Теми статей
Обрати теми

Щодо плати за землю під багатоквартирними жилими будинками

Редакція ПБО
Лист від 15.11.2007 р. № 11404/6/15-0716

Щодо плати за землю під багатоквартирними жилими будинками

Лист Державної податкової адміністрації України від 15.11.2007 р. № 11404/6/15-0716

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо плати за землю та повідомляє наступне.

Перехідними положеннями Земельного кодексу України від 25.10.2001 р. № 2768-III (зі змінами та доповненнями, далі — Кодекс) встановлено, що до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, та земель, на яких розташовані державні, в тому числі казенні, підприємства, господарські товариства, у статутних фондах яких державі належать частки (акції, паї), об’єкти незавершеного будівництва та законсервовані об’єкти, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів — відповідні органи виконавчої влади.

Громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень (ст. 116 Кодексу).

Відповідно до ст. 126 Кодексу право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами, а право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.

До особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором. Якщо договором про відчуження житлового будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначено, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка необхідна для їх обслуговування (ст. 120 Кодексу).

При цьому ст. 42 Кодексу встановлено, що

земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками.

У разі приватизації громадянами багатоквартирного жилого будинку відповідна земельна ділянка може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування об’єднанню власників

.

Порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначається співвласниками.

Справляння земельного податку здійснюється відповідно до Закону України від 03.07.92 р. № 2535-XII «Про плату за землю» (зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 2535-XII), статтею 2 якого визначено, що використання землі в Україні є платним.

Об’єктом плати за землю є земельна ділянка, а також земельна частка (пай), яка перебуває у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, а платниками — власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, в тому числі орендарі (ст. 5 Закону № 2535-XII), тобто безпосередньо ті суб’єкти господарювання, яким земельні ділянки передані у власність або надані в користування, в тому числі на умовах оренди. Власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, крім орендарів, сплачують земельний податок. За земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата.

Згідно зі ст. 12 Закону № 2535-XII не справляється плата за земельні ділянки (власників землі та землекористувачів), в межах граничних норм, встановлених Кодексом, інвалідів I і II груп, громадян, які виховують трьох і більше дітей, та громадян, члени сімей яких проходять строкову військову службу, пенсіонерів, а також інших осіб, які користуються пільгами відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», громадян, яким у встановленому порядку видано посвідчення про те, що вони постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Як встановлено ст. 121 Кодексу, громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності, зокрема, для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — у розмірі не більше 0,25 гектара, в селищах — не більше 0,15 гектара, в містах — не більше 0,10 гектара.

Отже, зазначені у ст. 12 Закону № 2535-XII категорії громадян звільняються від сплати земельного податку за земельні ділянки, передані їм для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) в межах наведених граничних норм.

Щодо сплати земельного податку за земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, то в даному випадку платниками земельного податку до бюджету є власники земельних ділянок та землекористувачі — підприємства, установи і організації, яким надані в постійне користування земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, або об’єднання власників таких будинків

.

Заступник голови Л. Боєнко



коментар редакції

Земельний податок за ділянки під багатоквартирними будинками сплачують власники землі
або землекористувачі — юридичні особи

У листі, що коментується, ДПАУ робить висновок, що земельний податок за земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні житлові будинки, сплачують

власники земельних ділянок та землекористувачі, до яких належать:

— підприємства, установи та організації, які здійснюють управління багатоквартирними будинками і яким такі земельні ділянки передано в постійне користування;

— об’єднання власників багатоквартирних будинків (про організаційно-правові основи діяльності ОСББ див. статтю «Створення, функціонування та ліквідація об’єднань співвласників багатоквартирних будинків» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 95).

При цьому необхідно мати на увазі, що при розрахунку земельного податку за ділянки під багатоквартирними будинками

не враховуються пільги, право на які мають окремі категорії фізичних осіб — власників багатоквартирних будинків. У цьому випадку платниками земельного податку до бюджету є перелічені вище юридичні особи, тобто ті суб’єкти господарювання, яким земельні ділянки передано у власність або надано в користування.

Зазначені у ст. 12 Закону України «Про плату за землю» категорії громадян можуть скористатися пільгами з податку на землю в разі передачі їм земельних ділянок у власність або користування відповідно до Земельного кодексу України.

Олена Павленко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі