Теми статей
Обрати теми

Щодо права розпочинати процедуру закупівлі в поточному році до затвердження кошторису на наступний рік

Редакція ПБО
Висновок від 29.11.2007 р. № 01/17

Щодо права розпочинати процедуру закупівлі в поточному році до затвердження кошторису на наступний рік

Висновок від 29.11.2007 р. № 01/17вс

 

Відповідно до статті 33 Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» (далі — Закон) Міжвідомча комісія з питань державних закупівель (далі — Комісія)

встановила:

1. Замовник для забезпечення безперебійної поточної діяльності на наступний рік до затвердження кошторису (програми, плану використання державних коштів), річного плану державних закупівель має право розпочинати процедуру закупівлі в поточному році, виходячи з бюджетної пропозиції та очікуваної річної вартості предмета закупівлі.

2. Застосування цього висновку передбачає дотримання замовником положень Закону щодо умов здійснення процедур закупівель товарів, робіт і послуг за рахунок державних коштів.

3. Відповідно до положень статті 34 Закону істотною умовою договору про закупівлю, укладеного згідно з пунктом 1 цього висновку, є можливість зменшення обсягів закупівлі залежно від реального фінансування видатків.

4. Опублікувати цей висновок Комісії в Інформаційному бюлетені Тендерної палати України.

Голова Комісії В. Копилов

В.о. Секретаря Комісії О. Федоренко



коментар редакції

Щодо права на проведення процедури закупівлі в поточному році до затвердження кошторису на наступний рік

Висновок Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель (далі — МВК), що коментується, з’явився дуже своєчасно, оскільки закінчується бюджетний рік та саме час вирішувати, як забезпечити повноцінне функціонування бюджетних установ на початку наступного року. Ситуація ускладнюється ще й тією обставиною, що невідомо коли буде прийнято Верховною Радою України Державний бюджет України на 2008 рік та відповідно затверджено кошториси розпорядників бюджетних коштів.

Безперечно, можна скористатись

п. 2 ст. 34 Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» від 22.02.2000 р. № 1490-ІІІ (далі — Закон № 1490) щодо подовження дії договору про закупівлю на термін, достатній для проведення процедури закупівлі в наступному бюджетному році на суму, що не перевищує 15 відсотків вартості договору, укладеного в попередньому бюджетному році. Однак це лише часткове вирішення проблеми забезпечення поточної діяльності установи на початку наступного року.

Ураховуючи, що на проведення нових процедур закупівель потрібно щонайменше 2 — 3 місяці,

доцільно розпочати процедури закупівлі товарів та послуг у поточному році виходячи з бюджетних пропозицій (бюджетного запиту) та очікуваної річної вартості предмета закупівлі, а також наведеного висновку МВК. Жодних заборон щодо цього в Законі № 1490 немає, а навпаки:

1) можливість зменшення обсягів закупівлі залежно від реального фінансування передбачено п. 2 ст. 34 Закону № 1490;

2) формами річних планів державних закупівель передбачено при їх складанні застосування очікуваної вартості предмета закупівлі.

Світлана Лістрова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі