Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. Помилкове коригування валових доходів при експорті товарів

Редакція ПБО
Стаття

Помилкове коригування валових доходів при експорті товарів

 

Ситуація

Підприємство 7 серпня 2007 року за умовами зовнішньоекономічного договору відвантажило на експорт товари для нерезидента вартістю 10000 євро (офіційний курс НБУ на дату відвантаження товару склав 6,978 грн. за 1 євро). Вивезення товару в митному режимі експорту посвідчено належним чином оформленою ВМД. Оплата товару від нерезидента надійшла 20 серпня 2007 року (офіційний курс НБУ склав 6,794 грн. за 1 євро).

На дату отримання грошових коштів від постачальника валові доходи було зменшено, оскільки мала місце від’ємна курсова різниця*. Помилку виявлено у грудні 2007 року.

* Діяльність підприємства за три квартали 2007 року була прибутковою.

 

Порушення

Підприємством порушено

п.п. 7.3.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), згідно з яким доходи, отримані (нараховані) платником податку в іноземній валюті у зв’язку з продажем товарів (робіт, послуг) протягом звітного періоду, перераховуються в гривні за офіційним валютним курсом НБУ, що діяв на дату отримання (нарахування) таких доходів, і не підлягають перерахуванню у зв’язку зі зміною обмінного курсу гривні протягом такого звітного періоду.

 

Аналіз ситуації

Як відомо, датою збільшення валового доходу згідно з

п.п. 11.3.1 Закону про податок на прибуток є дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— або дата зарахування на банківський рахунок коштів від нерезидента в оплату товарів (робіт, послуг);

— або дата відвантаження товарів.

Це правило повною мірою поширюється і на експортні операції (див.

лист ДПАУ від 14.09.2005 р. № 18349/7/15-1317// «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 48).

Сума валового доходу

визначається виходячи з курсу НБУ, установленого на дату отримання (нарахування) таких доходів. У подальшому вона не підлягає перерахунку у зв’язку зі зміною обмінного курсу гривні протягом такого звітного періоду (п.п. 7.3.1 Закону про податок на прибуток). Звідси випливає, що при отриманні оплати за експортовані товари підприємству вже не потрібно розраховувати курсову різницю та коригувати валові доходи.

У ситуації, що розглядається, бухгалтер відобразив валовий дохід виходячи з курсу НБУ, установленого на дату відвантаження товару зі складу, за правилом першої події. Разом з тим, при отриманні іноземної валюти від постачальника він зменшив валовий дохід на суму від’ємної курсової різниці.

Така помилка дуже часто пов’язана з тим, що бухгалтери проводять аналогію з бухгалтерським обліком, згідно з яким монетарні активи, у тому числі й дебіторська заборгованість, на дату здійснення розрахунків підлягають перерахунку. Проте в податковому обліку інші правила. Товарна заборгованість у розумінні

п.п. 7.3.3 Закону про податок на прибуток не підпадає під визначення терміна «заборгованість» і курсові різниці щодо неї в податковому обліку не розраховуються.

Допущена помилка призвела до

заниження валового доходу, а відповідно й до заниження об’єкта оподаткування на 1840 грн. (10000 х (6,978 - 6,794)), що спричинило недоплату податку на прибуток у розмірі 460 грн. (1840 х 0,25).

 

Виправлення помилки

Порядок виправлення помилок описано в

пп. 2.1 — 2.3 Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143, та в пп. 5.1, 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181). Відповідно до цих документів виправити допущені помилки при розрахунку податку на прибуток у минулих звітних періодах можна або шляхом подання уточнюючого розрахунку, або шляхом виправлення в декларації за наступний звітний період.

При виборі першого способу виправлення помилки уточнюючий розрахунок необхідно заповнити так:

 

Фрагмент заповнення уточнюючого розрахунку до декларації за 3 квартали 2007 року

Показники

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

Доходи не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валового доходу попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки:

1

+1840

код

01.1

 

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

+1840

 

 

 

 

 

 

 

 

...

...

...

...

...

...

Сума заниженого (+) або завищеного (-) об’єкта оподаткування р. 1 - р. 2 - р. 3

4

+1840

Ставка оподаткування, що діяла на момент допущення помилки, у відсотках

5

25

...

...

...

Сума недоплати (+) або переплати (-), нарахованої у зв’язку з виправленням помилки  р. 4 х р. 5 - р. 6 або р. 7.2 - р. 7.1

7

+460

Сума податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.1

2000 (умовно)

Сума виправленого (вірного) податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.2

2460

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки

8

23

 

Звертаємо увагу: суму недоплати та штраф доведеться сплатити до подання уточнюючого розрахунку до місцевої ДПІ, як того вимагає

п. 17.2 Закону № 2181.

При складанні декларації за

11 місяців необхідно пам’ятати, що інформація, наведена в УР, уже пройшла за особистим рахунком платника податку, тому до показника рядка 01.1 необхідно додати 1840 грн., а до показника рядка 15 — 460 грн. Якщо УР подається після 20 грудня, то наслідки такого виправлення має бути враховано вже в річній декларації.

Допущену помилку можна буде виправити і в

декларації за 11 місяців. Для цього в рядку 02.2 слід зазначити суму занижених валових доходів 1840 грн., а в рядку 22 — суму штрафу — 23 грн. Цей спосіб не передбачає попереднього перерахування до бюджету недоплати з податку на прибуток і штрафу.

Якщо декларацію за 11 місяців 2007 року вже подано до місцевої ДПІ, у підприємства до 20 грудня 2007 року є можливість виправити виявлені помилки шляхом подання

нової декларації з податку на прибуток. Якщо не встигли до 20 грудня, то в декларації за рік.

Матеріал підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Марина КОВЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі