Теми статей
Обрати теми

Закон № 877 не регламентує порядок контролю ПФУ вимог пенсійного страхування

Редакція ПБО
Лист від 26.10.2007 р. № 17123/09-10

Закон № 877 не регламентує порядок контролю ПФУ вимог пенсійного страхування

Лист Пенсійного фонду України від 26.10.2007 р. № 17123/09-10

 

Пенсійний фонд України розглянув <...> звернення щодо надання інформації про здійснення нагляду (контролю) над суб’єктами господарювання відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V і повідомляє.

Відповідно до ч. 4 ст. 4 зазначеного вище Закону органи, уповноважені здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності, визначаються винятково законами.

Закон, який уповноважує Пенсійний фонд України здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності, не прийнято

.

Згідно з Положенням про Пенсійний фонд України, затвердженим Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, провадить збирання, акумулювання та облік страхових внесків, призначає пенсії та готує документи для їх виплати, забезпечує своєчасне та в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, інших соціальних виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду України, здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України. Діяльність Пенсійного фонду України спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через міністра праці та соціальної політики України.

Питання здійснення контролю органами Пенсійного фонду України суб’єктів господарювання за дотриманням вимог законодавства у сфері пенсійного страхування щодо нарахування, обчислення та сплати страхових внесків регулюються Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Відповідно до ч. 1 ст. 64 цього Закону органи Пенсійного фонду України мають право не частіше одного разу на календарний рік проводити планові, а також у випадках, передбачених законодавством, — позапланові перевірки на будь-яких підприємствах, в установах, організаціях та у фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності бухгалтерських книг, звітів, кошторисів та інших документів, пов’язаних з нарахуванням, обчисленням та сплатою страхових внесків, одержувати необхідні пояснення, довідки та відомості (у тому числі письмові) з питань, що виникають під час таких перевірок.

Ураховуючи наведене,

положення Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V не регламентують порядок здійснення органами Пенсійного фонду України контролю за дотриманням суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері пенсійного страхування.

Разом з тим повідомляємо, що крім Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» при здійсненні контролю за нарахуванням, обчисленням та сплатою страхових внесків, цільовим використанням коштів Фонду органи Пенсійного фонду України у своїй діяльності керуються законами України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР, «Про здійснення контролю за сплатою збору на обов’язкове державне пенсійне страхування та збору на обов’язкове соціальне страхування» від 21.05.99 р. № 700-XIV, Указом Президента України «Про деякі заходи з дерегулювання підприємницькій діяльності» від 23.07.98 р. № 817/98, постановою правління Пенсійного фонду України «Про затвердження порядку оформлення результатів документальних перевірок» від 21.03.2003 р. № 6-5, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 13.05.2003 р. за № 359/7680.

Перший заступник голови правління В. Новак

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі