Теми статей
Обрати теми

Про внесення змiн до порядку подання та розгляду звернень щодо коригування цiни договору

Редакція ПБО
Рішення від 22.11.2007 р. № 01/25

Про внесення змiн до порядку подання та розгляду звернень щодо коригування цiни договору

Рішення від 22.11.2007 р. № 01/25рш

 

Відповідно до статті 33 Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» (далі — Закон), Міжвідомча комісія з питань державних закупівель (далі — Комісія)



вирiшила:

I. Унести такі зміни до Порядку подання та розгляду звернень щодо коригування ціни договору відповідно до положень частини другої статті 34 Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти», затвердженого рішенням Комісії від 29.08.2007 р. № 01/13-рш:

1. Пункт 1.4. викласти в такій редакції:

«1.4. Відповідно до цього Порядку, можливим є розгляд питань щодо коригування ціни договору у випадках, якщо предметом закупівлі є виключно сільськогосподарська продукція, продукція харчової промисловості, лікарські засоби і медикаменти, пальне, вугілля, продукти нафтоперероблення рідкі, послуги з організації гарячого харчування, транспортні послуги, інші товари і послуги, ціни на які регулюються Урядом або залежать від зміни мінімального рівня заробітної плати, а також роботи.

У разі закупівлі інших товарів або послуг Комісія вважає за неможливе коригування ціни договору.».

2. Пункт 1.5. після слів «такого договору» доповнити такими словами:

«(у разі якщо предметом закупівлі є пальне, продукти нафтоперероблення рідкі — не раніше трьох місяців з дня укладення первинного договору про закупівлю або укладення додаткової угоди щодо коригування його ціни).».

3. Пункт 1.6. викласти в такій редакції:

«1.6. Коригування ціни договору відповідно до цього Порядку застосовується лише до тих обсягів закупівлі, стосовно яких договірні обов’язки ще не виконані.

Комісія вважає за можливе коригування ціни лише тих договорів, які на момент звернення до Комісії фактично виконано на п’ятдесят або більше відсотків (крім випадків, коли предметом закупівлі є роботи).».

4. Пункт 1.7. після слів «ціни договору» доповнити такими словами:

«внаслідок зменшення ціни одиниці предмета закупівлі».

5. Пункт 1.12. доповнити новим абзацом такого змісту:

«Дія цього пункту не поширюється на випадки, коли предметом закупівлі є роботи. Коригування ціни договору на роботи менше ніж 10 % від загальної первинної ціни договору потребує окремого рішення Комісії.».

6. У пунктах 1.13. та 2.3.:

— слова «Міністерства економіки України» вилучити;

— доповнити новим абзацом такого змісту:

« — у разі якщо предметом закупівлі є лікарські засоби і медикаменти — Торгово-промислової палати України або Тендерної палати України.».

7. Пункт 2.3. після слів «відповідному ринку» доповнити такими словами:

«товарів або послуг».

8. У пункті 2.4. слова «позитивні комплексні висновки» замінити словами:

«позитивні висновки комплексної державної експертизи».

9. Доповнити новим пунктом такого змісту:

«2.5. У разі якщо замовник звертається одночасно щодо коригування ціни договору та щодо погодження додаткових будівельних робіт або додаткових поставок первинним учасником, необхідне оформлення двох пакетів документів:

— окремо щодо коригування ціни договору відповідно до цього Порядку;

— окремо щодо погодження додаткових будівельних робіт або додаткових поставок первинним учасником відповідно до Порядку, затвердженого рішенням Комісії від 21.03.2007 р. № 01/2рш.

II. Опублікувати це рішення Комісії в інформаційному бюлетені Тендерної палати України.

Голова Комісії В. Копилов

В. о. Секретаря Комісії О. Федоренко



коментар редакції

Унесено зміни до порядку подання та розгляду звернень щодо коригування ціни договору

Незважаючи на те що Порядок подання та розгляду звернень щодо коригування ціни договору відповідно до положень частини другої статті 34 Закону, затверджений рішенням Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель (далі — МВК) від 28.08.2007 р. № 01/13рш (далі — Порядок коригування), діє лише три місяці, при його застосуванні виникло чимало практичних запитань, чим і обумовлено внесення до нього досить суттєвих змін. Наведемо їх у таблиці.

 

П.п. Порядку
коригування

Виключено

Доповнено

1

2

3

П.п. 1.4

(перелік предметів закупівлі, ціни на які можуть коригуватись)

 

Сільськогосподарська продукція

Вугілля

Інші товари та послуги, ціни на які залежать від зміни мінімального рівня заробітної плати

П.п. 1.5

(неможливе коригування ціни договору)

 

Коли постачальник ініціював перед замовником зміну ціни договору при закупівлі пального не раніше ніж через три місяці з дня укладення первинного договору про закупівлю або додаткової угоди щодо коригування його ціни

П.п. 1.6

(обсяг закупівель, який підлягає коригуванню)

Не більше ніж 50 % від обсягу закупівлі поточного року

МВК вважає за можливе коригування ціни лише тих договорів, які на момент звернення до МВК фактично виконано на п’ятдесят або більше відсотків (крім випадків, коли предметом закупівлі є роботи)

П.п. 1.7

(не потребує звернення до МВК)

 

Зменшення ціни договору внаслідок зменшення ціни одиниці предмета закупівлі

П.п. 1.12

(право замовника на самостійне коригування ціни)

 

Дія цього пункту не поширюється на випадки, коли предметом закупівлі є роботи. Коригування ціни договору менше ніж на 10 % від загальної первинної ціни договору потребує окремого рішення МВК

Пп. 1.13, 2.3

(структури, що надають довідки для коригування)

Міністерство економіки України

У разі якщо предметом закупівлі є лікарські засоби і медикаменти, коригування здійснюється замовником на підставі довідок до висновків Торгово-промислової палати або Тендерної палати України

П.п. 2.4

(які висновки додаються при коригуванні ціни договору на закупівлю робіт)

Позитивні комплексні висновки

Позитивні висновки комплексної державної експертизи

 

З наведеного вище аналізу рішення МВК від 22.11.2007 р. № 01/25рш розпорядникам бюджетних коштів слід звернути увагу на такі моменти:

1)

при закупівлі пального ціна може коригуватись не раніше ніж через три місяці після укладення договору чи додаткової угоди;

2)

умова щодо можливості коригування договорів, які виконані на 50 і більше відсотків, не розповсюджується на роботи;

3)

не допускається самостійне коригування замовником ціни договору на виконання робіт без рішення МВК.

Крім того, Порядок коригування доповнено п.п. 2.5, в якому зазначено, що в разі, якщо замовник звертається одночасно щодо коригування ціни договору та погодження додаткових будівельних робіт або додаткових поставок первинним учасником (стосується закупівель в одного учасника та з обмеженою участю), необхідно оформити два пакети документів:

— окремо щодо коригування ціни договору відповідно до цього Порядку;

— окремо щодо погодження додаткових будівельних робіт або додаткових поставок первинним учасником відповідно до Порядку подання та розгляду заяв щодо застосування процедур державних закупівель у одного учасника та з обмеженою участю, затвердженого рішенням Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель від 21.03.2007 р. № 01/2рш.

Світлана Лістрова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі