Теми статей
Обрати теми

Подарунки та свята за рахунок профспілки

Редакція ПБО
Стаття

Подарунки та свята за рахунок профспілки

 

Напередодні новорічних свят профспілки беруть активну участь у культурному житті трудового колективу. Про те, як організувати свято за рахунок коштів профспілки та забезпечити її членів та їх дітей новорічними подарунками, ітиметься в цій статті.

 

Катерина СКРИПКІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про профспілки

— Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV.

Закон № 889

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон № 2117

— Закон України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які направляються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-III.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Лист № 23990

— лист ДПАУ від 20.12.2006 р. № 23990/7/17-0717.

 

Напередодні Нового року у працівників профспілок багато роботи. Адже потрібно привітати з наступаючими святами членів профспілки, придбати новорічні подарунки для їх дітей, організувати новорічне свято для дорослих і дитячий новорічний ранок.

Витрати

на придбання подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей членів профспілки, а також на придбання подарунків та проведення новорічних вечірок власне для членів профспілки має бути передбачено в кошторисі доходів та витрат первинної профспілкової організації. Такий кошторис складається на календарний рік і затверджується на профспілкових зборах або на засіданні профспілкового комітету. Якщо витрати на проведення зазначених заходів не було передбачено при складанні кошторису, але при цьому профспілкова організація має фінансові можливості для організації свят та придбання подарунків, до кошторису може бути внесено зміни. Звертаємо увагу: зміни, що плануються як до статей витрат, так і до статей доходів, має бути затверджено на засіданні профкому

Для проведення зазначених вище заходів складаються та затверджуються на засіданні профкому і оформляються відповідним рішенням окремі кошториси доходів та витрат на кожний захід.

Про особливості проведення кожного з новорічних заходів, що проводяться профспілковою організацією, поговоримо далі.

 

Новорічні заходи для дітей

У межах статутної діяльності та згідно з кошторисом доходів та витрат профспілкові організації можуть придбавати новорічні подарунки і квитки на новорічно-різдвяні свята для дітей членів профспілки, а також проводити дитячі ранки.

Дитячі подарунки.

Кошторис доходів та витрат на придбання подарунків чи квитків на новорічно-різдвяні заходи складається з розрахунку кількості дітей членів профспілки. Вік дітей, яким планується надати подарунки та (або) квитки на новорічно-різдвяні свята, визначається первинною профспілковою організацією (на засіданні профкому), оскільки чинним законодавством він не обмежується (див. лист Федерації профспілок України від 12.04.2005 р. № 05-30-513).

Документами, що підтверджують проведення заходу

, зокрема надання дітям членів профспілки новорічних подарунків та (або) квитків на новорічні заходи, є:

— рішення профкому про видачу дитячих новорічних подарунків та (або) квитків на дитячі новорічно-різдвяні свята, в якому має бути визначено віковий критерій;

— кошториси доходів та витрат на проведення заходів;

— список дітей членів профспілки, яким видаються новорічні подарунки та (або) квитки на новорічні заходи;

— накладна на отримання новорічних подарунків (квитків) від постачальника;

— відомість на видачу подарунків та квитків, у якій має бути зазначено прізвища членів профспілки, їх дітей, а також підписи членів профспілки (батьків) про отримання подарунків та (або) квитків. Якщо на видачу подарунків та квитків складається одна відомість, члени профспілки мають поставити два підписи, один — про отримання подарунка, другий — про отримання квитка;

— акт про списання подарунків та квитків, придбаних за рахунок профспілкових коштів.

Щодо оподаткування подарунків та квитків зазначимо таке.

Нагадаємо, що

щорічно в період з 1 грудня поточного року до 15 січня наступного року (тобто для новорічно-різдвяних заходів 2008 року — з 01.12.2007 р. до 15.01.2008 р.) діє спеціальний Закон № 2117, який регулює деякі питання фінансування заходів, пов’язаних з організацією новорічних і різдвяних свят для дітей та підлітків.

Відповідно до

ст. 3 Закону № 2117 вартість святкових подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи, які надаються дітям, у тому числі первинними профспілковими організаціями, не включаються до загального оподатковуваного доходу батьків. Разом з тим для невключення до оподатковуваного доходу дитячих новорічних подарунків Законом № 2117 висунуто певні вимоги щодо асортименту та суми. Так, згідно зі ст. 4 Закону № 2117 не оподатковуються дитячі новорічні подарунки, якщо:

1) набори товарів, які надаються в подарунок дітям членів профспілки, містять тільки кондитерські вироби, іграшки вітчизняного виробництва та фрукти;

2) загальна вартість подарунка не перевищує одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (17 грн.). Граничний розмір для неоподаткування дитячого подарунка застосовується в розрахунку на один новорічний подарунок, тобто якщо члену профспілки, який має двоє дітей, що підпадають під віковий критерій, установлений у рішенні профкому, вручають два подарунки, розмір неоподатковуваного доходу становить 34 грн. (17 грн. х 2). Аналогічні роз’яснення надала ДПАУ в листі

№ 23990.

А що ж буде при невиконанні якоїсь з умов?

Так, якщо на засіданні профкому прийнято рішення подарувати до Нового року дітям членів профспілки товари, відмінні від передбачених у

ст. 4 Закону № 2117 (наприклад, іграшки або цукерки іноземного виробництва, книги тощо), то вся вартість подарунка з урахуванням «натурального» коефіцієнта включається до оподатковуваного доходу батьків (членів профспілки).

Якщо вартість набору товарів, що надаються в подарунок дітям членів профспілки і складаються з кондитерських виробів, іграшок вітчизняного виробництва та фруктів,

перевищить 17 грн., то суму перевищення з урахуванням «натурального» коефіцієнта має бути включено до загального оподатковуваного доходу члена профспілки.

Для цілей обкладення податком з доходів дитячі новорічні подарунки, що надаються первинною профспілковою організацією, прирівнюються до доходів у вигляді додаткового блага від нероботодавця, які обкладаються за правилами оподаткування спадщини (

п. 14.1 Закону № 889), передбаченими ст. 13 Закону № 889.

На думку ДПАУ (див.

листи від 22.02.2005 р. № 1516/6/17-3116, від 13.04.2006 р. № 4163/6/17-0716, від 12.03.2007 р. № 2309/6/17-0216 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 31), вартість подарунків, отриманих від юридичних осіб, підлягає оподаткуванню у складі оподатковуваного доходу того місяця, в якому видається подарунок. При цьому відповідальність за нарахування та сплату податку з доходів покладається на юридичних осіб, які надають подарунки .

Слід ураховувати: якщо подарунки підлягають оподаткуванню, фактичні витрати на надання подарунків дітям членів профспілки збільшуються на суму податку з доходів, який має нарахувати та сплатити профспілкова організація. Отже, на цей момент потрібно звернути увагу при складанні кошторису доходів та витрат.

Відповідно до

п.п. 8.1.4 Закону № 889 податок з доходів перераховується не пізніше банківського дня, наступного за днем вручення подарунка дитині члена профспілки.

Оскільки первинна профспілкова організація не є роботодавцем членів профспілки, їх доходи у вигляді подарунків в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відображаються з

ознакою доходу «14». Такої ж думки дотримуються податківці (див. консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 15, с. 23).

Внески до фондів соціального страхування не нараховуються і не утримуються з доходів у вигляді дитячих подарунків, оскільки члени профспілки не є працівниками профспілкової організації.

Приклад.

Первинна профспілкова організація дарує дітям членів профспілки іграшки іноземного виробництва вартістю 30 грн. за штуку (у тому числі ПДВ — 5 грн.). Профспілкова організація не є платником ПДВ. Звичайна ціна іграшки становить 30 грн..

Оскільки новорічні подарунки дітям членів профспілки не відповідають вимогам

ст. 4 Закону № 2117, уся вартість подарунка підлягає обкладенню податком з доходів.

Розрахуємо об’єкт оподаткування відповідно до норм

п. 3.4 Закону № 889:

30 грн. х 1,176471 = 35,29 грн.

Податок з доходів, який необхідно утримати з вартості одного подарунка, складе:

35,29 грн. х 15 % = 5,29 грн.

Дитячі свята

. За рахунок коштів первинної профспілкової організації може бути організовано дитячий новорічний ранок. На засіданні профкому затверджується кошторис доходів та витрат на такий захід, а також приймається рішення щодо віку дітей, яких буде запрошено на свято.

Слід зазначити, що витрати на проведення свята, у тому числі на придбання цукерок, напоїв, фруктів тощо, мають неперсоніфікований характер. Через це вони не включаються до оподатковуваного доходу батьків, тобто членів профспілки. Це підтверджують і податківці (див.

лист ДПАУ від 26.08.2004 р. № 7335/6/17-3116 // «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 86).

Документами, що підтверджують проведення дитячого новорічного ранку, є:

— рішення профкому про проведення дитячого новорічного свята;

— кошторис доходів та витрат;

— накладні на придбання товарів для проведення новорічного ранку та акти наданих послуг;

— акт списання товарів, продуктів харчування придбаних для цілей дитячого новорічного свята.

Джерела фінансування.

Як відомо, одним з основних видів доходів первинної профспілкової організації є членські внески. Але якщо їх суми недостатньо, перерахувати кошти на фінансування дитячого свята та придбання подарунків (квитків) дітям може роботодавець. Для профспілки такий вид доходу буде неоподатковуваним (п.п. 7.11.7 Закону про податок на прибуток).

При відображенні в податковому обліку роботодавця

суми коштів, що перераховуються профспілковим організаціям на проведення новорічних та різдвяних свят для дітей і підлітків та на придбання дитячих святкових подарунків у період з 1 грудня 2007 року до 15 січня 2008 року, можна користуватися нормами ст. 1 Закону № 2117, згідно з якими сума таких коштів включається до складу валових витрат у розмірі, що не перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього (звітного) періоду.

На нашу думку, якщо кошти перераховано профспілковій організації у грудні 2007 року, то попереднім періодом для роботодавця є 11 місяців 2007 року. У разі якщо кошти на проведення новорічних заходів для дітей перераховуються в січні 2008 року (з 1 до 15 числа), межа розраховуватиметься виходячи з оподатковуваного прибутку за 2007 рік. Аналогічної точки зору дотримуються працівники податкових органів (див. консультацію «Новорічні подарунки дітям: особливості застосування статті 1 Закону № 2117» // «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 100, с. 57).

Отже, роботодавці, які перерахували кошти профспілкам на добру справу, зможуть збільшити свої валові витрати на суму в межах 4 % оподатковуваного прибутку попереднього періоду (за підсумками 11 місяців 2007 року або за підсумками 2007 року).

Слід зауважити, що крім зазначеної вище можливості включення до валових витрат суми коштів, які перераховуються профспілковим організаціям на проведення новорічних і різдвяних свят для дітей та підлітків, є й інша — на підставі

п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток. Так, згідно із зазначеним підпунктом Закону про податок на прибуток сума коштів, добровільно перерахованих протягом року неприбутковим організаціям, у тому числі профспілкам, у розмірі, що перевищує 2 %, але не більше 5 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, включається до складу валових витрат підприємства.

Якщо роботодавець перерахує кошти профспілковій організації у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань у розмірі, що перевищує 2 %, але не більше 5 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, усю суму перерахованих коштів він зможе включити до валових витрат.

Отже, у роботодавця є два варіанти фінансування дитячих новорічних заходів. Вибравши один з них, роботодавець має зазначити у платіжному дорученні в призначенні платежу у вигляді чого перераховуються кошти (кошти на проведення новорічних та різдвяних свят для дітей, безповоротна фінансова допомога, добровільні пожертвування).

Далі розглянемо, які податкові наслідки проведення новорічних заходів для членів профспілки.

 

Новорічні заходи для членів профспілки

Подарунки членам профспілки

. На засіданні профкому може бути прийнято рішення про видачу новорічних подарунків безпосередньо членам профспілки. Залежно від фінансових можливостей профспілкової організації може бути обдаровано як усіх її членів, так і вибраних осіб (наприклад, може бути встановлено критерій за тривалістю роботи на підприємстві).

Подарунки членам профспілки для цілей оподаткування прирівнюються до додаткового блага від нероботодавця.

Як правило, подарунки від профспілкової організації надаються в натуральній формі. У цьому разі об’єкт оподаткування визначається з урахуванням «натурального» коефіцієнта

(п. 3.4 Закону № 889). Отже, витрати на придбання подарунків збільшуються на суму податку з доходів, що, як уже зазначалося вище, слід ураховувати при складанні кошторису доходів та витрат на календарний рік і кошторису на придбання новорічних подарунків.

Отже, при видачі подарунків профспілкова організація має нарахувати та сплатити податок з доходів за ставкою 15 %. Сплата податку проводиться не пізніше за день, наступний за днем видачі подарунка.

У податковому розрахунку за формою № 1ДФ подарунки членам профспілки відображаються з

ознакою доходу «14».

Вартість подарунків не підлягає обкладенню внесками до соціальних фондів, оскільки надається членам профспілкової організації, які не є її працівниками.

Приклад

. Членам профспілкової організації, які пропрацювали на підприємстві понад 10 років, до Нового року видаються подарунки — електрочайники вартістю 240 грн. за штуку (у тому числі ПДВ — 40 грн.). Профспілкова організація не є платником ПДВ. Звичайна ціна становить 240 грн.

Відповідно до норм

п. 3.4 Закону № 889 розрахуємо об’єкт оподаткування для одного члена профспілки:

240 грн. х 1,176471 = 282,35 грн.

Податок з доходів, який необхідно утримати з вартості одного подарунка, складе:

282,35 грн. х 15 % = 42,35 грн.

Новорічні свята для членів профспілки

. Як ми неодноразово зазначали у своїх консультаціях новорічне свято може бути проведено за рахунок коштів профспілкової організації. Рішення про проведення свята приймається на засіданні профкому. Витрати на проведення свята та джерела його фінансування передбачаються в кошторисі.

Документи, що підтверджують проведення свята, які мають зберігатися у профспілкової організації, такі:

— рішення профкому про проведення новорічного свята для членів профспілки;

— кошторис доходів та витрат;

— накладні на придбання товарів для проведення новорічного свята та акти наданих послуг;

— акт списання товарів, продуктів харчування придбаних для цілей новорічного свята.

Витрати на проведення новорічного свята не можна персоніфікувати, отже, об’єкт для обкладення

податком з доходів фізичних осіб у цьому випадку не виникає. Про це свідчать і роз’яснення податківців (див. листи ДПАУ від 26.08.2004 р. № 7335/6/17-3116 // «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 86, від 18.02.2005 р. № 1453/6/17-3116 , консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2004, № 41 (323), с. 44).

Джерела фінансування

. Придбання подарунків та проведення свята для членів профспілки може бути профінансовано за рахунок членських внесків. Але, як правило, напередодні Нового року через проведення одночасно декількох заходів (придбання дитячих подарунків, проведення свят, надання матдопомоги) таких доходів недостатньо. У такому разі може посприяти роботодавець, який надасть профспілковій організації безповоротну фінансову допомогу.

Як зазначалося вище, на підставі

п.п. 7.11.7 Закону про податок на прибуток доходи профспілкових організацій, отримані у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, не підлягають оподаткуванню.

Щодо відображення безповоротної фінансової допомоги профспілці в податковому обліку роботодавця, слід керуватися нормами

п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток. Згідно з п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток суми коштів або вартість товарів (робіт, послуг), добровільно перераховані (передані) протягом звітного року, у тому числі неприбутковим організаціям у розмірі, що перевищує 2 %, але не більше 5 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, включаються до складу валових витрат. Якщо сума безповоротної фінансової допомоги, наданої роботодавцем профспілковій організації, складе, наприклад, 3 % оподатковуваного прибутку підприємства за попередній звітний рік, усю її суму може бути включено до складу валових витрат роботодавця.

Зауважимо, що в разі організації новорічного свята для працівників за рахунок коштів підприємства, витрати на його проведення не може бути віднесено до складу валових витрат згідно з

п.п. 5.3.1 Закону про податок на прибуток.

Як бачимо, проведення свят та придбання подарунків за рахунок коштів профспілкової організації для роботодавців є одним зі способів скорочення витрат на організацію таких заходів. Тому підприємства, на яких діють первинні профспілкові організації, знаходяться у вигіднішому становищі.

Сподіваємося, що жодна профспілкова організація не залишиться осторонь та візьме участь в організації веселих новорічних свят і для своїх членів, і для їх дітей, а також забезпечить усіх новорічними подарунками.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі