Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Витрати на доставку пільгованого металобрухту

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Витрати на доставку пільгованого металобрухту

 

Підприємство займається закупівлею і продажем відходів та брухту чорних металів. Металобрухт, що придбавається, доставляється залізничним транспортом. В умовах дії «металобрухтної» пільги (

п. 11.44 Закону про ПДВ) підприємство включає суму залізничного тарифу (з ПДВ) до вартості металобрухту. Чи правильно це?

(м. Кривий Ріг)

 

Так

, підприємство в цьому випадку поступає правильно.

Нагадаємо: згідно з

п. 11.44 Закону про ПДВ тимчасово до 1 січня 2008 року операції з поставки відходів та брухту чорних металів звільняються від оподаткування (пільгуються). При цьому розроблений під таку пільгу Перелік відходів та брухту чорних металів, операції з поставки яких, у тому числі операції з імпорту, звільняються від обкладення податком на додану вартість, затверджено постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 104 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 13.

Оскільки витрати на доставку металобрухту, що придбавається, по суті, є

транспортно-заготівельними витратами, то підприємство правомірно включає їх суму до складу первісної вартості металобрухту, що надходить, як того вимагає п. 9 П(С)БО 9. А те, що продукція в цьому випадку є пільгованою, примушує платника податків відносити до первісної вартості суму таких транспортних витрат з урахуванням ПДВ, оскільки права на податковий кредит щодо товарів (послуг), призначених для використання в пільгованих операціях, підприємство не має. Адже згідно з п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ відобразити податковий кредит платник податків має право виключно при придбанні тих товарів (послуг), які надалі використовуватимуться в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності.

При цьому в податковому обліку сума залізничного тарифу (з урахуванням) ПДВ у складі первісної вартості металобрухту, що придбавається, включається до валових витрат (

п.п. 5.3.3 Закону про податок на прибуток).

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі