Теми статей
Обрати теми

Про окремі вимоги роботи з готівкою

Редакція ПБО
Лист від 04.10.2007 р. № 11-115/3693-10119

Про окремі вимоги роботи з готівкою

 

Лист Національного банку України від 04.10.2007 р. № 11-115/3693-10119

 

Національний банк України розглянув <...> запит <...> щодо надання роз’яснення про застосування окремих вимог нормативно-правових актів з питань роботи з готівкою та в межах компетенції повідомляє.

 

1. Щодо питання встановлення ліміту каси відокремленому підрозділу, який має РРО, але не має каси, та можливостей такого підрозділу здавати виручку наступного дня до каси підприємства в сумі, що перевищує встановлений ліміт

З урахуванням того, що відповідно до пункту 1.2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення), каса — це приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівкових коштів, інших цінностей, касових документів, місце проведення готівкових розрахунків із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) підпадає під визначення каси та відповідно для такого РРО підприємством може бути встановлено ліміт залишку готівки.

Згідно з вимогами пп. 5.2, 5.3 Положення встановлення ліміту каси провадиться підприємствами самостійно на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси. Для кожного підприємства та його відокремленого підрозділу складається окремий розрахунок установлення ліміту залишку готівки в касі. При цьому

для відокремлених підрозділів ліміт каси встановлюється та доводиться до їх відома відповідними внутрішніми наказами (розпорядженнями) підприємства — юридичної особи.

Слід також зазначити, що при визначенні ліміту каси підприємство — юридична особа або відокремлений підрозділ має враховувати встановлені строки та порядок здавання готівкової виручки до банку (п. 5.4 Положення), а також те, що відокремлені підрозділи підприємств — юридичних осіб можуть здавати готівкову виручку (готівку) як безпосередньо до каси таких юридичних осіб, так і до будь-якого банку для її переказу та зарахування на банківські рахунки зазначених юридичних осіб (п. 2.8 Положення).

 

2. Щодо запитання, як здійснюється зберігання касових документів у такому разі

Відповідно до п. 3.2 Положення касові операції, які проводяться відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», оформляються згідно з вимогами цього Закону. Нормативний супровід Закону з питань реєстрації та застосування РРО, а також ведення та зберігання книг обліку розрахункових операцій здійснює Державна податкова адміністрація України[,] і [це] не належить до компетенції Національного банку України.

Що ж до оформлення та зберігання касових документів, то

порядок оформлення касових операцій прибутковими та видатковими касовими ордерами, а також їх зберігання визначено у главі 3 Положення.

 

3. Щодо запитання, чи є обов’язковими наявність та ведення касової книги у відокремленому підрозділі, який використовує в роботі РРО

Відповідно до п. 4.2 Положення відокремлені підрозділи підприємств, які здійснюють готівкові розрахунки із

застосуванням РРО або РК та веденням КОРО, але не проводять операції з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, касову книгу не ведуть. У разі проведення відокремленим підрозділом підприємства готівкових операцій з оформленням їх касовими ордерами (прибутковими та/або видатковими) такі відокремлені підрозділи ведуть касову книгу*.

* Див. також матеріал на с. 21.

Прим. ред.

Виконавчий директор з питань готівково-грошового обігу О. Толстой

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі