 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240)

допомога на поховання надається за рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності у разі смерті застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні: дружини (чоловіка); дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали інвалідами до 18 років (братів, сестер та онуків — за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студентів та учнів середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів з денною формою навчання — до 23 років; батька, матері; діда та баби за прямою лінією спорідненості. Не вважаються такими, що перебували на утриманні застрахованої особи, члени сім’ї, які мали самостійні джерела засобів до існування (одержували заробітну плату, пенсію тощо).

Абзацом другим частини четвертої статті 51 Закону № 2240 передбачено, що допомога на поховання члена сім’ї застрахованої особи призначається застрахованій особі на підставі свідоцтва про смерть, виданого органом реєстрації актів цивільного стану, та

довідки з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на утриманні застрахованої особи.

Отже, допомогу на поховання Вашого чоловіка, який на момент настання смерті не працював і перебував на Вашому утриманні, Ви маєте право отримати

за основним місцем роботи при наданні належних документів.

Довідку про перебування померлого чоловіка на Вашому утриманні надає ЖЕК за місцем проживання. За отриманням такої довідки Ви також можете звернутися до відповідного управління житлово-комунального господарства, виконавчого органу райради (міськради).

Надання ЖЕК довідок про перебування особи на утриманні передбачено ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105.

Заступник директора С. Буринський



коментар редакції

Документи, необхідні для отримання допомоги на поховання з Фонду страхування з
тимчасової втрати працездатності

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 допомога на поховання за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності надається в разі смерті застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на утриманні застрахованої особи.

Перелік членів сім’ї, у разі смерті яких застрахована особа може отримати допомогу на поховання за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, чітко прописано у ст. 45 Закону № 2240.

Документи, які необхідні для отримання допомоги на поховання члена сім’ї застрахованої особи, який перебував у неї на утриманні, такі: свідоцтво про смерть та довідка з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на утриманні застрахованої особи.

А от хто має видати зазначену довідку в Законі № 2240 не вказано. У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, посилаючись на Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, яке спричинило втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105, зазначає, що таку довідку видає ЖЕК за місцем проживання. Також за отриманням такої довідки застрахована особа може звернутися до відповідного управління житлово-комунального господарства, виконавчого органу райради (міськради).

На підставі такої довідки та свідоцтва про смерть за основним місцем роботи застрахованої особи повинні надати допомогу на поховання за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі