Теми статей
Обрати теми

Закон № 877 не поширюється на контроль органами Фонду

Редакція ПБО
Лист від 02.10.2007 р. № 01-14-2045

Закон № 877 не поширюється на контроль органами Фонду

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 02.10.2007 р. № 01-14-2045

 

Виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності розглянуто <...> лист щодо Закону України від 05.04.2007 р. № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі — Закон № 877) і повідомляється.

Закон № 877 визначає правові та організаційні засади, основні принципи та порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов’язки та відповідальність суб’єктів господарювання при здійсненні державного нагляду (контролю).

Відповідно до ст. 1 Закону № 877

державний нагляд (контроль) — діяльність уповноважених законом центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, органів місцевого самоврядування, інших органів (далі — органи державного нагляду (контролю)) у межах повноважень, передбачених законом, щодо виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб’єктами господарювання і забезпечення інтересів суспільства, зокрема належної якості продукції, робіт та послуг, прийнятного рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища. Винятково законами встановлюються органи, уповноважені здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності (п. 4 ст. 4 Закону № 877).

Діяльність Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) регулюється Законом України від 18.01.2001 № 2240-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (далі — Закон № 2240). Згідно зі ст. 9 Закону № 2240 Фонд є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, проводить збирання та акумулювання страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачено статтею 34 цього Закону, і забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд належить до цільових позабюджетних страхових фондів і є некомерційною самоврядною організацією.

Положення Закону № 2240 не визначають Фонд як орган державного нагляду (контролю) з питань, зазначених у ст. 1 Закону № 877. Разом з тим органи Фонду наділено правом здійснювати перевірки суб’єктів господарювання (страхувальників) щодо сплати та цільового використання страхових коштів.

Отже, на нашу думку,

Фонд не належить до зазначених у ст. 1 Закону № 877 «уповноважених законом центральних органів виконавчої влади», які здійснюють нагляд або контроль згідно із зазначеним Законом, а регламентація Закону № 877 не поширюється на контроль (або нагляд), що здійснюється органами Фонду.

Разом з тим звертаємо Вашу увагу на те, що роз’яснення чинного законодавства державним органам, підприємствам, установам та організаціям надає Міністерство юстиції України (п.п. 14 п. 4 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого Указом Президента України від 30.12.97 р. № 1396/97).

Щодо переліку нормативних актів, які регламентують порядок здійснення перевірок суб’єктів господарювання (страхувальників) органами Фонду відносно сплати та цільового використання страхових коштів, то до них належать:

— Закон № 2240;

— Закон України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»;

— Закон України від 11.01.2001 р. № 2213-III «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування»;

— Інструкція про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду [соціального страхування з тимчасової втрати працездатності], затверджена постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. № 16;

— Інструкція про порядок проведення ревізій та перевірок за коштами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджена постановою правління Фонду від 19.09.2001 р. № 38.

Перший заступник директора
Е. Ушаков

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі