Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Коментар до наказу Державної податкової адміністрації України від 11.12.2007 № 696 «Про затвердження Узагальнюючого податкового роз’яснення щодо застосування п.п. 5.3.5 п. 5.3 ст. 5 Закону України

Редакція ПБО
Стаття

Коментар до наказу Державної податкової адміністрації України від 11.12.2007 № 696 «Про затвердження Узагальнюючого податкового роз’яснення щодо застосування п.п. 5.3.5 п. 5.3 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» платниками податку на прибуток — споживачами електричної енергії»

 

Наказом Державної податкової адміністрації України від 12.07.2002 р. № 330 затверджено податкове роз’яснення щодо застосування п.п. 5.3.5 п. 5.3 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» платниками податку на прибуток — споживачами електричної енергії (далі — наказ № 330).

Згідно з наказом № 330 суми штрафів, що сплачувалися на користь енергопостачальника у зв’язку з правопорушеннями в електроенергетиці, не включалися до складу валових витрат споживача електричної енергії.

Підставами для здійснення такого висновку були:

1) положення статей 26 та 27 Закону України «Про електроенергетику» (без урахування змін, унесених Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» від 23.06.2005 р. № 2706), а саме:

— споживачі (крім населення) у випадку споживання електричної енергії понад договірну величину за розрахунковий період мали сплатити енергопостачальникам п’ятикратну вартість різниці фактично спожитої та договірної величини;

— споживання електроенергії понад договірні величини відносилося до крадіжки;

2) п.п. 5.3.5 п. 5.3 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», відповідно до якого не включаються до складу валових витрат витрати на сплату штрафів та/або неустойки чи пені за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду, арбітражного або третейського суду.

Проте Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» від 23.06.2005 р. № 2706 до статей 24, 26 та 27 Закону України «Про електроенергетику» внесено деякі зміни, а саме:

— слово «п’ятикратна» замінено на слово «двократна»;

— споживання електроенергії понад договірні величини вже не вважається крадіжкою електроенергії.

Ураховуючи ці зміни, наказом Державної податкової адміністрації України від 11.12.2007 р. № 696 затверджено Узагальнююче податкове роз’яснення щодо застосування п.п. 5.3.5 п. 5.3 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» платниками податку на прибуток — споживачами електричної енергії (далі — наказ № 696), у зв’язку з чим

наказ № 330 утратив чинність.

Оскільки частиною сьомою ст. 27 Закону «Про електроенергетику» за споживання електричної енергії понад договірну величину передбачено застосування санкцій, то відповідно до положень наказу № 696 таке

перевищення розглядається як правопорушення, до якого застосовуються відповідні санкції, що повністю відповідають критеріям штрафних.

Тобто

суми, що додатково та в обов’язковому порядку сплачуються споживачами електричної енергії на користь енергопостачальників відповідно до статті 26 Закону України «Про електроенергетику» за споживання електроенергії понад договірні величини, відносяться до категорії штрафних санкцій.

При цьому сума за перевищення договірних величин споживання електричної енергії у розмірі двократної вартості різниці фактично спожитої та договірної величини електричної енергії має таку структуру: одна частина відповідає оплаті за товар, а друга частина відповідає штрафній санкції за перевищення договірних величин споживання електроенергії.

Отже, ураховуючи положення п.п. 5.3.5 п. 5.3 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»,

частина підвищеної плати за обсяги перевищення договірних величин споживання електричної енергії, яка відповідає штрафній санкції за таке перевищення, не підлягає включенню до складу валових витрат платників податку — споживачів електричної енергії.

Додатково повідомляємо, що Міністерство фінансів України листом від 28.09.2007 р. № 31-21030-07-5/19840

погодилося із висновками, викладеними в наказі № 696.

Крім того, у листі Національної комісії регулювання електроенергетики України від 21.03.2007 р. № 1773/11/17-07 викладено позицію, яка

підтверджує ці висновки.

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
 заступник директора департаменту податку на прибуток
 та інших податків  і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
начальник відділу методології податку на прибуток та податкових платежів

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі