Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Тягар доведення при судовому визнанні рішень податківців неправомірними

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Тягар доведення при судовому визнанні рішень податківців неправомірними

 

Податкова інспекція на підставі акта перевірки виробничо-фінансової діяльності нашого підприємства надіслала нам податкове повідомлення-рішення, яким визначено суму податкового зобов’язання з платежу податку на додану вартість. Ми вважаємо це податкове повідомлення-рішення неправомірним і маємо намір у судовому порядку визнати його недійсним. Чи повинні ми в суді доводити неправомірність донарахування цього ПДВ?

(м. Вижниця)

 

Нагадаємо, що за загальним правилом

при розгляді спорів у судовому порядку кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень (див. ст. 60 ЦПК, ст. 33 ГПК, ч. 1 ст. 71 КАСУ.

Звичайно ж, існують і винятки з цього правила.

Зокрема, при розгляді справ у цивільному судочинстві

не підлягають доведенню обставини, визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі (див. ч. 1 ст. 61 ЦПК).

ГПК

не вважає такі обставини підставою для звільнення сторін від їх доведення, а КАСУ ставиться до них дещо інакше. Так, обставини, визнані сторонами, можуть не доводитися тільки в разі, якщо проти цього не заперечують сторони і в суду не виникає сумніву щодо їх достовірності та добровільності їх визнання сторонами (див. ч. 3 ст. 72 КАСУ).

Не потребують

також доведення обставини, визнані судом загальновідомими (див. ч. 2 ст. 61 ЦПК, ч. 1 ст. 35 ГПК, ч. 2 ст. 72 КАСУ).

Не доводяться й обставини, установлені судовим рішенням, яке набуло законної сили

, у цивільній, господарській або адміністративній справі, якщо в розгляді інших справ беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини (див. ч. 2 ст. 61 ЦПК, ч. 1 ст. 72 КАСУ). Приблизно такі самі положення закріплено в ч. 2 і 4 ст. 35 ГПК щодо фактів, установлених рішенням господарського суду та рішенням суду у цивільній справі.

Свої особливості є й щодо обов’язків доведення в судових справах за позовами підприємств про визнання неправомірними рішень, дій чи бездіяльності податкової інспекції.

Як відомо, державна податкова адміністрація України — це центральний орган виконавчої влади (див.

ч. 1 ст. 4 Закону № 509), тому відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 3 КАСУ суб’єктом владних повноважень є як вона сама, так і її посадові особи.

Згідно з

п. 1 ч. 1 ст. 17 КАСУ компетенція адміністративних судів поширюється на спори фізичних чи юридичних осіб із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій або бездіяльності.

Як бачимо,

підприємству для визнання податкового повідомлення недійсним (неправомірним) слід звернутися до адміністративного суду з відповідною вимогою, викладеною в позовній заяві.

Якщо з якихось причин адміністративний суд ще не створено, то позов потрібно подавати до господарського суду, який має розглянути цю справу за правилами адміністративного судочинства (див.

п. 6 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» КАСУ).

Щодо обов’язку доведення, то в адміністративних справах про неправомірність рішень

, дій або бездіяльності суб’єкта владних повноважень його покладено на відповідача, який і повинен довести правомірність свого рішення, дії або бездіяльності, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Отже,

підприємству в адміністративному суді не потрібно доводити неправомірність податкового повідомлення, оскільки податковій інспекції самій доведеться доводити його правомірність, якщо вона заперечуватиме проти адміністративного позову.

Якщо ж податкова інспекція погодиться з адміністративним позовом, тобто визнає неправомірність свого податкового повідомлення, їй доведеться самій його відкликати і відповідно підприємству знову нічого не потрібно буде доводити.

Проте це не означає, що підприємство може пред’являти нічим не обґрунтовані позовні вимоги і ставитися до цієї справи абияк, адже

зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач їх обґрунтовує, є однією з вимог, що пред’являються до позовної заяви, крім цього на підтвердження цих обставин позивач має зазначити докази, про які йому відомо і які може бути використано судом (див. п. 4 ч. 1 і ч. 2 ст. 106 КАСУ).

Георгій СФІНЦИЦКІ, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі