Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Повторна податкова перевірка періоду, який уже перевірявся

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Повторна податкова перевірка періоду, який уже перевірявся

 

Податкова інспекція провела планову перевірку діяльності нашого підприємства за останні два роки. Через місяць після закінчення цієї перевірки до нас знову прибули працівники податкової інспекції з направленням на позапланову перевірку діяльності нашого підприємства за останній рік. Чи має податкова інспекція право повторно перевіряти період, який уже перевірено нею при плановій перевірці?

(м. Мукачеве)

 

Нагадаємо, що

підстави для проведення органами державної податкової служби (далі — податкова інспекція) як планових, так і позапланових виїзних перевірок, закріплено у ст. 111 Закону № 509).

Планову виїзну перевірку певного підприємства має бути передбачено в плані роботи податкової інспекції шляхом включення цього підприємства до плану-графіка проведення документальних перевірок суб’єктів господарювання.

Планові виїзні перевірки проводяться

за сукупними показниками фінансово-господарської діяльності платника податків не частіше одного разу на календарний рік на підставі письмового рішення керівника відповідної податкової інспекції. При цьому заборонено проводити планові виїзні перевірки за окремими видами зобов’язань перед бюджетами за винятком зобов’язань за бюджетними позиками та кредитами, гарантованими бюджетними коштами (див. ч. 2 і 3 ст. 111 Закону № 509).

Слід також урахувати, що

підприємства, дата акта останньої перевірки яких припадає на поточний рік, до плану перевірок не включаються (див. ч. 8 ст. 1 Методрекомендацій № 441).

Як бачимо,

проведення двох планових перевірок підприємства в одному календарному році не допускається, проте слід мати на увазі, що, крім планових, податкова інспекція може проводити і позапланові перевірки.

Позапланові виїзні перевірки у планах роботи податкової інспекції не передбачено

, оскільки вони проводяться тільки за наявності хоча б однієї з обставин, передбачених ч. 6 ст. 111 Закону № 509, серед яких є й такі, які можуть спричинити проведення податковою інспекцією повторної перевірки періоду, який вже перевірявся нею при проведенні планової перевірки.

Отже,

які ж це обставини і чому вони призводять до необхідності проведення повторної перевірки?

Наприклад, однією з таких обставин є

подання платником податків у встановленому порядку скарги про порушення законодавства посадовими особами податкової інспекції при проведенні планової (позапланової) виїзної перевірки з вимогою повної або часткової відміни результатів цієї перевірки (див. п. 4 ч. 6 ст. 111 Закону № 509).

Крім того, є ще одна підстава для проведення повторної перевірки.

Так,

позапланова виїзна перевірка може ініціюватися вищим за рівнем органом податкової інспекції в разі виявлення в порядку контролю невідповідності акта перевірки вимогам законодавства, якщо вона призвела до ненадходження до бюджетів сум податків і зборів (обов’язкових платежів), за умови, що стосовно посадових осіб податкової інспекції, які проводили планову (позапланову) виїзну перевірку цього платника податків, розпочато службове розслідування або порушено кримінальну справу (див. п. 8 ч. 6 ст. 111 Закону № 509).

Як бачимо, у цьому випадку складно обійтися без проведення повторної, позапланової перевірки періоду, який вже перевірявся працівниками податкової інспекції, які «проштрафилися».

Підводячи підсумки можна зазначити, що

проведення податковою інспекцією повторної планової перевірки фінансово-господарської діяльності підприємства за певний період, який нею вже перевірявся, не допускається, проте податкова інспекція має право провести позапланову перевірку цього періоду, але тільки у певних випадках, установлених Законом № 509.

Варто також зауважити, що з 26.12.2007 р., тобто після набуття чинності

Законом № 877, як планові, так і позапланові виїзні перевірки проводитимуться податковою інспекцією з урахуванням особливостей, установлених цим законом.

 

Георгій СФІНЦИЦКІ, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі