Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань дотримання касової дисципліни відокремленим підрозділом підприємства

Редакція ПБО
Лист від 22.11.2006 р. № 11-115/4301-12445

Щодо окремих питань дотримання касової дисципліни відокремленим підрозділом підприємства

 

Лист Національного банку України від 22.11.2006 р. № 11-115/4301-12445

(витяг)

 

Щодо можливості здавання магазином (відокремленим підрозділом підприємства) готівки безпосередньо до каси банку

Положенням

передбачено можливість здавання готівкової виручки (готівки) відокремленими підрозділами підприємств — юридичних осіб як безпосередньо до кас таких юридичних осіб, так і до будь-яких банків для її переказу та зарахування на банківські рахунки зазначених юридичних осіб (п. 2.8 Положення).

Щодо визначення терміна «відокремлений підрозділ підприємства»

Відповідно до п. 1.2 Положення

до відокремлених підрозділів підприємств — юридичних осіб належать філії, представництва, відділення та інші структурні підрозділи, які наділяються частиною майна господарських організацій, здійснюючи щодо цього майна право оперативного використання або інше речове право, передбачене законодавством України.

Визначення терміна

«відокремлений підрозділ», установлене вимогами п. 1.2 Положення, відповідає визначенню цього терміна Господарським кодексом України. Крім того, ст. 64 цього Кодексу передбачено, що відокремлені підрозділи діють на підставі положення про них, затвердженого підприємством.

Отже, у разі якщо зазначений у листі магазин здійснює свою діяльність відповідно до вимог, визначених вказаними нормативно-правовими актами, він є відокремленим підрозділом цього підприємства.

Щодо встановлення ліміту залишку готівки в касі відокремленого підрозділу

Згідно з вимогами Положення

встановлення ліміту каси провадиться підприємствами самостійно на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси. Для кожного підприємства та його відокремленого підрозділу складається окремий розрахунок установлення ліміту залишку готівки в касі на підставі загальних обсягів готівки, що надходить до кас або видається з кас юридичної особи або відокремленого підрозділу. При цьому для відокремлених підрозділів ліміт каси встановлюється в цілому (без розподілу його на кожну касу, що входить до складу цього відокремленого підрозділу) і доводиться до їх відома відповідними внутрішніми наказами (розпорядженнями) підприємства — юридичної особи (п. 5.2, 5.3 Положення).

Усі надходження і видачу готівки в національній валюті відокремлені підрозділи підприємств — юридичних осіб, що здійснюють операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковим касовим ордером, а також з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами та відомостями (у тому числі супровідними відомостями до інкасаторської сумки), відображають у касовій книзі, яка видається та оформляється підприємством — юридичною особою, до складу якої вони входять (п. 4.2 Положення).

Отже,

якщо діяльність магазину відповідає вимогам п. 1.2 Положення і відповідно він є відокремленим підрозділом підприємства, такий магазин повинен мати затверджений підприємством — юридичною особою ліміт каси, вести касову книгу (за умови здійснення ним операцій з оформленням їх прибутковими або видатковими касовими ордерами) і може здавати готівкову виручку як до каси підприємства, так і до каси банку*.

* Див. також матеріал на с. 21.

Прим. ред.

Виконавчий директор з питань готівково-грошового обігу НБУ О. Толстой

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі