Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Перевірки при переході з однієї податкової до іншої (зміні підприємством місцезнаходження)

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Перевірки при переході з однієї податкової до іншої

(зміні підприємством місцезнаходження)

 

Чи повинна проводитися виїзна перевірка при переході підприємства з одного району до іншого? Яка податкова перевіряє після зміни місцезнаходження — стара чи нова?

(м. Харків)

 

Серед підстав проведення виїзних перевірок органами податкової служби, перелічених у

ст. 111 Закону № 509, немає зміни місцезнаходження платника податку. Процедуру переходу платника податку з податкової одного району до податкової іншого району через зміну місцезнаходження визначено в Порядку № 80. Цей порядок також не містить вимоги щодо проведення виїзної перевірки в разі зміни місцезнаходження платника податку і відповідної зміни податкової. Проведення виїзної перевірки регламентовано лише у випадках, передбачених п. 8.3 Порядку № 80, а саме при проведенні реорганізації або ліквідації платника податку.

Отже,

підприємству, що змінює місцезнаходження, не варто побоюватися виїзної перевірки тільки через перехід з податкової одного району до податкової іншого району. Проведення такої перевірки є незаконним.

А от щодо того, яка податкова має право перевіряти підприємство в «перехідному» процесі, зазначимо таке. Після надходження повідомлення про зняття з обліку платника податків у зв’язку зі зміною місцезнаходження (місця проживання) за ф. № 11-ОПП або надходження відомостей від державного реєстратора про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника податків, або подання платником податків заяви про зняття з обліку у зв’язку зі зміною місцезнаходження (місця проживання) за ф. № 9-ОПП орган державної

податкової служби за попереднім місцезнаходженням згідно зі ст. 43 Закону про держбюджет-2007 не знімає з обліку такого платника податків. Строк перебування платника податків на обліку в старій податковій триває до закінчення поточного бюджетного року, який згідно зі ст. 3 Бюджетного кодексу України закінчується 31 грудня того ж року.

Отже, зміна місцезнаходження (місця проживання) платника податків, пов’язана зі зміною адміністративного району, не означає автоматичного зняття його з обліку в податкових органах за місцем попередньої реєстрації. Сплачувати податки і збори до кінця цього року та подавати звітність потрібно буде за старим місцем реєстрації (місцем проживання). Згідно з

п. 11 Податкового роз’яснення № 50 за новим місцем реєстрації платник податків сплачує податки та подає податкові декларації і розрахунки (у тому числі за грудень, IV квартал або 2007 рік) починаючи з 1 січня 2008 року.

Після проведення розрахункових операцій із закриття звітного року та виведення підсумкового сальдо розрахунків картка особового рахунка платника закривається протягом 5 робочих днів січня станом на перше січня поточного року і направляється електронною поштою органам державної податкової служби за новим місцезнаходженням разом з електронними копіями податкових декларацій, розрахунків, звітів платника податків за три роки, включаючи поточний.

Крім того, органи державної податкової служби за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання) направляють органам державної податкової служби за новим місцезнаходженням (місцем проживання):

— один заповнений примірник повідомлення за ф. № 11-ОПП;

— облікову справа за весь період існування платника податків (реєстраційною та звітною частиною);

— електронні копії податкової звітності та особистих карток платника податків;

— довідку про недоплату та переплату платника податків;

— роздруковану облікову картку платника податків (повні реєстраційні відомості) з районного рівня Єдиного банку даних про платників податків — юридичних осіб або Реєстру фізичних осіб;

дані про контрольно-перевірочну роботу в електронному вигляді за три останніх роки та копії акта останньої планової виїзної перевірки або позапланової виїзної перевірки за всіма видами зобов’язань (комплексної), а також останньої виїзної позапланової перевірки з питання достовірності нарахування суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Передача зазначеного пакета документів

із супровідним листом здійснюється в 5-денний строк із дня закриття карток особистих рахунків , але не пізніше 15 січня 2008 року з одночасним зняттям з обліку такого платника податків.

Цей строк може бути продовжено до закінчення перевірки, якщо до 1 січня 2008 року перевірку було почато або призначено старою податковою і вона вже повідомила підприємство про її проведення.

Як зазначено в

п. 2 Порядку № 619, формування планів-графіків планових виїзних ревізій та перевірок фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання здійснюється щокварталу всіма контролюючими органами за місцезнаходженням суб’єкта господарювання або за місцем розташування об’єкта права власності, щодо якого проводиться така перевірка. Отже, планову перевірку підприємства має бути організовано тим органом державної податкової служби, до плану-графіка якого її буде включено.

Причому, на думку ДПАУ (див.

лист від 03.07.2006 р. № 7236/6/23-2016/560), у разі, коли підприємство у зв’язку зі зміною місцезнаходження знімається з обліку в органі державної податкової служби до запланованого строку проведення виїзної перевірки, до плану-графіка вносяться відповідні зміни і планова перевірка проводиться органом державної податкової служби за новим місцезнаходженням підприємства.

На підставі викладеного можна зробити такий висновок: при зміні місцезнаходження (місця проживання) платника податків

стара податкова має право перевіряти його до моменту зняття в себе з обліку, якому передує передача новій податковій облікової справи, даних про проведені контрольно-перевірочні роботи тощо. Після цього естафету перевірок переймає на себе нова податкова — податкова за новим місцезнаходженням підприємства.

Наталія ДЗЮБА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі